Začasna prekinitev aktivnosti

OKROŽNICA št. 8
OBVESTILO O ZAČASNI PREKINITVI AKTIVNOSTI V DRUŠTVU LIPA – UNIVERZI ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE DOMŽALE

Po sklepu upravnega odbora z dne 16.10.2020 od ponedeljka 19. oktobra do petka 30. oktobra 2020, bomo v društvu Lipa - Univerzi za tretje življenjsko obdobje začasno prekinili z izobraževalnimi, kulturnimi in športnimi aktivnostmi študijskih skupin.

Kot sem vam že napisal smo na NIJZ poslali VLOGO ZA PRIDOBITEV MNENJA O NAČRTOVANEM ZBIRANJU. Odgovor pričakujemo v naslednjih dneh katerega bomo tudi upoštevali.

Nekatere skupine so se odločile za delo preko spletne aplikacije ZOOM, itd. (ŠPA, NEM). Mentorje in animatorje prosim, da vodijo evidenco in mi jo po končanem delu posredujete.

V tajništvu društva bomo na voljo v času uradnih ur. Vas pa prosim, če boste imeli kakršnokoli vprašanje, da pokličete na telefonsko številko društva ali na mojo mobi št. 031 379 276 in da ne prihajate v prostore društva.

O vseh nadaljnjih spremembah vas bomo sproti obveščali.

Vsem želim dobro zdravje in počutje ter vas lepo pozdravljam.

Domžale, 16.10.2020

Predsednik Društva Lipa - Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale
Marjan Ravnikar

Zeliščarski izlet v Žalec in Ribnik Vrbje

Zeliščarji na izletu v Žalec in Ribnik Vrbje
Zeliščarji društva Lipa v Žalcu

V torek, 29. septembra, so vremenarji napovedovali lepo vreme, zato smo zeliščarice začele novo študijsko leto v Lipi kar v naravi.
Poletje se je poslovilo in čeprav so »čudni« časi, saj je previdnost zaradi virusa potrebna povsod, smo se razveselile druga druge in časa, ki ga bomo preživele skupaj.
Mentorica Veronika nas je povabila na ogled vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin v Žalcu, ki stoji tik ob Eko hmeljarskem muzeju in do Ribnika Vrbje, ki je v bližini in nudi zatočišče številnim pticam, ob poti pa rastejo tudi zdravilne rastline.
Sonce se je prebujalo in nas grelo, ko smo obujale svoje znanje in se sprehodile po lepo urejenem zeliščnem vrtu.

Po sklopih posajene zdravilne rastline so pripovedovale svojo zgodbo:

Dišavnice skrbijo za izboljšanje okusa in vonja, pa tudi obarvajo jedi. Posajenih je več kot 35 različnih dišavnih zeli, med njimi angelika, pehtran, kumina, koriander, komarček, laški smilj, majaron, šetraj…

Zelišča za krepitev imunskega sistema poskrbijo, da ima naše telo dobro podlago za zdravje. Tu pomaga rman, lapuh, oves, ameriški slamnik, ožepek, črna meta, rožmarin, grško seno, kapucinka…

Najdemo zapis o Hildegardi, opatinji in zdravilki iz 12. stoletja. Zelo izobraženi ženski, ki je zdravila holistično, to pomeni, celostno in pri svojem delu najpogosteje uporabljala komarček, kumino, lobodo, zeleno, peteršilj, mrtvo koprivo, sivko, meto, baziliko, materino dušico…

In tudi Kneippova zelišča, ki jih je duhovnik Kneipp uporabljal pri hidroterapiji, kjer se izmenjujeta vroča in mrzla voda. Uporabljal jih je za čaje, mazila, olja, kopeli. Tu raste dišeča perla, cikorija, baldrijan, kamilica, janež, jeglič, komarček, lan in lučnik.

Težave srca in krvožilja blažijo rman, čudoviti klinček, jagodnjak, dišeča lakota, srčnica, baldrijan, šentjanževka, rožmarin…

Urogenitalni sistem pa zdravijo šparglji, medvedje tačke, njivska preslica, kopriva, drobnocvetni vrbovec, plahtica, kamilica, rman, pelin, šentjanževka, sivka, bazilika…

Po ogledu vseh zelišč smo se vsedle na vrt Kavarne Corona, se grele na soncu in ob klepetu spile kavico.
Nato smo si ogledale še Žalec, obrambni stolp z majhnim zeliščnim vrtom in staro vinsko trto ter se sprehodile do znane Fontane piv v Žalskem parku.
Do Ribnika Vrbje nas je ločilo samo par kilometrov. Nahaja se tik ob Savinji in spada med zavarovano območje Natura 2000. Meri dobrih 13 ha in ima bogato floro in favno. Tu živi preko 170 vrst različnih ptic, v ribniku pa poteka vzreja krapovcev.
Okoli Ribnika je speljana 3km dolga ekološka učna pot, imenovana tudi hmeljarska pot, pot ob Savinji in srčna pot. Krasijo jo skulpture iz lesa, z razgledne ploščadi pa se lahko opazuje tudi ribnik.
Ob lepem in poučnem izletu smo obnovile in dopolnile svoje znanje o zeliščih in se že dogovorile o novem izletu, ki nas popelje novim dogodivščinam naproti.

»Življenje sestavljajo leta, ki ne pomenijo nič in trenutki, ki pomenijo vse.«

Besedilo: Marina Kopač
Foto: Mimi Miklavčič

• Vrbje
  • Zalec_drustvo_Lipa
  • Zalec_drustvo_Lipa2
  • Zalec_ob_kavi_Zeliscarji_drustva_Lipa

Gremo z vlakom iz Kamnika/Domžal, skozi Jesenice v Novo Gorico na pico.

