Likovna dejavnost

Objavljeno .

Risanje in slikanje se verjetno vsakemu posamezniku zdi precej zahtevno izražanje človeka. Treba je imeti talent, marsikdo reče… No, nekaj je že na tem. A kot je izjavil Anže Kopitar, hokejist svetovne klase, talent nekako predstavlja 30% uspeha, 70% pa trdo delo in vztrajnost, pa ni važno za kakšno dejavnost gre.

Tako bi moral vsakdo, ki se potiho spogleduje s to vrsto dejavnosti v tretjem življenjskem obdobju, najprej verjeti vase, pogumno prijeti za svinčnik, barvice ali čopič in pogumno začeti. Tako si bo obogatil siv vsakdan, se razvijal in izražal na svoj način, užival v druženju in izzivih.

V treh skupinah likovnih krožkov  tedensko ustvarjamo nove umetnije, jih ob letu razstavljamo in dokazujemo, da tudi v zrelih letih lahko sebi popestriš življenje in ustvarjaš zase, pa tudi za druge, predvsem pa skrbiš za svojo vsestransko rast, dobro voljo, kondicijo in zdravje.

Binca Lomšek

Računalniška šola

Objavljeno .

Računalnik nam danes lahko prihrani veliko časa in denarja, tudi v naših domovih in pri vsakodnevnih opravilih ter obveznostih. Lahko ga uporabljamo za pisanje pisem in drugih tekstov, vodenje družinskih ali osebnih financ, v pomoč nam je pri planiranju stroškov in različnih dogodkov ali vodenju evidenc, v gospodinjstvu in tudi kot pomočnika pri naših hobijih. Z njim obdelujemo fotografije, ki smo jih posneli na družinskih izletih ali počitnicah, rišemo, poslušamo glasbo, gledamo filme itd. Povezava v svetovno računalniško omrežje pa nam omogoča hiter dostop do različnih informacij v vsakem trenutku. Preko interneta lahko danes komuniciramo s prijatelji in znanci po vsem svetu, kupujemo, rezerviramo kino ali gledališko vstopnico, plačujemo račune in položnice, oddajamo dohodnino, podaljšujemo veljavnost dokumentov in še veliko drugega.

Da je znanje uporabe računalnika danes postalo potreba, se zavedamo tudi v Društvu Lipa. Zato smo v sodelovanju z Računalniškim svetovanjem, Viljem Žener s.p. iz Kranja že v sezoni 2005/2006 pričeli z izvajanjem različnih vrst računalniškega izobraževanja v prostorih našega društva. V začetku smo organizirali tečaje, ki so obsegali Osnove okolja Windows in interneta ter pisanja in oblikovanja besedil. V letu 2006/2007 pa smo pričeli s posebno obliko izobraževanj - računalniško šolo, ki je prilagojena potrebam slušateljev v tretjem življenjskem obdobju, ki še nimajo nikakršnih računalniških izkušenj. Okvirna vsebina programa, ki traja 60 šolskih ur in je razdeljen v tedenske sklope po tri šolske ure, zajema osnove dela z računalnikom, internet z elektronsko pošto in programi za neposredno komunikacijo, pisanje in oblikovanje teksta, zajemanje fotografij iz digitalnih fotoaparatov in njihovo obdelavo in še marsikaj drugega. Celoten potek in način dela sproti prilagajamo željam, potrebam in napredku udeležencev. Vsak udeleženec prejme tudi gradivo, lasten e-poštni račun in registracijo v storitev MSN Messenger. Na zaključku za spomin naredimo tudi nekaj fotografij.

Poleg računalniške šole organiziramo tudi "osvežitvene" tečaje za udeležence, ki imajo že nekaj prakse pri delu z računalnikom, naprednejšim uporabnikom, ki jih zanimajo elektronske preglednice, zahtevnejša obdelava in oblikovanje tekstov ali grafičnih predstavitev pa so namenjeni tudi tečaji programov Excel, Word ali Powerpoint.

Naša računalniška druženja potekajo v prijetnem in sproščenem vzdušju, saj združujemo prijetno s koristnim.

Vili Žener

Lipa Domžale,l. 722 66 70, GSM: 041 727 873 - Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kuhamo in pečemo

Objavljeno .

Iz roda v rod ....

Začelo se je s - kruhom. Tako domače, omamno zadiši, kjer ga pečejo. Kje so časi naših mam, babic, ki so navsezgodaj zamesile testo v nečkah, zakurile v krušni peči in je vsa hiša zadišala, ko so veliki zlato zapečeni hlebci romali v shrambo? Mi pa smo šli v svet s trebuhom za kruhom, hodili v šole, da bi prišli do boljšega kruha, nekateri so okusili grenki kruh tujega gospodarja, drugi so tolkli revščino, da niso imeli niti za kruh. V razmišljanje se prikrade spomin na rano otroštvo, ko je mama spekla štručko za god, botra je prinesla veliko pleteno štruco za družino, nato pa nesla novorojeno "štručko" h krstu.

