Ko strune zazvenijo ... - 2. srečanje upokojenskih citrarskih skupin Slovenije

Objavljeno .

V soboto, 7. oktobra 2023, ob 17. uri, lepo vabljeni v Kulturni dom Franca Bernika Domžale na 2. srečanje upokojenskih citrarskih skupin Slovenije.

ko strune zazvenijo 2

Lani je Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale, ob 25-letnici delovanja organiziralo 1. srečanje upokojenskih citrarskih skupin. Vabilu se je takrat odzvalo sedem skupin iz Slovenije, ki so obiskovalcem koncerta pripravili prisrčen koncert, saj so milozvočni zvoki citer vsem pobožali dušo in srce.

Organizatorji pravijo, da bo tako tudi letos, zato lepo vabljeni, da se udeležite 2. srečanja upokojenskih citrarskih skupin, ki bo v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale potekalo v soboto, 7. oktobra 2023, ob 17. uri.

Koncert s podporo Občine Domžale organizira Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje.

 

 

Groblje gostijo skupno razstavo Društva Lipa Domžale in Turističnega društva Jarše – Rodica

Objavljeno .

DSC00470Turistično društvo Jarše – Rodica in Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale sta v Kulturnem domu Groblje pripravila enkratno razstavo zdravilnih zelišč in starih čajnikov ter razstavo slik, čipk, punčk Unicef in restavratorskih del ljubiteljskih ustvarjalcev lipinega študijskega krožka. Odprtje razstave s kulturnim programom je potekalo v  ponedeljek 25. septembra 2023.

Ob odprtju razstave je Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale povedal, da so se z različnimi deli njihovih članic pridružili tradicionalni razstavi zelišč in čajnikov in sicer na pobudo Turističnega društva Jarše – Rodica, s katerim Društvo Lipa Domžale zelo dobro sodeluje. Nekaj besede sta o likovnem in restavratorskem krožku ter njihovem delu povedali še Dragica Šetina in Slavka Smrtnik. V kulturnem programu ob odprtju razstave so sodelovale citrarke Kresničke in kitaristi Tasere pod vodstvom  prof. Damjane Praprotnik. 

Čajniki in zelišča so razstavljeni na šestih velikih mizah v dvorani Kulturnega doma Groblje. Na vsaki mizi je zeliščarica Metka Klemenc, postavila določena zelišča, oljne tinkture, mazila in čajnike. Na prvi mizi so bila razstavljena zelišča za dihala, na naslednji mizi zelišča za prebavila in naprej zelišča za obtočila, sečila, gibala in živčevje. Na vsaki mizi ob zeliščih, ki jih je bilo vseh skupaj čez 40 vrst, se je bohotilo veliko raznobarvnih starih čajnikov, ki jih Metka zbira že vrsto let.

Metka Klemenc, zeliščarica Turističnega društva Jarše – Rodica, ki razstavlja zelišča in stare čajnike, je po dveh začetnih letih pri Društvu Lipa Domžale, nato šla na svojo pot zeliščarstva in zbiranja starih čajnikov, ki se jih je v teh letih nabralo že okoli sto štirideset. Velik del teh čajnikov pa je našlo mesto na edinstveni razstavi. Znanje nabiranja zelišč, njihovo sušenje in uporabo pa je Metka Klemenc posredovala lepemu številu tečajnic in tečajnikom, ki so v teh letih »šli skozi njene roke«. Zato je že lani, po tretji razstavi čajnikov in zelišč, predsednik Marjan Ravnikar povabil nove tečajnike in tečajnice v »šolo«. Tako so v Društvu Lipa Domžale poleg velikega števila krožkov, ki jih obiskuje veliko število tečajnic in tečajnikov, ustanovili tudi zelo dejaven krožek zeliščarstva.

DSC00195 01

Na razstavi si obiskovalci lahko ogledajo veliko število svežih zdravilnih zelišč, ki rastejo v emajliranih loncih ter veliko število posušenih zelišč, ki zdravijo različne bolezni. Zelišča pa so shranjena v velikih steklenih kozarcih. Še vedno velja, da za vsako bolezen rožica raste. Med posušenimi in svežimi zdravilnimi zelišči pa se na mizah bohoti veliko število starih čajnikov, ki se uporabljajo za pripravo čajev.

