Razstava klekljanih čipk MATI IN OTROK v Krajevni knjižnici Tineta Orla Trzin

Klekljarice SLAMICE društva Lipa U3žo Domžale nadaljujejo z razstavami po enotah matične Knjižnice Domžale.
V začetku meseca julija so jo postavile v Krajevni knjižnici Tineta Orla v Trzinu.
V prijetnem kotičku, otroškega dela knjižnice, so vokvirjene čipke simpatična popestritev.
Ne glede na to, da je čas korone in tudi letnih počitnic, Lipine klekljarice ne počivajo, nasprotno, zelo so ustvarjalne doma. Pripravljajo že nove motive za naslednje šolsko leto, lepe izdelke pa tudi vsaka posameznica ustvarja za priložnostna osebna darila ali za okras lastnega doma.

Razstava bo na ogled ostala do 4. avgusta 2020, v rednem času obratovanja.

Vljudno vabljeni, ogled razstave lahko združite z ogledom zanimivosti Občine Trzin, ni jih malo.

Avtor in foto: Mirjana Kavčič

Pero - naš zvesti prijatelj

Videokonferenca gorenjskih literatov

Obstaja čas pred korona virusom, čas korona virusa in čas po njem. Literatke Društva Lipa Domžale smo imele v času pred virusom veliko načrtov in že napovedanih nastopov, a vse se je ustavilo: nobenega druženja, nobenih nastopov, potovanj,… omejene smo postale na svoj dom in bližnjo okolico. Vrata Univerze so se zaprla do preklica in naše ustvarjanje se je preselilo med štiri stene.

Izolacijski čas je vsaka doživljala po svoje in tako tudi pisala, največkrat o svojih občutjih. Računalnik ali svinčnik je bil naš zvesti spremljevalec. Ko je Knjižnica Domžale razpisala natečaj Poezija zdravi, smo štiri iz skupine poslale svoje verze na nagradni natečaj: Alenka Mihorič, Zlatka Levstek, Janka Jerman in Mira Smrkolj. Nekateri naši verzi so in so še objavljeni na spletni strani knjižnice Domžale. Vseh sodelujočih nas je bilo 14. Pri izboru smo zasedle opazna mesta: 1. Alenka Mihorič, 2. Janka Jerman, 4. Mira Smrkolj in 5. Zlatka Levstek. Avtorji smo dobili simbolične nagrade.

Ker pesniškega večera Knjižnica Domžale še ni mogla izvesti, so izbrane verze natisnili in razstavili v dvorani Knjižnice Domžale. Izbrano poezijo so natisnili na čudovite plakate.

Razstava poetičnih besedil traja od 10. junija in bo trajala do 10. julija 2020.

Nekatere članice literarnega krožka Društva Lipa Domžale smo sodelovale še pri drugih srečanjih in natečajih. Na regijskem srečanju za literarne ustvarjalce Gorenjske JSKD Jesenice V zavetju besede sva sodelovali: Alenka Mihorič in Mira Smrkolj. Srečanja v živo, žal, ni bilo, smo se pa 29. maja, videli in pogovarjali o poslanih pesmih in zgodbah preko videokonference.

Sama pa sem sodelovala pri natečajih revije Ona plus Onino pero z naslovom Tistega dne se je vse spremenilo in Društva Norma 7 iz Ajdovščine z naslovom Pozdravljen, sosed. Izbori še potekajo.

Delno se je čas po korona virusu že začel, a tako kot je bilo… Upam, da bo in to kmalu.

Naj ne bo: vršanje vetra
prikimavanje listkov
brez ugovorov

Mira Smrkolj

Citrarke in kitaristke v MGC Domžale

Citrarke in kitaristke društva Lipa, Arboretum Volčji PotokSodelavci in oskrbovanci MGC so citrarke in kitaristke Društva Lipa Domžale, univerze za tretje življenjsko obdobje, pod vodstvom Damjane Praprotnik, prof., že sprejeli za svoje. Tudi tokrat smo se odzvali njihovemu vabilu in jih v sredo, 24. junija 2020 v dopoldanskem času razveseljevali s spevnimi, za uho prijetnimi skladbami, na citrah in kitarah, ter petjem. Glede na protivirusne ukrepe Covid 19, je bila razdalja med nami in udeleženci koncerta nekoliko večja, a to ni vplivalo na veselje ob poslušanju in doživljanju glasbe. Naša mentorica Damjana je skrbno izbrala program, namenjen ciljni skupini, da so lahko ostali ves čas pozorni in so z nami aktivno sodelovali pri prepevanju ljudskih in ponarodelih pesmih. V jeseni, po počitnicah ponovno pridemo z novim repertuarjem, smo jim obljubili in po burnem aplavzu smo si pomahali v slovo.

Anica Justinek

Citrarke in kitaristke v Arboretumu, Volčji potok

Citrarke in kitaristke društva Lipa, Arboretum Volčji Potok

Svetovnemu dnevu glasbe, 21. junija 2020 smo se tudi vse glasbene skupine citrark in kitaristk Društva Lipa Domžale, univerze za trete življenjsko obdobje, pod vodstvom Damjane Praprotnik, prof., poklonile z zaključnim letnim koncertom v Arboretumu, Volčji potok.

Rahel dež je preprečil marsikateremu glasbe željnemu poslušalcu, da bi se koncerta udeležil. Vendar so bili nekateri vztrajni, tako kot izvajalci in tudi organizatorji, ki so se tik pred nastopom odločili prestaviti prizorišče v bližnji šotor. Delno so ga izpraznili in hitro pripravili prostor nastopajočim in tistim, ki so se kljub dežju odzvali vabilu k poslušanju spevnih, zimzelenih skladb.

Izvedli smo 25 skladb, ob nekaterih smo še zapeli. Naši solistki Ivi in Martina sta kot običajno, prejeli posebno močan aplavz. Z nami so zapeli tudi poslušalci, a vrisk posameznikov je še potrdil veselje in zadovoljstvo ob poslušanju naš glasbe, četudi se z njo ukvarjamo le ljubiteljsko. Na koncu, namesto dodatka, pa smo izzvali našo mentorico Damjano, da je na citrah zaigrala skladbo Sestavljena polka, avtorja Karlija Gradišnik. Nekateri so jo slišali prvič, sicer pa mnogi prvič izpod njenih prstov.

Glasba je v tistem deževnem nedeljskem dopoldnevu v Arboretumu zvenela tako, da je še dolgo odmevala med božansko lepimi vrtnicami, in v vseh nas, izvajalcih in poslušalcih.

Anica Justinek