Pogovor o kruhu nas je vzpodbudil, da smo pripravile tečaj o naših praznikih in dobrotah, ki so jih pekle naše mame in babice. Za krst, god, dober začetek, prvi šolski dan smo pekli pleteno štruco. Božični čas ni samo čas potic, najprej mora biti na mizi poprtnik, ki ga mora poskusiti vsa družina, dali so ga tudi živalim in seveda vsem obiskovalcem. Stara modrost uči, da moraš od božiča do treh kraljev poskusiti devet poprtnikov ali drugih kruhovih dobrot, da boš celo leto zdrav in močan. Za tepežni dan naj dobijo otroci vsaj "tičke". Nekoč so kmetje konec jeseni odpravili pastirje z majhnimi kruhki "vahtiči". Pekli smo še ajdov kruh z orehi in ržen kruh, zamešen s krompirjem.

Za pusta se vsaka gospodinja rada postavi s krofi, rahlimi, s širokimi svetlimi venčki, in z lahkimi  flancati. Tudi to umetnost smo zlahka obvladale. Za debeli četrtek sta na mizi ocvirkova potica in šarkelj, za vitkost in lepoto pa dietne lepinje s čičeriko.

Človek pa ne živi samo od kruha, treba je tudi kuhati. Ena najbolj znanih jedi po vsej Sloveniji so gotovo štruklji. Veliko vrst jih je. Vsaka gospodinja jih kuha. Izmenjale in preizkusile smo kar nekaj receptov. Saj veste: "Štruklji, štruklji, dobra jed, take nima celi svet..." Skuhale smo vzhajane štruklje s čebulo in orehi in gluhe štruklje s prilogo.
Naša srečanja so tudi prijetno druženje, sproščen pogovor. Včasih se kar zaiskri od duhovite domislice in zdravega smeha. Razidemo se ne samo z novimi recepti, temveč tudi prijetno razpoložene in na poseben način povezane med seboj.

Ostalo je še kup jedi, ki bi jih rade poskusile. Najprej bo to belokranjska pogača. Naša tradicionalna hrana je včasih preveč mastna, kalorična, zato se bomo naučile, kako prirediti recepte za zdrav način življenja. Predstavile bomo jedilnike za zdravo kosilo s poudarkom na živilih, pridelanih doma. Živimo v tako lepem in čistem okolju kot nikjer na svetu. Varujmo in ohranimo ga za svoje vnuke.

Ivan Cankar je zapisal: "Zemlja rodi, neutrudna mati: sedemdesetkrat sedem sinov je že pokopala, vnuki pa sesajo na  njenih prsih. Ljudje, svatje, za nas vse je miza pogrnjena."

Majda Gnidovec

Astrologija

Objavljeno .

Namen tečaja Osnove astrologije je bil spoznati najosnovnejše pojme, ki jih srečujemo pri razlagi rojstne in drugih astroloških kart.   Na zadnjem, 10. srečanju smo se lotili ročnega izračuna horoskopa. Spoznali smo pomen rojstnih podatkov, zgodovino koledarja, razliko med sončevim in zvezdnim dnevom, časovne pasove ter postopek ročnega izračuna horoskopa.
Žal 20-urni tečaj ne omogoča dovolj praktičnega dela in dodatnih vaj. Nekateri udeleženci so izrazili željo po daljšem tečaju ali dodatnih delavnicah, v katerih bi teorijo praktično preizkusili na več primerih.

Udeležencem je bilo na voljo gradivo, ki so ga v rednem tečaju uporabljali slušatelji Šole astrologije AstroR. Kasneje pa je gradivo zamenjala knjiga z naslovom ASTROLOGIJA ZA VSAKOGAR I, Učbenik za osnove astrologije, katere avtorica sem sama.  Udeleženci so brezplačno prejeli Bilten Astro. Posneli smo tudi utrinek s predavanj, ki je objavljen na spletni strani www.astro.si, v rubriki Izobraževanje.

V aprilu in maju 2007 so v Društvu LIPA Domžale potekale delavnice s področja astrologije. V majhnih skupinah smo z nekaterimi slušateljicami tečaja Osnove astrologije nadgrajevale znanje o osnovnih pojmih. Teoretično znanje smo nadgradile s praktičnimi nalogami ter začele razlagati rojstne karte udeleženk. Na delavnicah so vse prisotne prispevale veliko zanimivih zamisli, zaradi česar sem čutila te delavnice kot čas posebnega, toplega in praktično uporabnega znanja.

Več udeležencev je izrazilo željo, da bi jeseni začeli z novim tečajem s področja Osnove astrologije in s tečajem Razlaga rojstne karte. Z veseljem se bom odzvala na povabilo k vodenju novih tečajev v Društvu LIPA.

Irena Stopar,  astrologinja  in  ustanoviteljica  Šole astrologije AstroR

Na sliki: Rojstna karta - horoskop

Astrologija Lipa

Islam in orientalski ples

Objavljeno .

