Razstava čipk v krajevni knjižnici Ihan

Objavljeno .

od 1.9. do 30.9.2020

Predstavljanje prekrasnih klekljanih čipk na temo MATI IN OTROK, delo pridnih rok klekljaric "Slamice", društva LIPA U3žo Domžale, pod mentorstvom Marije Rupert, potuje po začrtani poti naprej. Tokrat se je ustavila v Krajevni knjižnici Ihan. Mentorica in klekljarice se odločajo vsako leto za novo temo, tokrat je to ljubeč odnos matere in otroka, ki navdihuje pesnike, pisatelje, slikarje, kiparje...
Vljudno vas vabimo, da si razstavo ogledate.
Tisti, ki niste krajani, pa obiščite in si oglejte tudi zanimivost, ter se sprehodite po zeleni okolici.

 

Besedilo in foto:
Mirjana Kavčič

View the embedded image gallery online at:
http://www.drustvo-lipa.si/index.php/novice#sigProId0b4c518b69

DRUŠTVO LIPA DOMŽALE PRED NOVIM ŠOLSKIM LETOM VABI NA DNEVE ODPRTIH VRAT

Objavljeno .

Dobrodošli med nami!

»Razpetost med službo in domom ter mnogo skrbi, vse to je za nami. Končno lahko počnemo tisto, za kar nismo imeli časa 35, 40 ali še več let,« lahko preberete na spletni strani Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale – krajše in bolj znane kot Društvo Lipa, kjer vas že od ustanovitve v letu 1997 vabijo, da z njimi pridobivate ali obnavljate različna znanja, se udeležujete kulturnih dogajanj in delavnic, v športno rekreativnih skupinah poskrbite za svoje fizične sposobnosti, v zanimivih strokovno vodenih izletih pa si ogledate domače in tuje zanimivosti in znamenitosti. Epidemija je letos sicer malce spremenila življenje in delo društva, ni pa spremenila študentov in študentk univerze, ki so jo pridno, tudi na daljavo, obiskovali do konca preteklega šolskega leta, kar nekaj študijskih programov, posebej s področja kulture, pa ste lahko spremljali tudi med počitnicami.Vodstvo Univerze za tretje življenjsko obdobje si je med počitnicami prizadevalo, da že obstoječe oblike študija še obogatijo in pri tem je upoštevalo interese slušateljev. Tako so prisluhnili številnim pobudam, ki so povezane s konkretnimi aktivnostmi.Vsi, ki imate svoj vrtiček in bi radi pridelali še več zelenjave, se boste lahko vpisali v razred

NA ZELENJAVNEM VRTU, ki ga bo vodila Barbara Podlogar, dipl. ing. agronomije. Med predavanji vas bo seznanjala z značilnostmi naravnega vrtnarjenja. Pogovarjali se boste, kako pripraviti gredice brez prekopavanja, kdaj in s čim gnojiti, zakaj je potrebno kolobariti, kdaj zalivati in kako pravilno uporabiti zastirko. Govorili boste tudi o semenu in kako ga lahko sami pridelate, naučili pa se boste tudi pridelati svoje zelenjavne sadike. Seveda boste delo na vrtu spremljali po mesecih, dovolj časa in priložnosti pa bo tudi za potešitev vaše radovednosti in konkretna vprašanja.

Na zelenjavnem vrtuNovost je tudi delavnica MOZAIKA, neke vrste meditacija, ki navdaja z željo po stalnem ustvarjanju. Spoznavali boste zgodovino in zakonitosti mozaika, različne tehnike in materiale, iz katerih je možno ustvariti mozaik, najbolj pa vas bo zanesljivo navdušila vaša ustvarjalnost pri izdelavi mozaika, ko boste košček za koščkom, tessero za tessero, ustvarili sami svoj mozaik, ki bo postal lep stenski okras. Zagotovljena bodo vsa potrebna orodja in materiali, ki so potrebni za izdelavo mozaikov. Da se boste laže odločili za vpis v omenjeno delavnico, si lahko v okviru DNEVOV ODPRTIH VRAT ogledate mozaike, ki so nastajali v delavnicah mentorja tega študijskega programa ustvarjalca Aljaža Vidrajza.

Delavnica mozaikaNaslednji nov študijski program je RESTAVRATORSTVO, za katerega najbrž že veste, da je postopek, s katerim se nekaj prenovi ali preuredi, navadno so to stare ali poškodovane umetnine. Namen novega študijskega programa je, da ob novih strokovnih znanjih s tega področja osvojite predvsem konkretne postopke za obnovo in ohranjanje umetnin, hkrati pa se boste naučili tudi preventivno zaščititi umetnine, jih konzervirati in tako upočasniti ali ustaviti njihovo propadanje.

