Strokovni posvet slovenskih U3ŽO 2017 v Domžalah

Objavljeno .

logo su3zoLetošnji posvet z usposabljanjem mentorjev slovenskih univerz za tretje življensko obdobje z naslovom: Starejši se učimo. Zakaj in kako? so v torek, 24. oktobra 2017, pripravili v restavraciji Park v Domžalah. V imenu gostitelja, Univerze za III. življenjsko obdobje, Domžale, je udeležence iz cele Slovenije pozdravil in predstavil delo društva Lipa, Domžale, predsednik Marjan Ravnikar. Župan Občine Toni Dragar je predstavil mesto Domžale kot prostor zadovoljnih ljudi, od najmlajših do najstarejših, predstavnica Tic-a pa turistično ponudbo in možnosti ogledov.

Uvod v strokovni del srečanja je bil kratek kulturni program. Citrarska skupina Notice in plesna skupina Češminke sta ogreli prav vse udeležence. Sledila so štiri predavanja strokovnjakov za delo s starejšimi. Prof. dr. Ana Kranjc je govorila o učenju starejših, učenje naj postane njihov način življenja, saj duša mora ostati vitalna, obnavlja se z doživetji, ki jih najdejo v druženju. In dokler psiha deluje, so tudi starejši vitalni, polni energije. Sledila je izredna prof. dr Nives Ličen: o načrtovanju programa, izbiranju vsebine in določanju cilja v izobraževanju starejših. Programe načrtujemo za celotno univerzo in za vsako skupino posebej, to je naloga mentorja, ob čemer upoštevamo cilje, ki si jih določimo in jih želimo doseči. V sodelovanje je vključila tudi udeležence.

Prof. dr. Marko Radovan je predaval o raziskovalnem učenju, ki je prav tako priložnost za učenje in delovanje starejših. Učenje v skupini vpliva na počasnejši upad sposobnosti, manj depresivnosti in izboljšanje samopodobe. Učenje je razumevanje sebe in okolja, je sprejemanje sebe, pri čemer je bistveno, da mentor vsebino predstavi na ustrezen, ustvarjalen način.

Po odmoru za kosilo je sledil še zelo zanimiv prikaz študije primera raziskovalnega učenja.

Mag. ing. arh. Meta Kutin iz III. Univerze v Ljubljani je predstavila projekt Trgi, ulice in stavbe okrog nas. Pripravili so tri drugačne turistične poti za ogled Ljubljane, ki so vključevale Plečnikovo delo, značilno krakovsko ledenko pa parke in zelene površine. Izdali so tudi posebno zgibanko v angleščini.

Nadaljevali so s projektom Poimenovanje ulic mesta po znanih ženskah (3%), pa razlaga osnovnošolcem o Plečnikovi arhitekturi, zdaj so se lotili še Vodnika po Križankah. Aktivni, ni kaj.

Usposabljanje se je zaključilo še z razširjeno sejo sveta mreže SUTŽO s poročilom o dogajanju v mreži, o širjenju učnega gibanja Znaš, nauči drugega in o zagovorništvu kot obliki prostovoljnega delovanja predstavnikov mreže Slovenska univerza za III. življenjsko obdobje.

Zelo uspešno izveden program usposabljanja, ki se ga je udeležilo več kot štirideset predstavnikov Slovenskih III. Univerz, in ga financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije.

Tekst: Zlatka Levstek

Fotografije: Marjan Levstek