Čipka na slamniku - razstava v prostorih Lipe

Objavljeno .

Čipke 2016Klekljarska skupina Slamice  je v sodelovanju z veziljami in prostovoljkami Unicefa pripravila od 24. do 26. junija skupno razstavo čipk, vezenin in punčk. Zanimiva in pestra predstavitev njihovih izdelkov je bila več kot zgovoren dokaz, kako bogato in kakovostno je delovanje teh interesnih skupin društva Lipa.

Junij mesec je v Sloveniji v znamenju čipk, saj je gostila 17. svetovni čipkarski kongres in generalno skupščino Mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko OIDFA. Osrednje kongresno dogajanje je potekalo od 24. do 26. junija 2016 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Spremljajoče dejavnosti se odvijajo tudi v Idriji, ki slavi 134-letnico svoje čipke, Žireh, Železnikih, Cerknem, Škofji Loki, Polhovem Gradu in številnih drugih krajih po Sloveniji, nekatere tudi v času pred in po kongresu. Tako je tudi naša razstava ČIPKA NA SLAMNIKU bila posvečena temu pomembnemu dogodku v Sloveniji.

Kongres OIDFA je največja in najpomembnejša čipkarska prireditev na svetu. Kongres v Ljubljani bo verjetno tudi največji kongresni dogodek v Sloveniji v letošnjem letu, saj je na njem bilo okoli 800 registriranih udeležencev in nekaj tisoč obiskovalcev.

Prepričana sem, da smo izkoristili priložnost, ki nam jo je ponudil kongres OIDFA, da seznanimo s čipkarskim bogastvom Slovenije tako domačo, kot tujo javnost in postavimo Slovenijo na čipkarski zemljevid sveta na mesto, ki ji pritiče.

Domžalske klekljarice, s svojo mentorico Marijo Rupert, smo za "hit poletja" dodale čipko na slamnik.

Nekaj vtisov z razstave je v spodnji fotogaleriji:

 

Tekst in podnaslovljene fotografije: Mirjana Kavčič

Računalniško opismenjevanje starejših - Lipa 2016

Objavljeno .

rac2016 0327 MediumV ponedeljek, 13. junija, se je že tretjič v Lipi začelo računalniško opismenjevanje starejših v medgeneracijskem sodelovanju z dijaki drugega in tretjega letnika Srednje šole Domžale, smer: računalniški tehnik.
Uka željnih se nas je zbralo kar petnajst, nekateri prvič, nekateri pa utrjujemo že znane snovi. Dijaki - predavatelji so se letos še posebno pripravili in opremili računalnike z uporabnimi programi. Vodja predavateljev je bil dijak tretjega letnika Žiga Pele. Vsi smo bili
veseli, da nam je zelo pregledno pisal navodila na tablo korak za korakom, da pridemo do želenega rezultata: prenos fotografij, Facebook, Skype, YouTube, urejanje-kategorizacija E-pošte, prenašanje datotek oz. map v mapo, pripenjanje zavihkov, in tako naprej,
še marsikaj pa bo ostalo za drugo leto, ko bo spet organizirano izobraževanje. Predavateljev je bilo osem, tako da sta bila dva slušatelja na enega predavatelja.
Izobraževanje v Lipi je bilo organizirano od 13. do 22. junija. Zadnji dan so nas obiskali predstavniki Srednje šole Domžale: pomočnik ravnatelja, Marjan Ravnikar in profesor računalništva, Borut Jagarinec. Za zaključek je vse prisotne nagovorila predsednica Društva Lipa, Metka Zupanek, zahvalila se je predstavnikom SŠ Domžale za pripravljenost na medgeneracijsko sodelovanje, že nekaj let uspešno, kar potrjuje tudi tako veliko zanimanje prijavljenih.
Svojo zahvalo so slušateljice strnile v lični vizitki s sledečo vsebino : Ta svet je lep, če nekomu nekaj daš,
                                                                                                      če nekoga rad imaš,
                                                                                                      če si človek do ljudi....      /Tone Pavček /
 
Dragi naši mladi predavatelji!
Hvala za vse: za veliko novih strokovnih  navodil, potrpežljivosti, razumevanja, spodbujanja, smeha....
Polepšali in obogatili z znanjem ste naš svet.  
Hvala! 
Vaše učenke: za Dragica Količ
 
rac2016 3627 Medium
 
 
Prispevek:Mirjana Kavčič

Pregledna razstava Punčk iz cunj

Objavljeno .

