Ženska v čipki

Objavljeno .

Klekljarska skupina Slamice, Društva Lipa U3žo Domžale, je v soboto, 22. junija 2024, v Knjižnici Domžale postavila na ogled prelepe izdelke v tehniki idrijska čipka.

Tokrat je, mentorica, Marija Rupert za študijsko leto 2023 – 2024 predlagala delovni naslov Ženska v čipki.

Ideje na papircih, postavljene na punkeljce, so spretne roke klekljaric udejanjile v prekrasne čipkaste umetnine. Kot s čopičem slikar, so njihovi hitri prsti premetavali kleklje in nastala je Grkinja v togi, Pepelka in njen izgubljen čeveljc, dama na stopnišču, v maniri Coco Chanel, lepotice na gugalnici in plaži, otroški motivi, dama s klobukom in čipkastim nakitom ter njej primeren “salonar’.

2024 06 23 Zenska v cipki

Navdih in vodilo so bile tudi misli o ženskah, pesnice Alenke Rebula: “Blagor ženskam, ki znajo hoditi kot vile, zemlja lahko zadiha pod njihovimi rahlimi stopali …”

Razstavo si lahko ogledate do 6. julija 2024 v Knjižnici Domžale. Vljudno vabljeni!

Avtor: Mirjana Kavčič; Foto: Vanda Doležal, M.Kavčič

VIDEO: Videnje skozi besede – Odprtje razstave v Galeriji Domžale

Objavljeno .

2024 05 07 Videnje skozi besede 3
Slikarska skupina Univerze za tretje življenjsko obdobje Društva Lipa Domžale se je pod mentorstvom akad. slikarke Duše Jesih poglobila v svet poezije slepih in slabovidnih avtorjev, zbranih v Antologiji slepih in slabovidnih literatov in likovnikov. Navdihnjeni s pesniškimi besedami so slikarji v mešani tehniki – kombinaciji kolaža, risbe in slike – ustvarili lastne interpretacije izbranih pesmi. Razstava “Slikovni odmevi: Hommage pesnikom Antologije” predstavlja slikarska dela, ki so nastala kot dialog med vizualno umetnostjo in literaturo. Vsako delo je edinstvena interpretacija pesniškega izhodišča, ki odraža slikarjevo dojemanje pesmi in hkrati izraža avtorjev lastni ustvarjalni pečat.

Razstavo slik v Galeriji Domžale so odprli v petek, 7. 6. 2024. Otvoritve so se udeležile slikarke in slikarji krožka Univerze za tretje življenjsko obdobje Društva Lipa Domžale, ki jo vodi mentorica akad. slikarka Duša Jesih. Razstava “Videnje skozi besede” je hommage slepim in slabovidnim ustvarjalcem, ki kljub svoji omejenosti vidijo svet na drugačen, edinstven način. Njihova dela so polna čustev, domišljije in moči, ki nas sprašujejo o bistvu umetnosti in vidika.

Otvoritve razstave so se poleg mentorice akad. slikarke Duše Jesih ter slikark in slikarjev študijskega krožka udeležili tudi predsednik Univerze za tretje življenjsko obdobje Društva Lipa DomžaleMarjan Ravnikar, ter avtor pesmarice “Kipi v nas hrepenenje”, Dušan Brešar. Za kulturni program so poskrbele citrarke in kitaristke Društva Lipa Domžale pod mentorstvom prof. Damjane Praprotnik.

Nekaj besed so spregovorili mentorica akad. slikarka Duša Jesih, ki je pojasnila namen in cilj razstave, predsednik Univerze za tretje življenjsko obdobje Društva Lipa Domžale, Marjan Ravnikar, in avtor pesmarice Dušan Brešar. Gospod Brešar je dejal, da je knjiga “Kipi v nas hrepenenje” začimba, ki paše k močnim in slastnim grižljajem. V njej so dela slepih in slabovidnih, zbrana ob 100-letnici samoorganiziranja Zveze društev slepih in slabovidnih. Če umetnost delimo na vidno (kiparstvo, slikarstvo, film), slušno (glasba, pesništvo) in prostorsko (koreografija, drama), sta slepim dostopna glasba in pesništvo. Tudi življenje slepih in slabovidnih je polno idej, čustev, hrepenenja, bolečine in veselja, kar izpovedujejo skozi umetnost. Slepi in slabovidni so slikarji, pesniki, pisatelji, glasbeniki, igralci, pevci, fotografi, ki svoja dela predstavljajo po Sloveniji in svetu.

Verjamemo, da bo razstava “Slikovni odmevi: Hommage pesnikom Antologije” bogato in edinstveno doživetje za vse obiskovalce. Vabimo vas, da se nam pridružite in se potopite v svet vizualne poezije.

Galerija bo odprta od 7. 6. do 14. 6. dopoldne od 10. do 12. ure in popoldne od 17. do 19. ure, v soboto od 10. do 12. ure.

SEZNAM SODELUJOČIH NA RAZSTAVI V GALERIJI DOMŽALE:

1. ANGELA DOVŽAN – NA HRIBU, Radivoj Miklavčič-Hujski
2. BRIGITTA LESKOVAR – NAPOVED SREČE, Milan Dernač
3. DRAGICA ŠETINA – BISER V ŠKOLJKI, Sonja Bokal
4. BREDA CERAR – SREČA V NESREČI, Elizabeta Pohorec
5. JOŽI TOMŠIČ-ČE BI BIL SLIKAR, Radovljica Miklavčič, SORŠKO POLJE, Rudi Marondini
6. IRENA OSOLNIK – POVEST GOZDA, Veronika Žižek
7. MAJDA ŠILAR – GLASBENE SANJE Jana Poválej
8. JOŽI ANŽIN – SLAVČEK IN SLEPO DEKLE, Veronika Žižek
POVEST GOZDA, Veronika Žižek
9. METKA AVBELJ – POT NA GOLICO, Rezija Jan
10. MARJETA LOŽA – MORSKA IDILA, Veso Pirnat-Brolski
11. MILENA ZANOŠKAR – LUISU BRAILLU, Marija Kurt, BELA PALICA, Ivan Hrovat
12. NUŠA LOJE – NEVIHTA, KarmenKukovič, KOZOLCI, Rudi Marondini
13. NUŠA ČUČNIK – METAMORFOZA, Vlado Skale, POVEST, Veronika Žižek
14. NADA DIMIC – CESTA, Karmen Kukovič, LEPO JE V NARAVI, Ivan Grlica
15. VERONIKA STRAŠEK – BELA PALICA, Ivan Hrovat
16. VLASTA JANŽEKOVIČ – METULJ, Janez Lah-Severin, NAŠA ZEMLJA, Karmen Vogrin
17. ANTONIJA PACEK-TONKA, SANJE, Tatjana Ograjenšek
18. VERONIKA ŽIDANEK, ČAS, Vendelin Dvorak, SESTAVLJAM SVET, Sonja Bokal

2024 05 07 Videnje skozi besede 2 2024 05 07 Videnje skozi besede 1

Avtor Miro Pivar foto; video; Miro Pivar