Obiskali smo adventni Gradec

Objavljeno .

Sredi decembra nas je poln avtobus popeljal na božično doživetje v Gradec in njegovo okolico. Za začetek smo želeli v grad Eggenberg, pa je bil žal zaprt za obiskovalce. Le sprehod po parku bi lahko opravili, pa smo se raje napotili naprej. Sledil je obisk bazilike MARIA TROST, ki spada med najbolje obiskanimi baročnimi svetišči dežele Štajerske. Od tu smo se popeljali najprej do botaničnega vrta, steklenjaka in okolice vrta. Od tu pa nas je pot vodila v mestno jedro. Za ogled Graške znamenitosti bi izpostavila mestno hišo, znamenite dvojne stopnice,muzejski ogled največje zbirke orožja iz 16.-18. stoletja v Evropi, mavzolej, ledene jaslice, umetnostni muzej, kulturni prostor na reki Muri. Za konec pa smo želeli videti še večerni utrip blišča bližajočega božičnega časa. Z dvigalom smo se povzpeli na grad, kjer smo obiskali polne stojnice daril in se sprehajali med stojnicami mamljivih dišav kuhanega vina. V tem času je pogled v večernih urah na mesto veličasten. Nas pa je vseskozi priganjal čas in z grajskega hriba smo se peš odpravili do avtobusa, na našo predzadnjo postojanko na slovenski strani, gostišča FRAJGRABA v Malečniku pri Mariboru. Po toplem obroku smo se polnih doživetij zapeljali proti domu.

Metka Ravnikar

20171216 124515m

20171216 132847m20171216 134644m20171216 140529m

Prodajna razstava Punčk iz cunj, ki rešujejo otroška življenja

Objavljeno .

V Galeriji Glavni trg v Kamniku so v sodelovanju s prostovoljkami Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje, danes odprli prodajno razstavo Punčk iz cunj, izdelanih za UNICEF-ov program »Posvoji punčko – reši otroka«. Vsak, ki bo do konca tedna, prodajna razstava bo odprta do sobote, 25. novembra 2017, posvojil Punčko iz cunj, bo omogočil cepljenje enega otroka iz dežel v razvoju. Sočasno v Galeriji Glavni trg poteka tudi razstava slik Marcele Kopitar.

Odprtja Prodajne razstave Punčk iz cunj v Galeriji Glavni trg v Kamniku, so se poleg številnih obiskovalcev udeležili tudi Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF Slovenija, Maja Mikuž, poslovna sekretarka UNICEF Slovenija, Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale in Lado Leskovar, nacionalni ambasador UNICEF-a. V programu, ki ga je povezovala Mira Kavčič, sta za glasbeni vložek poskrbela citrarka Damjana Praprotnik in pevec Lado Leskovar.

Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF Slovenija je zbranim povedal, da se je letos mudil v Sudanu, v eni najbolj kriznih držav, kjer otroci živijo v najslabših pogojih. Ko je bil na terenu, na območju kjer ni ne cestnih povezav, ne elektrike, je opazil zdravstvene delavce, ki so izvajali program cepljenja otrok s pomočjo UNICEF-a: »Na svoje oči sem videl točno tisto kar govorimo. 20 evrov za posvojitev ene punčke omogoči eno cepljenje enega otroka. V to ceno je všteto šest cepiv proti šestim osnovnim boleznim. V to ceno je všteta tudi hladna veriga (prevoz cepiv) in izobraževanje zdravstvenih delavcev, da lahko izvajajo to cepljenje.« Povedal je še, da je bilo do sedaj 18.000 punčk izdelanih v Sloveniji, prostovoljke iz Društva Lipa Domžale pa so jih v 14. letih izdelale 2650. Vsem prostovoljkam se je zahvalil za njihov prispevek, saj so skupaj s posvojitelji omogočile preživetje marsikateremu otroku iz dežel v razvoju.

Vse prisotne je lepo pozdravil tudi predsednik Društva Lipa Domžale, Marjan Ravnikar, ki je dejal, da ob petkih, ko njihove prostovoljke šivajo punčke, prav s ponosom pogleda v njihovo učilnico, kako z veseljem, z dušo in prisrčnostjo ustvarjajo punčke za UNICEF. »Lepa hvala za vašo prizadevnost, za vašo kreativnost. Vem, da same poleg izdelovanja punčk, veliko doprinesete tudi z zbiranjem blaga in z zbiranjem raznoraznih dodatnih izdelkov. Upam, da bo tako še naprej. Na tem mestu bi se zahvalil Miri Kavčič in Metki Paternoster, mentorici prostovoljk ter vsem prostovoljkam za njihovo prizadevno delo,« je povedal Ravnikar.

