Klekljarska razstava: Čipka na blazini

Objavljeno .

čipka na blazini

 

Klekljarice Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale vas v soboto, 23. in nedeljo 24. oktobra 2021, med 9. in 18. uro vabimo v Lončarjev muzej na Podborštu pri Komendi na ogled klekljarske razstave "Čipka na blazini". Odprtje razstave bo potekalo v soboto, 23. oktobra 2021, ob 10. uri.

Vabljeni k ogledu!

 

 

 

 

 

čipka na blazini napovednik

20211022 200013

20211022 195940

20211022 200605

20211022 200555

Žalec z okolico - pogled z zeliščarskega zornega kota

Objavljeno .

Udeleženke zeliščarkega izleta v ŽalecPravijo, da sreča spremlja pogumne. Za nas, zeliščarke Društva Lipa, ta starodavni rek zares velja. Klub temu, da smo že globoko v jeseni, nam je uspelo izpeljati že četrti pohod v naravo v tem šolskem letu. Zjutraj smo se  odpravile na pot, ovito v domžalsko meglo, a le nekaj naprej od Vranskega je vreme pokazalo svoj prijaznejši obraz. Žalec, naš cilj, nas je pozdravil s sončnim razkošjem, ki nas je razvajalo ves čas našega pohoda. 

Zeliščni park ob znanem obrambnem stolpu je bil naša prva postaja. Obrambni stolp stoji poleg cerkve sv. Nikolaja. Zgrajen je bil v začetku 16. stoletja in predstavlja edini ohranjen del nekdanjega tabornega obrambnega obzidja, ki je stalo na tem mestu in je služilo za obrambo pred Turki.

Ohranjen obrambni stolp je bil obnovljen leta 2002, poleg njega pa so dve leti kasneje posadili potomko najstarejše vinske trte na svetu z mariborskega Lenta, imenovano Nikolaja. V kletnih prostorih stolpa je svoje mesto našel vinski "keuder", ki nudi pokušino najboljših vin Savinjske doline. Poleg stolpa se nahaja park zeliščnih in aromatičnih rastlin, ki z vzorčnimi primerki vabi na ogled vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin pri Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu.  Sivka, žajbelj, ajbiš, pelin, šetraj, limonska trava, srčnica, timijan, meta so predstavljale lep uvod k ogledu vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin, ki je bil naša druga postaja. 

Področje zdravilnih in aromatičnih rastlin se je na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu začelo leta 1976 z namenom, da bi se ustanovil vseslovenski center za pridelavo, predelavo in uporabo zdravilnih in aromatičnih rastlin. Idejo in vsebino so dali prof. dr. Tone Wagner – agronom, prof. dr. Franc Sušnik – biolog, prof. dr. Pavle Bohinc – farmacevt.

Sprva  je bil postavljen Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin, ki je bil zbirka 40 različnih tradicionalnih, avtohtonih zdravilnih in aromatičnih rastlin iz Slovenije. Z leti je se je zbirka povečevala z izmenjavo semen in sadik iz botaničnih vrtov ali podobnih inštitucij iz Evrope in sveta. Danes je v vrtu posajenih okoli 250 različnih vrst zdravilnih in aromatičnih rastlin. V vrtu proučujejo rast in razvoj nekaterih rastlin, količino pridelka, količino učinkovin in napad bolezni in škodljivcev. Vrt oskrbujejo v skladu z eko smernicami. Pridelek vrta je eko seme.

Vrt je kljub temu, da smo sredi jeseni, še vedno raznolik, pester in zanimiv. Prepoznavanja zdravilnih rastlin, ki so že odcvetele, je večji izziv kot prepoznavanje cvetočih rastlin, a je zato še bolj zanimiv. Vrt je urejen na pregleden način in razdeljen na različne tematske sklope. Ogledovale smo si grede z medonosnimi rastlinami, zasaditve aromatičnih zelišč in začimbnic, skupino zelišč za lajšanje težav ob prehladih, številna zelišča za krepitev imunskega sistema in še in še. Našo pozornost so posebej pritegnila zelišča Sv. Hildegarde, ki je že v srednjem veku razširjala zeliščarsko znanje po vsej Evropi, zanimiv pa je tudi pogled na Kneippov nabor zelišč. 

Sprehod med gredami bi lahko nadaljevale še ure in ure, žal pa smo morale nadaljevati pot do ribnika Vrbje, ki leži streljaj od Žalca tik ob reki  Savinji. Gre za zanimivo zavarovano območje, njegov osrednji del pa predstavlja Ribnik Vrbje. Meri dobrih 13 ha in je v tem delu doline največja stoječa voda. Ribnik ima bogato floro in favno. Med slednjo najbolj izstopajo ptice - kar preko 170 vrst jih je bilo že opaženih tod. Ob bregovih ribnika pa sprehod ponuja obilico rastlinja, zanimivega za zeliščarje. Izstopajo čudovite vrbe, nemški strojevec,divji hmelj in šipek.

