Predstavitev "Ujetih trenutkov" Anice Kvas

Objavljeno .

 

2017 Anica KvasV knjižnici Domžale so v petek, 27. oktobra 2017, predstavili prvo knjigo poezije Anice Kvas, dolgoletne članice literarnega krožka društva Lipa, Univerze za III. življenjsko obdobje, Domžale. Poslušalce so valovi poezije ponesli v njeno razmišljanje, v njen intimni svet.

Na začetku svoje literarne poti, ko je neozdravljivo zbolela, je pisala članke s področja diabetesa v reviji za sladkorne bolnike in v lokalnem tisku, bila je tudi predsednica Društva diabetikov Domžale. V reviji mednarodnega združenja diabetikov IDF Bulletin so objavili njeno življenjsko zgodbo, kako s tekom, plavanjem, kolesarjenjem in tekom na smučeh obvladuje bolezen, pretekla je celo maraton v New Yorku!

Anica Kvas se je z leti izkristalizirala v izjemno pesnico, piše predvsem kratke pesmi in haikuje. Njene kratke utrinke, poetično izvirne, zagonetne, s pridihom erotičnosti, povezane z njeno reko, z naravo, o mladosti, ki se je nekam izgubila, o minevanju na sploh, o sebi, o nas, so na prireditvi brale Zlatka Levstek, Mira Smrkolj in Mija Stupica. Srečanje je povezovala Janka Jerman, ki je avtorico predstavila kot dobro prijateljico, kolegico, pohodnico, planinko, maratonko in kot pesnico v zrelih letih.

Za prijetno glasbeno popestritev večera so poskrbeli mladi kitaristi, učenci glasbene šole Domžale, Marko Šalamun, Jernej Mihelič in Miha Kralj pod mentorskim vodstvom Mateja Baniča.

Anici Kvas je za izdajo prve samostojne knjige poezije čestital tudi predsednik društva Lipa, Univerze za III. življenjsko obdobje, Domžale, Marjan Ravnikar.

Tekst: Zlatka Levstek

Fotografije: Marjan Franc Levstek

(kliknite slike za povečan prikaz)