Čipkasti kapniki v Krajevni knjižnici Janez Trdina Mengeš

Razstava izdelkov od 30.7. do 1.9.2019

V času kislih kumaric smo klekljarice, Društva LIPA Domžale, pripravile turnejo s svojo razstavo čipkastih izdelkov "ČIPKASTI KAPNIKI", ki bo v knjižnicah naših sosednjih občin. Začele smo z matično knjižnico v Domžalah, nadaljujemo v Krajevni knjižnici Janez Trdina v Mengšu.

Mengeš, prijetno 865 let staro naselje pod zeleno Gobavico, prafara, s potokom Pšata, ki se vijuga od severa do juga mesta, z mnogimi zgodovinskimi ostalinami, etnološkimi in kulturnimi zanimivostmi.

Razstava in zanimivosti mesta so vredni ogleda. Ne zamudite.
Vabljeni!

Besedilo: Mirjana Kavčič
Foto: M. Paternoster, M. Kavčič

Čipkasti kapniki v Knjižnici Domžale

Razstava čipkasti kapniki

Razstava izdelkov od 16.7. do 30.7.2019

Članice klekljarske skupine Slamice /Društvo Lipa Domžale/ začenjajo turnejo prikaza svojih izdelkov Čipkasti kapniki.

Na pobudo svoje mentorice, Marije Rupert, so letošnje leto občudovale skrivnostni podzemni svet, ki je zelo bogat in raznolik v Občini in širše po Sloveniji.

Najprej so razstavo pripravile v domžalski knjižnici, ki pa, zanimivo, sovpada z razstavo prekrasnih fotografij Podzemni svetovi fotografa in jamarja, Ljubljančana Petra Gedeia in etnološko razstavo pokrival slovenskih žena, peče, rute in avbe ter fotografije. To dragocenost naše kulturne dediščine sta pripravila dr. Bojan Knific, priznani slovenski etnolog in Dani Meglič, ki mu je pomagala pri postavitvi.

Vse tri postavitve so izbrano delo in zelo zanimive, vredne ogleda. Ne zamudite.

Vabljeni!

Besedilo in foto: Mirjana Kavčič

View the embedded image gallery online at:

Bil je zaključni koncert citrark in kitaristk

Citrarke in kitaristke društva Lipa na zaključnem koncertuCitrarski skupini I in II ter obe skupini kitaristk Društva Lipa Domžale, pod vodstvom prof. Damijane Praprotnik, smo se od študijskega leta 2018/19 poslovile 20. junija 2019 ob 18.00. uri z Zaključnim koncertom v Volčjem potoku.

To popoldne se je nad Domžalami razvnemalo hudo neurje, me pa smo se pripravljale na koncert, dogodek, na katerem lahko javnosti pokažemo svoj napredek in dosežke minulega leta . Nekatere vadimo prvo ali drugo leto, druge pa že pet in več let. Z nami so bile tudi predstavnice skupine iz Kranja, a kot posebna gostja koncerta je bila mlada Pia Kladnik, domačinka iz Volčjega potoka, ki je s svojim šolanim glasom bogatila zvoke strun naših instrumentov. Njeno milo petje je prekrilo prenekatero od napak, ki smo jo zagrešili začetniki. Repertuar je bil pester, program pa skrbno pripravljen, da se je lahko predstavila vsaka skupina posebej, nekatere skladbe pa smo v eno urnem programu zaigrali in zapeli vsi nastopajoči skupaj. Bilo je luštno, so nam na koncu povedali obiskovalci, ko so nekaj skladb celo zapeli skupaj z nami. Obljubili smo si, da se znova vidimo na naslednjem koncertu. To nas obvezuje, da vadimo in spet vadimo in nadgrajujemo tehnike igranja.

Sledijo počitnice, ki to praviloma niso, saj še posebej citrarji moramo stalno vzdrževati in razvijati spretnost prstov. Zvoki strun naših instrumentov bodo v prostorih Društva Lipe Domžale znova zazveneli v avgustu in nato v naslednjem študijskem letu.

Anica Justinek

Simbioza 2019

Projekt simbioza 2019

11.6.2019 - 21.6.2019

Da je znanje uporabe računalnika danes postalo potreba, smo se zavedali v Društvu Lipa že leta 2005/2006, ko se je v učni program uvrstilo tudi izvajanje različnih vrst računalniškega izobraževanja. V začetku so bili organizirani tečaji, ki so obsegali Osnove okolja Windows in interneta ter pisanja in oblikovanja besedil. Kasneje smo pričeli s posebno obliko izobraževanja - računalniško šolo, ki je prilagojena potrebam slušateljem v tretjem življenjskem obdobju, ki še nimajo nikakršnih računalniških izkušenj. Okvirna vsebina programa, ki traja 60 šolskih ur in je razdeljena na tedenske sklope po tri šolske ure.

