Iščemo predavatelja za poučevanje zgodovine

Objavljeno .

poucevanje upokojencev 780x405Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale išče predavatelja/ico za poučevanje zgodovine.

Predavatelja/ico za poučevanje zgodovine iščejo za naslednje študijsko leto 2023/2024, natančneje v obdobju od oktobra 2023 do maja 2024.

Raznovrstna predavanja so namenjena slušateljem v tretjem življenjskem obdobju, ki si želijo pobliže spoznati z različnimi dejavnostmi. V ponudbi študijskega opusana predavanja, kjer lahko starostniki v jeseni življenja pridobijo določena znanja ali jih na novo obudijo.

Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale zainteresirani kandidati vabi, da se prijavijo po e-mailu na naslov društva: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali pokličejo na tel. št: 031 379 276.

Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa - Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale

Slovenija v čipki

Objavljeno .

20230522 095925Klekljarska skupina Slamice, Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale je v ponedeljek, 22. maja 2023, postavila na ogled svoje čipkaste izdelke v Knjižnici Domžale, ki je prijazno ponudila gostoljubje v svojih prostorih.

Mentorica Marija Rupert je za šolsko leto 2022 - 2023 klekljaricam ponudila izziv z naslovom: SLOVENIJA V ČIPKI, Lepote in posebnosti. Osebna domišljija in strokovno znanje posamezne klekljarice, so razstavljena dela v tehniki idrijske čipke.

"Slovenija je majhen - velik košček nebes."
( Georg Bush, Brdo, 8.6.2008)

Naša domovina je res lepa in raznolika. Imamo toliko posebnosti, da jih težko predstavimo. Tako naravne lepote kot so: jezera, slapovi in podzemni svet, kot gradnja, prilagojena pokrajinskim razmeram, nam omogočajo ustvarjanje brez mej. Vse to so pridne roke in vztrajnost klekljaric ovekovečile v svojih čipkastih umetninah.

Vljudno vas vabimo, da si razstavo ogledate do 5. junija 2023, v rednem obratovalnem času knjižnice.

Besedilo in foto: Mirjana Kavčič

20230522 10014

20230522 095147

 

 

 

 

 

V Domžalah so zazveneli zvoki citer

Objavljeno .

DSC05734Lepo vreme, citrarji napolnjeni z optimizmom in z mehkimi prsti, ki so nežno božali strune tega vsebolj priljubljenega instrumenta v Domžalah in okolici ter tudi širše po Sloveniji, je privabilo lepo število gledalcev, ki so si ogledali igranje vseh generacij na ta lep strunski instrument.

Organizatorji, Zveza kulturnih društev Domžale, Kulturno društvo Domžale in Društvo Lipa Domžale, so ob podpori Občine Domžale, JSKD OI Domžale in Citrarskega društva Slovenije na vseslovensko in tudi mednarodno srečanje citrarjev povabili posameznike in skupine, ki igrajo to priljubljeno glasbilo.

Osrednji dogodek se je odvil v soboto, 20. maja, ko so v središču Domžal odmevali zvoki citer. Program se je začel ob 10. uri na ploščadi pri Tuš centru v Domžalah z nastopom citrarske skupine Kulturnega društva Ihan, Bande citrarske in tenorista Klemna Torkarja. Citrarji so po uvodnih pozdravih županje Občine Domžale mag. Renate Kosec in prof. Petra Napreta zaigrali na različnih lokacijah po središču Domžal, predvsem pred znanimi gostinskimi lokali in trgovinami. Na različnih lokacijah so obiskovalci lahko prisluhnili citrarski skupini Notice KD Domžale, Citrarski komorni skupini Glasbene šole Domžale, Karmen in Neli Zidar Kos, Tomažu Plahutniku, Dejanu Parprotniku, Janji Brlec z učenci, Petru Napretu z učenci, citrarkam in kitaristom društva Lipa Domžale, citrarjem U3ŽO Ribnica, citrarski skupini Dominae, učencem Damjane Praprotnik, učencem Anite Veršec in mnogim drugim. Na osrednjem prizorišču na odru pred Tuš centrom so poleg Bande citrarske iz Ihana zaigrali gostje iz tujine, Glasbena šola Grafenstein iz Avstrije in skupina Světlušky iz Češke. Ob 11.45 so se vsi vrnili na osrednji prostor, kjer je sledil skupni nastop vseh sodelujočih glasbenikov. Zelo dobro obiskan in z vseh strani odlično pohvaljen dogodek, ki je prerasel v tradicionalnega, je dal organizatorjem še večji zagon, da bodo še z večjim zanosom pripravili naslednje leto že šesti citrarski koncert.

