Prodajna razstava "Lipinih Špelc"

Objavljeno .

Od ponedeljka, 17. do petka, 21.decembra 2012, smo UNICEF-ove prostovoljke pri društvu LIPA Domžale pripravile prodajno razstavo punčk iz cunj, UNICEF-ovega programa,  "Posvoji punčko in reši otroka". Razstavo smo združili z "Boljšakom",  ki ga je pripravil Center za mlade Domžale, v pomoč  zbiranju sredstev za  "Dejanov objem".
Obe humanitarni prireditvi je gostil domžalski DOM  v svoji galeriji in sta se prijetno dopolnjevali tudi z obiskovalci. Izdelovalke punčk iz cunj smo se maksimalno potrudile, naredile številčno in oblikovno kar lep izbor punčk. Da je bila razstava prijetna, so potrdili tudi obiskovalci, kar so nekateri potrdili tudi z nakupom.
Časi niso prav rožnati in marsikomu je cena 20,- evrov prevelik zalogaj. a dobrotniki so še med nami. Prav prijetno presenečenje je  bila gospa, ki je posvojila kar tri punčke hkrati in pripomnila: "Ena bo ostala pri meni doma, dve pa gresta kot darilo v Dom starejših občanov, k mami  in teti". Torej, dvakrat plemenit namen! Hvala vsem!
Tudi me smo se odločile in svoj prispevek dodale k nabirki za "Dejanov objem".

Foto: M.Paternoster
Besedilo: M. Kavčič

Prodajna razstava punčk Unicef

Objavljeno .

 

Unicefove prostovoljke pri društvu Lipa vas vljudno vabijo na prodajno razstavo unicefovih punčk, ki bo potekala od ponedeljka 17. 12. dp petka 21. 12. 2012, od 10. do 17. ure v prostorih Domžalskega doma (Ljubljanska 58).

Rastline Slovenije v čipkah

Objavljeno .

V torek, 27.novembra, smo se klekljarice neformalne skupine "Slamce", ki deluje v okviru Društva LIPA - Domžale, odločile za ogled svetovno odmevne razstave "Rastline Slovenije v čipkah", ki je v Mestnem muzeju Ljubljana še do  3.decembra 2012. 
Pobudo za razstavo je dala dr. Simona  Strgulc Krajšek, docentka na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Tudi sama je klekljarica. Pripravila je izbor primernih rastlin, njihove opise in fotografije, pomagali so ji tudi kolegi s fakultete.Članice Mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko OIDFA iz Slovenije so ob pomoči oblikovalke Afrodite Hebar Kljun in arhitektke Irene Cankar izrisale vzorce za klekljanje in po njih izdelale čipke.
Izbor teh čipk so prvič predstavile na 15. svetovnem čipkarskem kongresu, ki je letos julija bil v francoskem mestu Caenu. Razstava je doživela izjemno zanimanje udeležencev in obiskovalcev kongresa, slovenski prostor pa so izbrali kot najlepši v konkurenci 21 nacionalnih čipkarskih predstavitev.
Krona vsemu dogajanju, pa je dodeljeno 1. mesto v kategoriji posameznikov do 18. leta, mladi klekljarici TINI MESEC, učenki Čipkarske šole iz Železnikov.
Tak uspeh je spodbudil čipkarice, da so pripravile razstavo v Idriji. Sledila ji je ta v Ljubljani, ki smo si jo ogledale..
Razstava obsega izbor 28 rastlin izmed več kot 3500 rastlinskih vrst, kolikor jih je znanih v Sloveniji, sicer pa je najlepši vrt kar Slovenija sama.
Foto:M. Paternoster, M. Kavčič
Besedilo: M.Kavčič

"Skozi stoletja čas se levi"

Objavljeno .

Državno srečanje pesnikov in pisateljev.

Literarni večer izbranih avtoric in avtorjev državnega srečanja seniorskih pesnikov in  pisateljev, ki ga je organiziral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in njegova Območna izpostava Domžale v Penzionu Keber, 17.-18. novembra 2012.

Na letošnjem natečaju revije Mentor za starejše avtorje in avtorice, šesti po vrsti, je sodelovalo 147 avtorjev/ic /tudi iz LIPE/. V poletnih mesecih so bila organizirana srečanja/delavnice v šestih krajih po principu regij: Celjska in Koroška, Gorenjska, Dolenjska, Bela krajina in Posavje, osrednja Slovenija, Primorska in severovzhodna Slovenija.

Selektorji so izbrali, po tem principu, tudi dela vseh 22 avtoric in avtorjev, ki so se udeležili tokratnega srečanja/delavnic v Domžalah.

Pripravili so prekrasen literarni večer, kjer so predstavili krajše vsebine svojih del, kot gost je v programu sodeloval pesnik, pisatelj in kantavtor Matej Krajnc. Glasbeni del je prispeval Trobilni sekstet Glasbene šole Domžale pod vodstvom Luka Einfalta.

Moč besede I. in II. - literarna delavnica s profesorjem Mihom Mohorjem je bila prvi in drugi dan. Drugi dan srečanja pa je bila na obisku pisateljica Gabrijela Babnik, z avtorico se je pogovarjala urednica Mentorja Dragica Vesković.
 
Avtorji: Zora Hudales, Justina Strašek (Celjska in Koriška), Sergej Učakar, Iztok Alidič, Milena Sušnik Falle, Milena Miklavčič (Gorenjska), Alenka Bezlaj, Rudi Mlinar, Rudi Stopar (Dolenjska, Bela krajina in Posavje), Vlado Garantini, Branka Novak, Jože Bregar, Alenka Mihorič (osrednja Slovenija), Ivanka Konstantino, Ana Balantič (Primorska), Metka Lampret, Dominique Reščič, Mira Ribič Turičnik, Milan Novak, Majda Strnad, Jana Hartman Krajnc in Mirko Jaušovec (severovzhodna Slovenija).
Vrhunec natečaja in prejetih del je izdaja Zbornika seniorjev 2012  -  V ZAVETJU BESEDE.

Organizator je udeležence popeljal na ogled v Slamnikarski muzej in Menačenkovo domačijo. Bili so navdušeni, še posebej, ker nas je narava nagradila s soncem.

Tekst in foto: Mirjana Kavčič