n tako z različnimi oblikami vse do današnjih dni, ko v Lipi že tradicionalno organiziramo, v sodelovanju s Srednjo šolo Domžale, brezplačne deset dnevne delavnice, imenovane SIMBIOZA. Vlogo predavateljev prevzamejo dijaki drugega in tretjega letnika računalniške smeri, kar jim šteje v redno šolsko prakso. Letos so to bili:Anže, Blaž, David, Gregor, Kristijan, Leon, Nejc in Nejc. Njihovi profesorji - mentorji , ki so nas tudi obiskali: Borut Jagarinec, Mojca Jager, Karmen Koprivec in Tadej Trimko so dijake, bodoče strokovnjake, dobro pripravili in jih zadolžili, da je vsak samostojno predstavil posamezno področje računalniške doktrine, kar jim je odlično uspelo.

Dnevnike, ki je obveznost dijakov, je pregledal in overil tudi predsednik Društva Lipa, Marjan Ravnikar.

Zadnji dan je profesor Jagarinec dal nalogo tudi slušateljem, ki naj odgovor kot Word prilogo posredujejo na njegov E-naslov:
- všeč - ni bilo všeč
- kaj si želite v bodoče.

V prijetnem klepetu z dijaki smo slušatelji, bilo nas je devet, uspeli odgovoriti na dana vprašanja in v dokaz, da smo se kar nekaj naučili, odgovore posredovali v zahtevani obliki naslovniku.

Nasmejani in v pričakovanju počitnic, smo se razšli z obljubo, da se vidimo jeseni.

Avtor in foto: Mirjana Kavčič

View the embedded image gallery online at:

Kras je krasen, a ob zvokih strun naših citer in kitar še lepši.

Citranje v DivačiOb zaključku študijskega leta 2018/19 smo si obe skupini citer in skupini kitaristk Društva Lipe Domžale, pod vodstvom mentorice Damijane Praprotnik, privoščile enodnevno ekskurzijo na Kras.

Kras je krasen, je rekla naša prijateljica Alenka in nas z odličnim strokovnim vodenjem popeljala po kraškem svetu. Po jutranji kavi v Krpanovih krajih smo pot nadaljevali po Vremski dolini do kraške vasi Lokev. Ogledali smo si Fabianovo starinsko trgovino z mešanim blagom. Delovala je od 1869 do 1948, a leta 2007 so jo lastniki ponovno odprli za širšo javnost, tokrat kot muzejsko trgovino. Na ogled so predmeti, ki so bili nepogrešljiv del inventarja v vsaki trgovini z mešanim blagom tistega časa. Na ogled so tudi zbirke starih reklamnih plakatov, kipcev, emajlirane, pločevinaste in kartonske reklamne table ter še veliko drugih reklamnih predmetov, ki so jim prinesli v zbirko posamezni dobavitelji in proizvajalci izdelkov tistega časa. Iz nostalgičnega sprehoda skozi preteklost ter časa naše mladosti, smo se na dvorišču stare kraške hiše z nekaj zaigranimi skladbami na citrah in kitarah poslovili od gostitelja in njegove brhke in radožive mame, ki je pred tremi dnevi praznovala svojih 88 let. V cerkvi vasi Lokev smo se seznanili še s freskami Toneta Kralja in pot nadaljevali v Divačo.

Ustavili smo se v Muzeju slovenskih filmskih igralcev. V Divači sta se rodili kar dve znameniti filmski igralki, Metka Bučar in Ida Kravanja. Ida je z umetniškim imenom Ita Rina zaslovela kot zvezda evropskega nemega filma. Njej je posvečena stalna razstava v zgornjem delu prenovljene Škratelnjeve hiše, v stilu kraške arhitekture, medtem ko je v nekdanji štali in skednju večnamenska dvorana in osrednja stalna razstava, posvečena vsem slovenskim filmskim igralcem. Tako kot mladostnike, je tudi nas pritegnila razstava, postopek posameznih faz priprave filma ter možnost multimedijskega raziskovanja informacij o posameznih igralcih. V okviru Muzejskega kompleksa na prostoru letnega kina smo svoj prispevek umetnikom dodali še mi z glasbo milozvenečih strun.

Poslovili smo se od Divače, saj nas je vabila tipična kraška vasica Avber, na pobočju manjšega hriba, povsod okoli pa vinogradi, večinoma posajeni s trto refošk ter kraške vrtače, poljane s pisanim, dišečim cvetjem. V enem najstarejših naselij na Krasu, v Štanjelu smo si pod vodstvom lokalnega vodnika ogledali osrednji trg, razstavo v Galerii Lojzeta Spacala, kraško hišo in Ferrarijev vrt.

Čeprav smo nekateri od nas bili v teh krajih že večkrat, nas je Kras tudi tokrat navdušil. Zagotovo pa smo mu tudi mi vdihnili nekaj več lepote z našo pozitivno naravnanostjo in z zvoki strun naših glasbenih instrumentov.

Anica Justinek

Foto: Aco Majhenič