Ob vodenem ogledu, ki smo ga za naš portal posneli, nam je zeliščarica Metka zaupala tudi marsikateri koristen nasvet, kako nabirati, sušiti, hraniti in pripraviti različne vrste zelišč ter kako jih postreči. Metka je tudi razkrila, da so vsi razstavljeni čajniki iz njene zbirke, ki jo je zbirala in jo še dopolnjuje z najdenimi čajniki, ki jih ponujajo na sejmih starin in starinarnicah, veliko pa jih dobi tudi na tovrstnih razstavah po domovini.

DSC00423

Po njenih besedah je narava večni vir življenja. Ko je človek iz davnine iskal hrano za golo preživetje, je bil vedno tesno v stiku z naravo. Spoznaval je koristne rastline in se z njimi hranil. Pri svojih boleznih je preizkušal zeli, spoznaval njihovo moč in delovanje. S tem si je lajšal tegobe in tako je še danes, kajti zdravljenje z zdravilnimi rastlinami ostaja večno. Metka nam je razkrila tudi, kje najpogosteje zelišča rastejo, katere dele rastline nabiramo in kdaj, učinkovine, ki jih vsebujejo posamezni deli in pri katerih težavah nam koristijo. Kdaj in kako lahko rastlino uživamo in si iz nje pripravimo čaj. Kako si iz nje pripravimo različne obloge, obkladke, kopeli in še kaj drugega. Kako lahko zelišče uporabimo v kulinariki, pa tudi za pripravo kozmetike, zelišča za pripravo likerjev, tinktur, mazil in še več. Posebno poglavje namenja pripravi čajnih mešanic, s katerimi boste lajšali različne bolezni in izboljšali počutje vas in vaših najdražjih. Način priprave zelišč pa Metka pripravlja s poparkom, prevretkom ali prelivkom. Ob koncu ogleda je Metka povabila, da obiščete razstavo v čim večjem številu.

DSC00461

Razstava bo v Kulturnem domu Groblje na ogled do 30. septembra 2023, v času od 10. do 12. ure in od 15. do 18. ure.

Video z odprtja razstave si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

DSC00258

DSC00334

DSC00360

DSC00422

DSC00486

DSC00495

DSC00497

DSC00423

DSC00434

DSC0050501

DSC00435

DSC00512

 

Društvo Lipa Domžale razstavlja v Čebelarskem centru Slovenije

Objavljeno .

Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale združuje člane iz več občin, med drugim tudi občine Lukovica. V petek, 15. septembra 2023, je potekalo odprtje razstave izdelkov študijskih krožkov društva v Čebelarskem centru Slovenije na Brdu pri Lukovici.

Hvala Čebelarski zvezi Slovenije za prijazno gostovanje pri njih. Na otvoritev razstave so priletele tudi čebelice s skupine Sončnic in Tempa in zaigrale in lepo zabrenčale prisotnim. Po končanem programu sta razstavo z nagovoroma odprla predsednik društva Lipa, Marjan Ravnikar in podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije, Marko Alauf.

Razstavo si lahko ogledate še do 2. oktobra 2023.

20230915 183533243773

20230915 175801243772

 

Vabilo na ogled skupne razstave Društva Lipa Domžale in TD Jarše-Rodica

Objavljeno .

Društvo Lipa Domžale vas v  sodelovanju s Turističnim društvom Jarše-Rodica vabi na razstavo slik, čipk, punčk Unicef, restavratorskih del ter čajnikov in zdravilnih zelišč v Kulturni dom Groblje.

Odprtje razstave s kulturnim programom bo v  ponedeljek 25. septembra 2023, ob 18. uri.

20230925 085410243705

Razstava bo odprta od  25.9.2023 do 30.9.2023 v času  od 10. od 12. ure in od 15. do 18. ure.

Vstop je prost.

20230925 085307243703

20230925 085349243704

 

Dan odprtih vrat Društva Lipa Domžale

Objavljeno .

DSC00803Društvo Lipa – Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale v mesecu oktobru ponovno pričenja s študijskimi programi in vstopa v 27. leto izobraževanja za starejše. V ponedeljek, 18., in torek, 19. septembra, so v društvu Lipa Domžale pripravili dneva odprtih vrat s predstavitvijo študijskih programov.