»Danes je zaradi vas Ljubljana predmestje Kamnika«, je obiskovalcem dejal Lado Leskovar, ki je povedal, da se je večkrat mudil v deželah v razvoju, tudi na območjih, ki so jih prizadele naravne katastrofe. Ob tem se je na lastne oči prepričal o razmerah v katerih živijo otroci, zaradi katerih tudi umirajo: »Videl sem, da je potrebno pomagati tem otrokom«.

Odprtja prodajne razstave udeležilo tudi nekaj oskrbovancev Doma upokojencev Domžale, ki so na koncu posvojili dve punčki.

Razstavo, na ogled in na posvojitev čaka 92 punčk, si lahko ogledate in posvojite punčko še v naslednjih dneh: četrtek, petek od 10.00 do 18.00 ure, in soboto od 10.00 do 15.00 ure. S posvojitvijo Punčke iz cunj boste omogočili cepljenje enega otroka iz dežel v razvoju.

Avtor: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar

Zgoraj povzeto po domzalec.si,
spodnji album fotografij pa smo prispevali Mirjana Kavčič, Metka Paternoster in urednik spletišča:

Pripis 30. novembra:
Na razstavo v Kamnik so prišle tudi Punčke iz Ljubljane in Pivke. Vse
vesele so se razkazovale obiskovalcem in vabile k posvojitvi.
Tudi na Glavni trg so pripeljali lepo novoletno smreko, ki jo že krasijo.
(dodano tudi zadnjih 10 fotografij v spodnji galeriji slik, avtor: Mirjana Kavčič)

 

Komemoracija na partizanskem grobišču v Radomljah

Objavljeno .

Članici literarnega krožka društva Lipa, Univerza za III. življenjsko obdobje, Domžale, smo sodelovali na komemoraciji na partizanskem grobišču v Radomljah.

V torek, 31. oktobra 2017, se je krajevna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB Radomlje spet dostojno poklonila spominu na mrtve, pokopane na partizanskem grobišču na pokopališču v Radomljah. Kot je v svojem govoru poudaril predsednik društva Peter Jerman, so darovali največ, kar kdo lahko daruje, svoje življenje, za našo svobodo in mir, za kar jim bomo vedno hvaležni in jih ne bomo pozabili. Položili so skupni venec in jih počastili z minuto molka.

V kulturnem delu so pevci MoPZ Radomlje, ki jih vodi Primož Leskovec, zapeli več partizanskih pesmi, učenca OŠ Preserje pri Radomljah, Nuša in Matej, sta prebrala nekaj priložnostnih pesmi, Janka Jerman in Zlatka Levstek pa pesmi o prezgodnjih grobovih najmlajših žrtev vojne, Janeza Menarta in Ceneta Vipotnika. Za zaključek in lep spomin na minule hude čase je Silva Kosec zapela manj znano, skoraj pozabljeno pesem o partizanih.

Tekst in fotografije:
Zlatka Levstek

2017 komemoracija 281m 2017 komemoracija 281m 2017 komemoracija 281m 2017 komemoracija 281m 2017 komemoracija 281m 2017 komemoracija 281m 2017 komemoracija 281m

Predstavitev "Ujetih trenutkov" Anice Kvas

Objavljeno .

 

2017 Anica KvasV knjižnici Domžale so v petek, 27. oktobra 2017, predstavili prvo knjigo poezije Anice Kvas, dolgoletne članice literarnega krožka društva Lipa, Univerze za III. življenjsko obdobje, Domžale. Poslušalce so valovi poezije ponesli v njeno razmišljanje, v njen intimni svet.

Na začetku svoje literarne poti, ko je neozdravljivo zbolela, je pisala članke s področja diabetesa v reviji za sladkorne bolnike in v lokalnem tisku, bila je tudi predsednica Društva diabetikov Domžale. V reviji mednarodnega združenja diabetikov IDF Bulletin so objavili njeno življenjsko zgodbo, kako s tekom, plavanjem, kolesarjenjem in tekom na smučeh obvladuje bolezen, pretekla je celo maraton v New Yorku!