Okoli Ribnika Vrbje je speljana zanimiva, 3 km dolga ekološka učna pot, ki je prehodna v vseh letnih časih. Ob ribniku je speljanih tudi še nekaj drugih tematskih poti kot so hmeljska pot,  pot ob Savinji in srčna pot.

Naše srečanje smo zaključile ob skodelici kave na vrtu gostilnice s pogledom na ribnik in galerijo na prostem - skulpture iz lesa ki jih je ustvaril Vinko Kovačec. Klepet ob kavi z izmenjavo zeliščarskih izkušen in receptov je predstavljal lep zaključek lepo preživetega dneva.

Tekst: Veronika Gjurin; Foto: Mimi Miklavčič

Ribnik Vrbje

Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin

 

Zeliščarice na Krasu - popotovanje po Pliskini poti

Objavljeno .

Na Pliskini potiKo smo se pogovarjale o naši naslednji poti, smo si vse želele spet na Primorsko. Veronika nam je že poleti obljubila, da nas popelje po Pliskini poti.

Burja se je polegla in tako smo se zapeljale na Kras. Kamniti svet je to, ki pestuje burjo in katerega že od nekdaj spreminjata voda in človek.

V središču vasi Pliskovica se začenja krožna pot, ki jo označuje v kamen vklesana ovčka, ki je simbol te kraške vasi. Kraševci so najprej izsekavali gozd, tako se je oblikovala kraška gmajna in nato so iz odvečnega kamenja začeli izdelovati značilne kraške kamnite zidove, suhozide, pastirske hiše in griže. Kras so pogozdovali z borom, zato je danes prava zelena oaza. Iz črnega bora so z zarezovanjem točili smolo, ki vsebuje kolofonijo in terpentinovo olje in so jo uporabljali predvsem v kemični industriji. Najprej so odstranili lubje, nato pa zarezali v deblo. Po pločevinastem žlebičku je smola tekla v posebne glinene lončke.

Ob poti raste brin, šetraj, rman, cveti bršljan in tu in tam iz goščave zažari rdeči ruj.

Prvi naseljenci Pliskavice naj bi bili pastirji s čredami drobnice. Ovce so vsak dan gnali na pašo, kjer so si uredili staje, kamnite ograde iz kamnov, kamor so se ovce zatekle pred vročino in neurjem. Kamniti zid je bil prekrit še z vejami črnega trna, ki so dodatno varovale ovce pred plenilci. Senco so dajale lipe, v bližini pa so bili navadno tudi kaliči, manjše kotanje z deževnico.

V zraku je vonj šetraja in pot ni samo sprehod, tudi čiščenje duše je.

Na parcelah, ograjenih s kamenjem, so nastale tudi prave kamnite pastirske hiše, kamor so se pastirji lahko zatekli pred dežjem, burjo, vročino ali v njih hladili pijačo in jedačo.

Zidali so jih na suho, zlagali kamne v plasteh, brez malte, proti vrhu so jih pomikali navznoter, da so dobili kupolo. Danes ostajajo hiške spomin na nekdanje čase.

Polne vtisov s poti, smo se zapeljale v Dutovlje, kjer nas je pričakala Pepina zgodba in Pepin kraški vrt.

To sta dva kraška vrtova, ki prikazujeta elemente matičnega krasa, kot edinstvenega primera kulturne krajine. Oba vrtova sta osvojila tudi London. Oblikovalec in kreator Pepinega kraškega vrta je Borut Benedejčič. Zamislil si je, da je Pepa živela v kamniti hiški na koncu vasi, s pravili narave, tradicijo in znanjem predhodnih generacij. Leta 2009 so njegovo zgodbo prepoznali v Angliji, kjer je bil vrt na Hampton Court Palace Flower najbolje ocenjen v kategoriji malih vrtov.

Pepin kraški vrt

Ta isti vrt je zdaj na ogled na dvorišču Bunčetove domačije. Vrt je zasnovan s pomočjo materialov, rastlin in domače obrti iz Krasa. Na vrtu, pred hiško, najdemo suhozid, kamniti vodnjak, pergolo s trto, kamnito mizo, tipično kraško zemljo in zeliščni vrt, kjer raste kamilica, rožmarin, žajbelj, citronka, navadna melisa, kraški šetraj, ozkolistni trpotec, hermelika, pa tudi roženkravt, netresk, šparglji, lovor, komarček, artičoka, kapre…

Pepa je, zgodovinsko, stara gospa, ki rada pripoveduje zgodbe o svojem otroštvu. Sporoča nam, da zaščitimo našo dediščino, spoštujemo naravo in tradicijo, kot jo je spoštovala sama.