Delavnica restavratorstva

Vse, česar še niste vedeli o dosedanjih študijskih programih, novih urnikih in vsem ostalem, kar vas bo zanimalo, boste izvedeli na dnevih odprtih vrat, ki bodo:

21., 22. ter 23. septembra 2020 med 9. in 12. uro

v prostorih Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale – Društva Lipa Domžale, Ljubljanska cesta 58. Tam si boste lahko ogledali tudi razstavo izdelkov posameznih študijskih krožkov ter predstavitve novih študijskih programov, sedanji in bodoči študentje pa se boste lahko pogovorili s predavatelji o vsem, kar vas bo zanimalo.
Dobrodošli!

Predsednik Društva Lipa -
Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale
Marjan Ravnikar

Vpis v novo, 24. študijsko leto

Objavljeno .

OBVESTILO

Vpis v novo, 24. študijsko leto društva Lipa-Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale bo potekal od 7. septembra 2020 dalje.

Pričakujemo vas v času uradnih ur in sicer v ponedeljek, torek, sredo in četrtek med 10.00 in 12.00 uro na Ljubljanski 58 v Domžalah.

V času med 21. in 23. septembrom bomo organizirali DAN ODPRTIH VRAT s prikazom programov in izdelkov posameznih študijskih krožkov.

VABLJENI

Predsednik Društva Lipa -
Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale
Marjan Ravnikar

MATI IN OTROK - razstava klekljanih čipk - Mengeš

Objavljeno .

MATI IN OTROK - razstava klekljanih čipk - Mengeš

V četrtek, 13. avgusta 2020 so klekljarice SLAMICE, pri U3žo LIPA Domžale, postavile na ogled svoje prelepe izdelke klekljanih čipk v Krajevni knjižnici Janeza Trdine Mengeš. Razstava je nadaljevanje kroženja po enotah matične Knjižnice Domžale.
Iz Mengša bo razstava potovala v naslednjo enoto, Krajevno knjižnico Ihan.
Mengeš je prijetno, malo mesto, s skoraj 900- letno tradicijo, ki leži pod zeleno mengeško Gobavico, na zahodnem delu Kamniškobistriške ravnine, kjer je imel svoje domovanje vitez Mengos. Kasneje so na obrobju pod njo zrasle Staretove graščine, s tem pa se je tudi začel kraj spreminjati iz pretežno kmečkega gospodarstva v obrtniško in kasneje industrijsko mesto.
Mengeš je znan po pivovarstvu, po slamnikarstvu, po pečarstvu, sedlarstvu, po opekarstvu, po glasbilarstvu, tovarna glasbil Melodija, tekstilni tovarni pozamenterije Trak, po tovarni Fillc, po farmaciji Salus, kasneje Lek in sedaj Novartis.
Predvsem pa v preteklosti po prafari sv. Mihaela, ki je zajemala velik okoliš vse do Trojan. Po dobro organiziranih gasilcih, saj ni bilo družine, da ni bil vsaj en od njih član gasilskega društva Mengeš, da ne govorim o kulturnikih: Janezu Trdini, Jelovšku, Zorani, Veselu...
Na glasbenem području je zelo eminentna Mengeška godba z dolgoletnim, legendarnim kapelnikom Matijem Liparjem, po raznih glasbenih ansamblih in njihovimi vodji, naj samo omenim Pavla Kosca.
Lahko bi še naštevala, naj mi mlajši oprostijo, zgodovina jih ne bo pozabila. V Mengšu je mnogo zanimivega in ko si boste ogledali razstavo, si privoščite tudi ogled zanimivosti v kraju, ni jih malo.

Razstava bo odprta od 13. avgusta do 1. septemra 2020. Vljudno vabjeni!

Avtor besedila in fotografij: Mirjana Kavčič

View the embedded image gallery online at:
http://www.drustvo-lipa.si/index.php/novice#sigProId599d9f9e66

Razstava klekljanih čipk MATI IN OTROK v Krajevni knjižnici Tineta Orla Trzin

Objavljeno .

Klekljarice SLAMICE društva Lipa U3žo Domžale nadaljujejo z razstavami po enotah matične Knjižnice Domžale.
V začetku meseca julija so jo postavile v Krajevni knjižnici Tineta Orla v Trzinu.
V prijetnem kotičku, otroškega dela knjižnice, so vokvirjene čipke simpatična popestritev.
Ne glede na to, da je čas korone in tudi letnih počitnic, Lipine klekljarice ne počivajo, nasprotno, zelo so ustvarjalne doma. Pripravljajo že nove motive za naslednje šolsko leto, lepe izdelke pa tudi vsaka posameznica ustvarja za priložnostna osebna darila ali za okras lastnega doma.

Razstava bo na ogled ostala do 4. avgusta 2020, v rednem času obratovanja.

Vljudno vabljeni, ogled razstave lahko združite z ogledom zanimivosti Občine Trzin, ni jih malo.

Avtor in foto: Mirjana Kavčič

View the embedded image gallery online at:
http://www.drustvo-lipa.si/index.php/novice#sigProId9778150e1e