Čestitke organizatorjem, ki so se maksimalno potrudili. Tudi vsem, ki so z napisi vodili skupine citrarjev po domžalskih lokacijah. Vzpodbudno in z velikim zanosom so s prsti božali strune in izvabljali lepe melodije, ki so segle v srce. Hvala vsem za polepšan sobotni dan, ki so ga obiskovalci preživeli v vaši družbi.

Citrarski vikend se je zaključil v nedeljo s koncertom Michala Müllerja, citrarskega virtuoza iz Češke v Slamnikarskem muzeju v Domžalah.

Video posnetek dogodka si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar;  Foto, video: Miro Pivar

DSC00016

DSC00011 01

DSC00023

DSC00070 01

DSC00076 01

DSC05728

DSC05730

DSC05779

DSC05780

DSC05781

GOPR5560

Citrarji, pozdravljeni v Domžalah!

Objavljeno .

DSC 1295 01Ta vikend bodo Domžale ozaljšane z zvoki citer. V soboto, 20. maja 2023, ob 10. uri se bo v središču Domžal odvijal dogodek »S citrami po Domžalah«, v nedeljo, 21. maja 2023 ob 18. uri pa bo v Slamnikarskem muzeju v Domžalah potekal koncert Michala Müllerja, citrarja iz Češke. Uvod v citrarski vikend v Domžalah se je začel v petek, 19. maja 2023, v cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Grobljah, kjer je potekal dogodek "Pozdravljeni citrarji", ki se je začel s sveto mašo in nadaljeval s krajšim koncertom treh domžalskih citrarskih skupin, ki so s programom pozdravile gostujočo citrarsko skupino Světlušky, ki prihaja iz Češke.

Sveto mašo je daroval dr. Andrej Marko Poznič, župnik Župnije Ihan, somaševal pa je župnik Jan Mach iz župnišča v vasici Likov pri Zlinu na Češkem, pri maši pa je Marijine pesmi izvajala Banda citrarska s tenoristom Klemenom Torkarjem. Po sveti maši so na uvodnem koncertu »Pozdravljeni citrarji« nastopili Banda citrarska iz Ihana ter tenorist Klemen Torkar, citrarska skupina Notice, obema skupinama je mentor prof. Peter Napret, citrarke in kitaristi Društva Lipa Domžale pod vodstvom prof. Damjane Praprotnik in Jasmine Levičar ter češki citrar Mihael Müller, ki ga bomo spoznali tudi v soboto dopoldan na tržnem prostoru v Domžalah ter v nedeljo v Slamnikarskem muzeju v Domžalah, kjer bo imel samostojen koncert.

Po sveti maši in v uvodu v koncert je vse zbrane pozdravil Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale, ki je povedal, da ni dolgo nazaj, ko so v mestu Domžale in njegovi bližnji okolici začeli z igranjem citer. Povedal je, da ga še posebej veseli, da je ena izmed začetnikov tudi Univerza za tretje življenjsko obdobje, Društvo Lipa Domžale, in sicer na pobudo Bože Bauer in prof. Petra Napreta, za kar jima gre vso priznanje. "Prav v našo Lipo, pa tudi z vsemi, ki so s tem nadaljevali, med katerimi sta tudi Glasbena šola Domžale, citrarska skupina Notice iz Kulturnega društva Domžale in Banda Citrarska iz Kulturnega društva Ihan, so naše Domžale postajale center slovenske citrarske glasbe. Ta je postala pomemben del bogate, pevske in glasbene dejavnosti, ki se lahko pohvali kot del raznovrstne kulturne dejavnosti, v kateri imajo številne kulturne skupine in posamezniki v naši kulturi posebno mesto. Dogodek »S citrami po Domžalah« je tako od leta 2017 postal tradicionalna glasbena in pevska prireditev, zelo obiskana, saj vsako leto sodeluje preko sto citrarjev. Je zelo zaželena med nami, saj je splošno znano, da so citre eden najpriljubljenejših glasbenih instrumentov med Slovenci, ki ima pravzaprav iz leta v leto več ljubiteljev," je dejal Ravnikar.