Druga stvaritev je kamnita hiška, ki prestavlja zavetišče sredi kraške gmajne. Podobno, kot smo ga videli na Pliskini poti. Ta Pepina zgodba je leta 2012 prejela pozlačeno medaljo s strani Kraljevega hortikulturnega združenja.

V Dutovljah je urejena tudi spominska soba Borisu Pahorju. Tu je ustvarjal dobrih 20 let in sicer v gostilni »Pri Marički«. Žal pa so to hišo podrli in spominsko sobo so uredili na Bunčetovi domačiji. V njej vidimo originalno sliko pesnika Franceta Prešerna, sliko samega pisatelja in njegovega prijatelja Edvarda Kocbeka. Na pisalni mizi je star pisalni stroj, pisateljeva lastnoročno napisana zahvala, v omarah pa so razstavljena njegova dela.

Pismo Borisa Pahorja

Po postanku za kavico pa smo se odpeljale proti Sežani, kjer nas je čakal ogled Botaničnega vrta ob vili Mirasasso in Interpretacijskega centra kraške vegetacije.

Trgovska družina Scaramanga iz Trsta je leta 1848 v Sežani kupila posest in na njej zgradila Vilo Mirasasso. Ob vili je družina oblikovala vrt po vzoru italijanskih meščanskih vrtov. Sto let je impozanten vrt skrival pred tujci skladnost jas in rondojev, peščenih poti in ribnikov, steklenega palmarija in utic, sadovnjaka in trt, nenavadnih dreves in drugih rastlin, prinesenih s potovanj po svetu, kamor so plule Scaramangajeve ladje.

1948 je z nacionalizacijo celotna posest pripadla Občini Sežana, ki je vrata vrta odprla za obiskovalce.

Ruj se že barva

Zdaj nas ob vstopu pozdravi geometrijsko oblikovan formalni del vrta, s stoletnimi cedrami, jelkami, magnolijami, vrtnično pergolo, borovim gozdom in javorjevo alejo. Sežanski vrt je umetnost človeka, narave in časa.

Interpretacijski center kraške vegetacije prikazuje posebnosti kraške pokrajine in moč vpliva, ki ga je človek skozi stoletja imel nanjo. Grafične podobe, besede, fotografije, zbirke in animacije Kras približajo obiskovalcu, da ga začuti in spozna, kako se je spreminjal skozi tisočletja.

Bil je poseben dan. Z jesenskimi barvami, z zgodbami kraja, ljudi, kamna, narave. Dan, ki nas je obogatil in nam povedal, zakaj se bomo še vrnili – da ne bi pozabili, da bi cenili in ljubili – pa čeprav reko, drevo ali kamen …

Avtorica: Marina Kopač; Foto: Metka Ravnikar

 

 

Vabilo na pohod po Domžalski čebelarski učni poti

Objavljeno .

DSC05242

Program pohoda po Domžalski čebelarski učni poti za člane društva Lipa, ki bo potekal v četrtek, 28. oktobra.

Spoštovane članice in člani društva Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje,

vabimo vas, na pohod po Domžalski čebelarski uči poti od Doba (park Močilnik) do društvenega apiterapevtskega čebelnjaka v Študi, pri Centralni čistilni napravi Domžale Kamnik, v četrtek, 28. oktobra 2021.

Pohoda se bodo udeležili tudi nekateri člani ČD Domžale, ki vam bodo še dodatno obrazložili posamezne vsebinske table čebelarske poti, ter delo čebelarja.

Celoten pohod v razdalji cca 5 km (dobra ura hoda) z razlago in ogledi traja 4 ure in nato še povratek nazaj, katerega čas pa je odvisen od vsakega posameznika. S seboj lpripeljete tui vaše družinske člane in prijatelje.

 

Program:

  • Ob 9.00 uri zbor pohodnikov v Parku pod Močilnikom v Dobu, Društveni čebelnjak ČD Krtina Dob – kratek uvod z opisom čebelarske učne poti in njenega pomena.
  • Ob 9.15 uri ogled poti v Parku pod Močilnikom in odhod na 2. točko ob reki Rači in nato nadaljevanje pohoda po točkah; Šumberk, brv pod Šumberkom, vagon in do cilja pri društvenem čebelnjaku ČD Domžale ob Kamniški Bistrici v Študi.
  • Ob 10.30 uri prihod v društveni čebelnjak ČD Domžale: ogled čebelnjaka in zeliščnega vrta, seznanitev s čebeljimi pridelki z razlago njihovega pomena, seznanitev z osnovnimi elementi apiterapije in demonstracija le te ter degustacija in pogostitev.
  • Od 12.00 do 13.00 ure zaključek pohoda.

PROSIM, DA INFORMATIVNO PRIJAVO ODDATE V TAJNIŠTVU

DRUŠTVA LIPA DO 22.10.2021

ČD Domžale: Andrej Jus, predsednik