Keramična razstava ZIMZELENA ZIMA v Erbergovem paviljonu

Objavljeno .

keramika zimaV petek, 13. decembra 2013 ob 18. uri, je bilo odprtje keramične razstave slušateljev U3žo LIPA Domžale v Erbergovem paviljonu graščine Dol pri Ljubljani. Graščino v Dolu je dal leta 1540 pozidati Aleksander Gallenberg iz Sostrega. Kasneje so imeli graščino v lasti Erbergi. Baron Jožef Kalasanc Erberg je dal postaviti dve stavbi za knjižnico z več kot 6.000 knjigami in bogat arhiv z numezmatičnimi zbirkami. Muzejska paviljona sta restavrirana in predstavljata redek primer čistega klasicizma na Slovenskem. Priložnostno se tu odvijajo prireditve, na ogled pa so tudi razstave.

Ta privilegij imamo keramičarji Lipe Domžale že dvakrat, leta 2005 in letos. Paviljona vodi g. Miro Šubelj, ki je našo razstavo počastil z otvoritvenim nagovorom. V programu je nastopil mladi harmonikar, Lovro Lončar, ki je za uvod zaigral melodijo "mi se imamo radi, radi...", v kateri je mentorica ga.Lučka Šičarov dobila inspiracijo za nagovor in razlago vsebine keramične razstave ZIMZELENA ZIMA, med drugim tudi misel: "vodilo našega dolgoletnega sodelovanja je, da se imamo radi...".

Navzoče je nagovorila tudi predsednica Društva Lipa Domžale, ga. Metka Zupanek, izrazila je svoje navdušenje nad domiselnimi izdelki slušateljev keramike, zahvalila se je mentorici ge. Lučki Šićarov za dolgoletno ustvarjalno delo pri oblikovanju gline v Lipi. Ob tej priložnosti je izrazila zahvalo Občini Dol za gostoljubje in g. Šublju, da nam je to omogočil in za sodelovanje  pri postavitvi razstave. Posebne pohvale pa je bila deležna ga. Breda Podbevšek, kot dolgoletna animatorka dejavnosti oblikovanja gline. 

Razstavljajo:
Rozi Drolc, Franci Kerč, Marjana Kolar, Magda Mohar, Breda Podbevšek, Mili Radmelič,
Darja Zupan, Mirjana Kavčič, Barbara Gortnar, Marina Dembski, Magdalena Jankovec,
Milena Zanoškar, Mojca Malovrh in Maja Gams.

Razstava je na ogled v soboto in nedeljo od 14.00 do 15.00 ure, ali po dogovoru. VABLJENI!

Foto: Mohor Podbevšek
Besedilo: Mirjana Kavčič

Miklavževa prodaja Unicefovih punčk

Objavljeno .

V sredo, 4.12.2013, smo Unicefove prostovoljke v Lipi organizirale prodajo naših Punčk iz cunj kar v prostorih društva, med 9.  in 13. uro.
Članice in člani društva so si z veseljem ogledali razstavo in tudi pohvalili naše stvaritve. Babice ali tetice so dobro nadomeščale poslanstvo Miklavža in kar nekaj naših Špelc posvojile, kar je lepa gesta dobrodelnosti. Vsem se iskreno zahvaljujemo v svojem in v imenu otrok, ki bodo zato lahko cepljeni.
Naše punčke vas vabijo k posvojitvi vsak petek od 9. do 11. ure v učilnico 3, kjer prostovoljke ustvarjamo.
puncke2013 050"Pa je pripravljeno": Punčke iz cunj na prodajni razstavi v Lipi ...
puncke2013 051nič jokat, saj sem z vami ...
puncke2013 052nekaj malega je še ostalo ...
Besedilo in foto: Mirjana Kavčič

13. Festival za tretje življenjsko obdobje

Objavljeno .

V ljubljanskem Cankarjevem domu je bil letos že trinajsti Festival za tretje življensko obdobje

Občina Domžale se je prvi dan festivala predstavila z zloženkami, s filmskim prikazom občine, ki ponuja kulturno, turistično in športno dejavnost, je sodobna, vendar z močnim občutkom za ohranjanje svoje dediščine, okolja in je občanom prijazna. Predvsem pa se je prvi dan postavila s svojo Univerzo za tretje življenjsko obdobje, Društvom Lipo iz Domžal.

Na stojnici so članice klekljarskega krožka Lipe pokazale svoja čudovita ročna dela, članice literarnega krožka zbornike in samostojne knjige pesmi, tudi najnovejšo knjigo Matjaža Brojana, članice likovnega krožka slike, članice krožka za izdelavo Unicefovih punčk pa prikupne Špelce in Jankote, za katere je bilo kot po navadi največje zanimanje.

Skratka, Občina Domžale je bila na Festivalu že prvi dan zelo obiskana in opažena.  



Tekst in fotografije: Zlatka Levstek

16. Hitovo sejmarjenje

Objavljeno .

Po lanskem premoru smo se Lipovke, na prijazno povabilo Občine Domžale, letos udeležile 16. Hitovega sejmarjenja, ki je bilo 14. in 15. septembra 2013.
Predstavile smo izdelke iz idrijske čipke, delo klekljaric in domžalske Špelce, ki so jih izdelale prostovoljke Unicefovega programa "punčka iz cunj" ter Lipin program dejavnosti za študijsko leto 2013-14. Na naši stojnici smo predstavili tudi najnovejšo knjigo Matjaža Brojana, čudovito ilustrirano monografijo o nekdanjih Domžalah in ljudeh, ki jo je poimenoval: Počivajoči DOMŽALSKI SPOMINI
V soboto, 14. septembra 2013, je bilo tudi slavnostno odprtje prenovljene Kolodvorske ceste, ki je tradicionalno sejmski prostor.
Nekaj sejemskih utrinkov v foto galeriji:
Besedilo: M.Kavčič
Foto: M.Paternoster, M.Kavčič

Silva Mizerit častna članica društva Lipa Domžale

Objavljeno .

Silva MizeritUpravni  odbor Lipe Domžale je na svoji redni seji  dne 28. avgusta 2013 sprejel sklep, da se Silva Mizerit  imenuje za častno članico društva Lipa.

Silva Mizerit, upokojena profesorica slovenskega in angleškega jezika, je aktivna članica Lipe od ustanovitve dalje, nekaj let tudi članica Upravnega odbora. Je odlična pesnica in pisateljica, vpeta v strokovno delo Literarnega krožka Lipe že vseh 15 let. V tem času je izdala je 4 pesniške zbirke in knjigo pravljic, dobila številne nagrade in priznanja na literarnem področju doma in v tujini. S poezijo je sodelovala v vseh 13 zbornikih Lipe, pa tudi pri urejanju in predvsem lektoriranju prispevkov za te zbornike.

Z zasluženim priznanjem  jo je s cvetočo orhidejo počastila predsednica Metka Zupanek na širšem sestanku članov Lipe dne 11. septembra 2013. Vsi člani Literarnega krožka in tudi Lipe smo ponosni nanjo in čestitamo k imenovanju.

Tekst: Zlatka Levstek
Foto: Mirjana Kavčič in Branko Novak