Na dnevu odprtih vrat so obiskovalcem predstavljeni že utečeni vsakoletni programi z mentorji in mentoricami, pripravili pa so tudi nove programe, kjer se bodo slušatelji poprijeli z novimi izzivi; to so pevski zbor, učenje harmonike in flavte, debatni krožek upokojenih pedagoških delavcev ter umetniška pisava v krožku Kaligrafije. Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale v svojih vrstah z različnimi aktivnostmi združujejo generacijo v tretjem življenjskem obdobju. Pri njih lahko pridobivate ali obnavljate znanje tujih jezikov, se udeležujete kulturnih dogajanj in delavnic, v športno rekreativnih skupinah poskrbite za svoje fizične sposobnosti, v zanimivih strokovno vodenih izletih pa si ogledate kulturne, naravne in zgodovinske zanimivosti doma in v tujini. Prizadevajo si, da oblike študija vsako leto obogatijo in pri tem upoštevajo interese slušateljev. 

VABLJENI TAKO UPOKOJENCI, TISTI KI SE PRIPRAVLJATE NA UPOKOJITEV IN OSTALI ZAINTERESIRANI, OZIROMA VSI, KI STE ŽELJNI PRIDOBIVANJA DODATNIH ZNANJ IN DRUŽENJA V PRIJETNI DRUŽBI!

»Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale je namenjena odraslim, ki vstopajo v tretje obdobje življenja in ga želijo aktivno preživljati. V našem društvu lahko pridobivate ali obnavljate znanje tujih jezikov, se udeležujete kulturnih dogajanj in delavnic, v športno rekreativnih skupinah poskrbite za svoje fizične sposobnosti, v zanimivih strokovno vodenih izletih pa si ogledate kulturne, naravne in zgodovinske zanimivosti doma in v tujini. Brošura je namenjena predstavitvi študijskih programov, ki se izvajajo v tekočem letu. Študijsko leto pričnemo z mesecem oktobrom in zaključimo konec maja. Prizadevamo si, da oblike študija vsako leto obogatimo in pri tem upoštevamo interese slušateljev, tako se bomo letos lahko učili igrati na harmoniko in flavto, lahko pa zapojete v novem pevskem zboru. S tako bero instrumentov bomo poleg citer, kitar in orglic, ki se jih že vrsto let učimo igrati, še bolj popestrili razne dogodke, kot so proslave, razstave in dogajanja po Domžalah in drugih kulturnih ustanovah v naši občini in širše. Tako se boste lahko vsako študijsko leto poleg stalnih programov lahko vpisali v katerega od novih študijskih programih. Poleg instrumentov in petja smo dodali tudi umetniško pisavo v krožku Kaligrafije in debatni krožek upokojenih pedagoških delavcev,« je na dnevu odprtih vrat povedal Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale.

DSC00903

Obiskovalce je na prvem dnevu odprtih vrat društva Lipa Domžale na sedežu društva, na Ljubljanski cesti 58 v Domžalah, obiskala županja Občine Domžale mag. Renata Kosec. Županja je pohvalila delo društva, ki šteje že preko 550 aktivnih članov. Z navdušenjem si je ogledala predstavljene aktivnosti, v katere se lahko vključijo starejši. Dodala je, da je lepo videti starejše občane, kako preživljajo čas v prostoru društva z drugimi, ki so jim že postali dobri prijatelji in si tako polepšajo vsakdan. 

l 820502 1

************************

Društvo LIPA – Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale, Ljubljanska cesta 58, 1230 Domžale
Telefon: 01 722 66 70
Spletna stran www.drustvo-lipa.si
Uradne ure med študijskim letom
Ponedeljek od 10.00 do 12.00 ure
Torek od 8.30 do 10.00 ure
Sreda od 10.00 do 12.00 ure
Četrtek od 10.00 do 12.00 ure

Vpis v študijsko leto poteka v mesecu septembru in tudi med študijskim letom.

Video posnetek z dneva odprtih vrat si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar, Občina Domžale; Video: Miro Pivar

DSC00812

DSC00825

DSC00826

DSC00833

DSC00837

DSC00855

DSC00866

DSC00875

DSC00883

DSC00895

DSC00901

DSC00927

DSC00929

DSC00937

DSC00940

DSC00949

DSC00791