Nova Gorica
Nova Gorica, vir: Wikipedia

Kdaj? V petek, 23. oktobra 2020.
Kdo? Člani Društva Lipa Domžale

Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na celodnevnem izletu z vlakom/avtobusom z brezplačno vozovnico v medkrajevnem prometu v SLO za upokojence.

PROGRAM:
Dobimo se na železniški postaji Domžale ob 7.35 uri, torej 10 min. pred odhodom vlaka, ki štarta v Kamniku ob 7.27.

Lahko se nam pridružite na vlaku, na kateri koli železniški postaji od Kamnika do Ljubljane.

Vedno bomo skrbeli, da bomo na vsaki postaji 5 do 10 minut počakali mi, saj vlak ozir. avtobus zagotovo ne bo čakal nas.

Vozni red

20.39 ali

20/37 min

Peš do doma

1. JESENICE. Postanek bo na Jesenicah (1,30 h). Peš se bomo sprehodili do spominskega obeležja in do Hotela Ejga, ki ga vodi bivša smučarka z olimpijsko medaljo, »vražja Slovenka«, Alenka Dovžan. Mogoče jo bomo imeli možnost srečati. Privoščili si bomo kavo ter se hitro vrnili spet na vlak proti naši osrednji destinaciji, ki nas bo vodila skozi Bled, po slikoviti Bohinjski progi vse do Nove Gorice. Prigrizek za dopoldansko malico in plastenko vode si prinesite s seboj.
  2. NOVA GORICA. Postanek v mestu vrtnic, Novi Gorici (3.50 h). Od daleč bomo pogledali na Italijanski del v Gorico (z Evropskega trga), se razgledali proti Frančiškanskem samostanu Kostanjevica, kjer je grobnica zadnjih francoskih kraljev Burbonov, se orientirali po mestu do znamenitega zabavišča Cassino Perla in v raztegnjenem delu centra mesta poiskali še nekaj znamenitosti ter primerno restavracijo za naš glavni obrok, pizzo (7 do 8 EUR, pivo 2,5 EUR) ali kaj drugega, ter se okrepčali (Restavracija Dobro ali Restavracija Vrtnica). Še kakšna kava ali sladica in nato na avtobus proti Ljubljani . Sedeže na avtobusu bomo v naprej rezervirali. V primeru, da nas vseh ne bi sprejeli na isti avtobus, se bomo prilagodili situaciji in se vrnili v dveh skupinah, z eno urnim zamikom, kot je predvideno v programu.
  3. LJUBLJANA. Zvečer bomo prijetno utrujeni poiskali le še avtobus ozir vlak za Domžale- Kamnik. Domov bomo prispeli najkasneje ob 20.39 ozir. 20.59 uri. Na vlaku bomo analizirali doživetja s poti, izmenjali nova spoznanja ter se morda dogovorili za naše naslednje skupno potepanje z vlakom.

Piporočila:

vzemite s seboj:

• glede na korona situacijo, obvezno, zaščitno masko, morda tudi razkužilo,
  • primerno se oblecite (čebulni sistem – hladno, toplo, burja..),
  • primerno se obujte za hojo po asfaltu,

ne pozabite na:

• na Kartico – brezplačno vozovnico za medkrajevni promet v Sloveniji.
  • plastenko vode, malico, prigrizke, sadje…, tablete ozir. druga svoja zdravila,
  • denar za svoje potrebe in
  • za vsak slučaj še zložljiv dežnik.

Cena enodnevnega izleta:
Predlagamo prispevek 7 EUR pri udeležbi 20 potnikov za administrativne stroške, organizacijo in spremljanje na poti. Sicer pa veliko dobre volje, strpnosti in tolerantnosti prinesite s seboj in jo ohranjajte ves dan.

Opozorilo:

otujemo, četudi skupaj, v »lastni režiji«. Vsak udeleženec je na poti odgovoren sam, zase. V primeru, da kdo gre po svoje, se nam lahko spet priključi na železniški ozir. avtobusni postaji vsaj 5 min. pred odhodom za naslednjo destinacijo. Glej vozni red zgoraj.
V primeru napovedanega slabega vremena, se izlet prestavi na teden kasneje, ozir. po dogovoru, prvi naslednji delovni dan z napovedanim lepim vremenom .

Prijave samo osebno, v času uradnih ur v pisarni Društva Lipa do 16.10.2020.

Vljudno vabljeni!

Program poti pripravila:
Anica Justinek

Predsednik Društva Lipa - Univerza za tretje
življenjsko obdobje Domžale
Marjan Ravnikar

Domžalec.si - Društvo Lipa Domžale v novem šolskem letu z novimi študijskimi programi

Domžalec.si

Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale je za naš portal povedal, da si na spletni strani Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale – krajše in bolj znane kot Društvo Lipa, kjer vas že od ustanovitve v letu 1997 vabijo kot študente, da izpolnite praznino, ki je nastala ob upokojitvi, ogledate brošuro za novo študijsko leto 2020/2021 in da z njimi pridobivate ali obnavljate različna znanja, se udeležujete kulturnih dogajanj in delavnic, v športno rekreativnih skupinah poskrbite za svoje fizične sposobnosti, v zanimivih strokovno vodenih izletih pa si ogledate domače in tuje zanimivosti in znamenitosti.

Celoten članek...