Punčke iz cunj - Lipa DomžaleV četrtek, 9. junija, je bila v Desnem atriju ljubljanske Mestne hiše otvoritev prodajne razstave "Posvoji punčko in reši otroka".

Punčka iz cunj je igrača,  ki je poznana v vseh kulturah sveta. Marsikateremu otroku je že v preteklosti predstavljala družbo, danes pa simbolizira otroka iz države v razvoju, ki potrebuje našo pomoč. S projektom  UNICEF zbira sredstva za cepljenje otrok proti šestim nalezljivim otroškim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paralizira, tuberkuloza in tetanus) v državah v razvoju. S projektom Punčka iz cunj smo v preteklih letih samo v Sloveniji rešili več kot 17.000 otrok.

Pri tem  uspešno sodelujemo tudi Lipine prostovoljke s cca 2500 punčkami v dvanajst letnem delovanju.

Namesto besed nas je v uvodu pozdravila glasba Siran in Omida iz Irana ter Mostafe iz Egipta. Omid in Siran trenutno živita v Azilnem domu v Logatcu. Prepotovala sta dolgo pot, polno nevarnosti, o kateri smo brali v časopisih in gledali po televiziji, zato, da bi lahko počela tisto, po čemer ju kliče njuno srce: ustvarjala glasbo. V deželi, od koder prihajata, je to prepovedano. Tako je njima in mnogim drugim otrokom in družinam na begu pred vojno in preganjanji, Azilni dom v Logatcu postal novi dom. UNICEF in druge humanitarne organizacije jim pomagajo, da njihov novi dom postane še bolj domač,.... V Logatcu nastajajo tudi UNICEF-ove  Punčke iz cunj; nekatere med njimi so tudi razstavljene na današnji razstavi. Ob pomoči UNICEF-ovih prostovoljk so jih naredili begunci iz Azilnega doma, sodelovali so tudi otroci.

Prireditev je v uvodnem nagovoru pozdravil tudi izvršni direktor Slovenske fundacije za UNICEF, Tomaž Bergoč. Orisal je potek in velik pomen UNICEF-ovega programa "Posvoji punčko in reši otroka", zahvalil se je vsem ki kakor koli prispevajo k uresničevanju programa, še posebno pa zahvala velja  "prostovoljkam, izdelovalkam Punčk iz cunj".

UNICEF je letos pomagal cepiti otroke v Siriji, osredotočili so se predvsem na tiste, na obleganih in težko dostopnih območjih, ki še nikoli niso bili cepljeni. V Jemnu je bilo januarja 2,4 milijona otrok cepljenih proti ošpicam in rdečkam, v aprilu pa 4,6 milijona otrok proti otroški paralizi. V Libijo je UNICEF letos dostavil 1,5 milijona cepiv.  V Pakistanu je cepiva proti otroški paralizi prejelo več kot 36 milijonov otrok. Med leti 2014 in 2015 pa je kampanja cepljenja proti ošpicam dosegla več kot 23 milijonov otrok v Iraku, Siriji in Jemnu.

Kljub velikemu napredku na področju precepljenosti otrok pa približno 22,3 milijona otrok do enega leta starosti še vedno ni cepljenih, to pomeni, da vsak peti otrok na svetu še vedo nima dostopa do cepljenja.

V imenu MOL-a je prisotne pozdravila Mateja Veble, strokovna sodelavka Mestne uprave na Oddelku za kulturo v Galeriji Kresija. Uvodoma je opravičila  župana Zorana Jankovića in posredovala njegove iskrene pozdrave, zahvalo prostovoljkam in čestitke za tako prijetno prireditev v Mestni hiši. Moderator, nadarjen srednješolec in bodoči študent na AGRTF, Aleš Ljoljo, se je govorcema zahvalil in predstavil nastopajoče v glasbenem, pevskem in plesnem programu prireditve: Ula Ložar, prva slovenska predstavnica na otroški Evroviziji, je zapela pesem, s katero nas je zastopala na Malti "Nisi sam". Flora Krampač, ki igra klavir, pleše step in poje, pri tem pa je ne ustavi niti dež, zapela je "Singing in the rain". Lara Grbić, talentirana glasbenica, je zapela pesem "Lips are moving". Plesni nastop Plesne šole Mojce Horvat, "step ples s Punčkami iz cunj".