Moje sodelovanje z Lipo se je začelo v lanskem študijskem letu, torej 2006/07,  in to  kar  v dveh krožkih: z zgodovino verstev ter orientalskim plesom. Pri prvem sem nadaljevala s predavanji v okviru študijske skupine Zgodovina verstev, kjer smo začeli z islamom. Skupina se je že v lanskem letu odločila, da bi rada nadaljevala s to svetovno religijo, ki je aktualna tudi zaradi dogodkov po svetu. Čeprav smo ji tako geografsko kot zgodovinsko precej blizu, o njej vemo izjemno malo, kar bi lahko rekla tudi zase, ki sem po stroki sicer etnologinja in kulturna antropologinja ter umetnostna zgodovinarka. Ob  predavanjih in študiju snovi za priprave predavanj sem se v snov zelo poglobila in osvežila znanje, upam pa, da je bilo dovolj zanimivo tudi za slušatelje.
Predavanj sem se lotila čim širše, moj namen je bil islam pogledati s čim bolj objektivnega stališča, kolikor je to pač mogoče in tudi čim širše. Torej ne zgolj kot religijo in njena izhodišča, ampak zgodovinsko ozadje in dogodke od samega začetka do danes, civilizacijo islama in njegovo kulturo, dosežke, odnose, ki jo ustvarjajo in seveda samo vero kot tako.
Tako smo si v začetku ogledali, kako je islam sploh nastal, kako se je širil, glavne zgodovinske dogodke, ki so krojili njegovo usodo in kulture, narode, ki jih je sčasoma zajel. Zanimal nas je Mohamed, njegovo družinsko življenje, njegovi nasledniki-kalifi in prvi resni spori znotraj verske skupnosti, katerih posledice čuti islam še danes. Zgodovinsko smo mu sledili na poti širjenja po Arabskem polotoku, v Perzijo in druge dežele Vzhoda, kako je prišel v severno Afriko vse do Španije in celo bojeval bitke s Franki ter se končno ustalil na Pirenejskem polotoku za celih 800 let. Kdo ob obisku Španije ni občudoval palač Alhambre in sredi njih Levjega dvorišča, Velike mošeje v Cordobi in drugih draguljev, ki jih je pustila za sabo islamska civilizacija?


(detajl palače v Alhambri)
(notranjščina Velike mošeje v Cordobi)

Islam je pustil bogate sledi in tradicijo v Indiji z mogulsko dinastijo, na celotnem Bližnjem in Srednjem Vzhodu vse do Kitajske, na jugu sega globoko v Afriko, Otomanska Turčija je bila dolga stoletja svetovna velesila z bogato, napredno in razkošno kulturo in še in še.

Za zgodovinskim pregledom in krajšim pregledom stanja v bližnji preteklosti in sedanjosti, smo se lotili islama kot vere, torej nas je zanimalo, v kaj muslimani pravzaprav verujejo, kateri so temelji vere (t.i.stebri, korenine, veje ipd.) in kakšne so dolžnosti vernika. Lahko smo videli, kako dolga je roka vere, ki sega tudi na vsa druga bližnja in daljna področja življenja, tako na pravo, ekonomijo, družinsko življenje,  prehrano, oblačenje, vedenje, seveda politiko in druga področja. Za kakšno dejanje lahko izgubiš roko, nogo, življenje, kako se je treba vesti v mošeji, kakšno posmrtno življenje te čaka v muslimanskem raju in kakšne grozote prenaša grešnik v peklu, kdo je bil Ali in kdo so bili asasini in kdo so sufiji, ki jih najbolj poznamo kot vrteče derviše iz turške Konye? Skušali smo odgovoriti na vsa ta in še mnoga druga vprašanja. V naslednjem študijskem letu 2007/08 bomo nadaljevali z islamskimi verskimi ločinami in nekaterimi drugimi verskimi vprašanji, potem pa bomo pogledali še na področja islamske znanosti, od bogate tradicije medicine, tehnike, matematike do filozofije, pesništva in drugih področij literature.  Na koncu si bomo natančneje ogledali še umetnost, ki je nastala v okviru ali pod vplivom islama, in sicer po različnih področjih, oziroma deželah. Gre zlasti za arhitekturo, umetnost kaligrafije, bogate in razkošne rokopise, izjemno tradicijo izdelkov iz keramike, mozaikov itd.

Ne namenoma, a vendar je s tem povezano tudi drugo področje, s katerim smo začeli pri Lipi, to so vadbe orientalskega plesa. Ustvarila se je prava družinska skupina plesalk, ki so v sicer kratkem času  pokazale toliko volje in poguma, da so svoje na novo pridobljeno znanje plesa, v katerem so mesece uživale na vadbah, pokazale pred občinstvom sredi junija, za kar si zaslužijo vse čestitke! Samo one vedo, koliko veselja, smeha in radosti odkrivanja skritih plasti svoje ženskosti ter presenečenj nad svojim telesom, s katerim so lahko ponovno navezale stik, so doživele v teh mesecih.  Namenjene v glavnem ženskam, so vadbe odprte za nove plesalke, a  tudi plesalce, ki se jih ne bi branile in ki v orientalskem svetu niso taka redkost.

Lea Rigler