Anica Kvas se je z leti izkristalizirala v izjemno pesnico, piše predvsem kratke pesmi in haikuje. Njene kratke utrinke, poetično izvirne, zagonetne, s pridihom erotičnosti, povezane z njeno reko, z naravo, o mladosti, ki se je nekam izgubila, o minevanju na sploh, o sebi, o nas, so na prireditvi brale Zlatka Levstek, Mira Smrkolj in Mija Stupica. Srečanje je povezovala Janka Jerman, ki je avtorico predstavila kot dobro prijateljico, kolegico, pohodnico, planinko, maratonko in kot pesnico v zrelih letih.

Za prijetno glasbeno popestritev večera so poskrbeli mladi kitaristi, učenci glasbene šole Domžale, Marko Šalamun, Jernej Mihelič in Miha Kralj pod mentorskim vodstvom Mateja Baniča.

Anici Kvas je za izdajo prve samostojne knjige poezije čestital tudi predsednik društva Lipa, Univerze za III. življenjsko obdobje, Domžale, Marjan Ravnikar.

Tekst: Zlatka Levstek

Fotografije: Marjan Franc Levstek

(kliknite slike za povečan prikaz)

 

Strokovni posvet slovenskih U3ŽO 2017 v Domžalah

Objavljeno .

logo su3zoLetošnji posvet z usposabljanjem mentorjev slovenskih univerz za tretje življensko obdobje z naslovom: Starejši se učimo. Zakaj in kako? so v torek, 24. oktobra 2017, pripravili v restavraciji Park v Domžalah. V imenu gostitelja, Univerze za III. življenjsko obdobje, Domžale, je udeležence iz cele Slovenije pozdravil in predstavil delo društva Lipa, Domžale, predsednik Marjan Ravnikar. Župan Občine Toni Dragar je predstavil mesto Domžale kot prostor zadovoljnih ljudi, od najmlajših do najstarejših, predstavnica Tic-a pa turistično ponudbo in možnosti ogledov.

Uvod v strokovni del srečanja je bil kratek kulturni program. Citrarska skupina Notice in plesna skupina Češminke sta ogreli prav vse udeležence. Sledila so štiri predavanja strokovnjakov za delo s starejšimi. Prof. dr. Ana Kranjc je govorila o učenju starejših, učenje naj postane njihov način življenja, saj duša mora ostati vitalna, obnavlja se z doživetji, ki jih najdejo v druženju. In dokler psiha deluje, so tudi starejši vitalni, polni energije. Sledila je izredna prof. dr Nives Ličen: o načrtovanju programa, izbiranju vsebine in določanju cilja v izobraževanju starejših. Programe načrtujemo za celotno univerzo in za vsako skupino posebej, to je naloga mentorja, ob čemer upoštevamo cilje, ki si jih določimo in jih želimo doseči. V sodelovanje je vključila tudi udeležence.

Prof. dr. Marko Radovan je predaval o raziskovalnem učenju, ki je prav tako priložnost za učenje in delovanje starejših. Učenje v skupini vpliva na počasnejši upad sposobnosti, manj depresivnosti in izboljšanje samopodobe. Učenje je razumevanje sebe in okolja, je sprejemanje sebe, pri čemer je bistveno, da mentor vsebino predstavi na ustrezen, ustvarjalen način.

Po odmoru za kosilo je sledil še zelo zanimiv prikaz študije primera raziskovalnega učenja.

Mag. ing. arh. Meta Kutin iz III. Univerze v Ljubljani je predstavila projekt Trgi, ulice in stavbe okrog nas. Pripravili so tri drugačne turistične poti za ogled Ljubljane, ki so vključevale Plečnikovo delo, značilno krakovsko ledenko pa parke in zelene površine. Izdali so tudi posebno zgibanko v angleščini.

Nadaljevali so s projektom Poimenovanje ulic mesta po znanih ženskah (3%), pa razlaga osnovnošolcem o Plečnikovi arhitekturi, zdaj so se lotili še Vodnika po Križankah. Aktivni, ni kaj.

Usposabljanje se je zaključilo še z razširjeno sejo sveta mreže SUTŽO s poročilom o dogajanju v mreži, o širjenju učnega gibanja Znaš, nauči drugega in o zagovorništvu kot obliki prostovoljnega delovanja predstavnikov mreže Slovenska univerza za III. življenjsko obdobje.

Zelo uspešno izveden program usposabljanja, ki se ga je udeležilo več kot štirideset predstavnikov Slovenskih III. Univerz, in ga financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije.

Tekst: Zlatka Levstek

Fotografije: Marjan Levstek