Na koncu naj povem, da nas je UNICEF, pred otvoritvijo razstave, povabil na enourni vodeni izlet z ladjico po Ljubljanici. Bilo je lepo, 40 prostovoljk ni niti dež motil pri druženju.

Nekaj vtisov v foto galeriji:


Fotografije so dosegljive tudi na https://picasaweb.google.com/mirjana.kavcic/6296513757234966513

Besedilo : M. Kavčič
Foto:      M. Paternoster

Zaključni koncert citrark in kitaristk

Objavljeno .

Na Lipi smo v juniju še vedno aktivni, čeprav se je šolsko leto že izteklo, saj zaključujemo dejavnosti, ki so nas vse leto razveseljevale. Vse leto članice društva brusimo svoje prste na strunah citer in kitar, na koncu leta pa izpod prstov zvenijo lepe melodije, s katerimi smo se predstavile v sredo, 8. junija. V programu so se zvrstile melodije začetniške in že verzirane citrarske skupine, ki so jim v nekaterih pesmih pritegnile še kitaristke. Slednje so ubrano zaigrale nekaj melodij tudi same.

Naša voditeljica Damjana nas je presenetila z mladimi gosti, ki so s svojo mladostno radoživostjo polepšali naš koncert. Dva mlada citrarja sta nam pokazala, kako mladi prsti že po nekaj mesecih vaje iz strun izvabijo ubrano melodijo. Za konec pa nas je s svojim nastopom navdušila otroška folklorna skupina, katere člani so nam prikazali otroško igro nekoč in tudi pravi ples parov ob odlični glasbeni spremljavi.

citre jun2016 1citre jun2016 2citre jun2016 3
tekst: Jožica Polanc
foto: Aco Majhenič

Predstavitev jubilejnega 15. zbornika Ko zorijo sanje

Objavljeno .

lipa zbornik 2016Predstavitev je bila v KD Franca Bernika, Domžale, v torek, 31. maja 2016.

Vodstvu in literarnemu krožku Lipe se je v uvodnem nagovoru zahvalila za aktivno delo na kulturnem področju podžupanja, mag. Jana Miklavčič in opravičila odsotnost župana. Predsednica Lipe, g. Metka Zupanek se je Občini Domžale, županu Toniju Dragarju zahvalila za moralno in materialno pomoč ter za pozitivni odnos do starejših občanov.

Pesmi in odlomke zgodb avtorjev zbornika so brale članice literarnega krožka Lipe Domžale: Marija Dodič, Janka Jerman, Mira Smrkolj, Mija Stupica in Iva Ogorevc. Da so se besede lepo ugnezdile v poslušalce v polni dvorani, so vmes dvakrat zaigrale citrarke Lipe Notice, ki jih uspešno vodi in dopolnjuje z violino profesor Peter Napret.

V zadnjem delu programa so oder napolnile plesalke. Najprej gostje Univerze ta tretje življenjsko obdobje v Tržiču, ki so sploh nastopile prvič, in jih vodi dr Metka Knific, a so s svojimi plesi navdušile. Seveda pa so Češminke, članice plesne skupine Lipe in Šole zdravja Domžale, prav zažgale s svojo izvirno plesno točko o pletenju slamnikov in s plesanjem ob zvokih harmonike g. Mile Živulovič.

Predstavitev jubilejnega zbornika je povezovala Zlatka Levstek, vodja literarnega krožka Lipe. V zborniku so tudi pesmi naših kolegic, ki so se že poslovile od tuzemskega ustvarjanja, Irene Čuk, Anice Gladek, Jožefe Juršič in Silve Ocepek, nekaj pesmi pa so prispevali oskrbovanci domov za starejše, domžalskega in mengeškega. S svojimi slikami so zbornik popestrile članice likovnega krožka Lipe, ki jih vodi g. Mojca Vilar.

In ker so besede med, sladka brv prijateljstva, most odkritosti, majava, a trdna vez, ki povezuje in boža, skupne skrivnosti, branje zbornika Ko zorijo sanje močno priporočamo.

Tekst: Zlatka Levstek
Fotoalbum: Marjan Levstek
Video: You Tube, Miro Pivar - Domzalec.si

 

Fotoalbum je dosegljiv tudi na https://plus.google.com/photos/117343776576337274419/albums/6291143875709496577