DSC 1272

V nadaljevanju je povabil navzoče s prošnjo, da naj pripeljejo v soboto čim več obiskovalcev na ploščad pred Vele, ko se v središču mesta pričenja tradicionalna in težko pričakovana citrarska slovesnost, saj se bodo na več lokacijah po Domžalah predstavile različne citrarske skupine. Letošnja prireditev je mednarodna, saj bodo med nami tudi citrarske skupine iz tujine. Med njimi je skupina citrarjev pod imenom Svetlusky iz župnišča v vasici Lukov pri Zlinu na Češkem. Tamkajšnji župnik Jan Mach, ki je danes somaševal z dr. Andrejem Markom Pozničem, je tudi njihov učitelj citer. Vsako leto organizirajo poletni citrarski seminar, kjer poučuje njihov najbolj znani citrar Michal Müller, ki smo ga nocoj slišali z dvema skladbama. Lahko se pohvalijmo, da so se poletnega seminarja udeležili že tudi naši učitelji Peter Napret, Silvia Igerc in Damjana Praprotnik.

V soboto bodo na ploščadi pred Vele in v središču Domžal zvenele najbolj priljubljene citrarske melodije, med katerimi bomo lahko pozdravili naše slovenske citrarske skupine, citrarsko skupino iz Češke in tudi glasbenike iz Glasbene šole Grafenstein iz Avstrije. Ob tem pa ne smemo pozabiti tudi nekaterih nepomembnejših slovenskih citrarjev; Peter Napret, Neli Kos, Damjana Praprotnik, Jasmina Levičer, Dejan Praprotnik ...

DSC 1277

Ta veliki citrarski dogodek v Domžalah so organizirali Občina Domžale, JSKD OI Domžale, Zveza kulturnih društev Domžale, Kulturno društvo Domžale, Društvo Lipa Domžale in Citrarsko društvo Slovenije.

Dobrodošli v Domžalah in uživajte ob citrarski glasbi.

Video posnetek dogodka si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

DSC 1250

DSC 1251

DSC 1255

DSC 1275

DSC 1281

DSC 1283

DSC 1282

DSC 1285

DSC 1291

 

 

Z glasbeno literarnim nastopom odprli razstavo v Knjižnici Vodice

Objavljeno .

20230508 181803211550

 V ponedeljek, 8. maja 2023, se je Društvo Lipa Domžale v Knjižnici Vodice predstavilo z razstavo likovnih izdelkov ter nastopom literatke Janke Jerman. Nastopila je tudi kitarska in citrarska skupina pod vodstvom prof. Damjane Praprotnik.

Z velikim veseljem smo nastopili skupaj s pevci in pevkami Društva upokojencev Vodice in skupaj zapeli Tri planike ter Ko bom na rajžo šel. Zbor je zapel še obvezno Vodiško himno ter Zvončke. Citrarska skupina pa je zaigrala še Beli cvet in Cvetje v jeseni. Želimo si še skupnega sodelovanja, saj vsako sodelovanje ljudi bogati.

Razstavo sta odprla Marjan Ravnikar, ki je predstavil Društvo Lipa Domžale in povabil Vodičane, da se pridružijo raznim skupinam v društvu ter Marijana Abe, vodja Knjižnice Vodice.

Zapisala Jana Ozimek

 

20230508 182729211555

20230508 183730211557

20230508 181930211553

20230508 181758211547

20230508 181737211548

20230508 181910211552