Keramična razstava ZIMZELENA ZIMA v Erbergovem paviljonu

Objavljeno .

keramika zimaV petek, 13. decembra 2013 ob 18. uri, je bilo odprtje keramične razstave slušateljev U3žo LIPA Domžale v Erbergovem paviljonu graščine Dol pri Ljubljani. Graščino v Dolu je dal leta 1540 pozidati Aleksander Gallenberg iz Sostrega. Kasneje so imeli graščino v lasti Erbergi. Baron Jožef Kalasanc Erberg je dal postaviti dve stavbi za knjižnico z več kot 6.000 knjigami in bogat arhiv z numezmatičnimi zbirkami. Muzejska paviljona sta restavrirana in predstavljata redek primer čistega klasicizma na Slovenskem. Priložnostno se tu odvijajo prireditve, na ogled pa so tudi razstave.

Ta privilegij imamo keramičarji Lipe Domžale že dvakrat, leta 2005 in letos. Paviljona vodi g. Miro Šubelj, ki je našo razstavo počastil z otvoritvenim nagovorom. V programu je nastopil mladi harmonikar, Lovro Lončar, ki je za uvod zaigral melodijo "mi se imamo radi, radi...", v kateri je mentorica ga.Lučka Šičarov dobila inspiracijo za nagovor in razlago vsebine keramične razstave ZIMZELENA ZIMA, med drugim tudi misel: "vodilo našega dolgoletnega sodelovanja je, da se imamo radi...".

Navzoče je nagovorila tudi predsednica Društva Lipa Domžale, ga. Metka Zupanek, izrazila je svoje navdušenje nad domiselnimi izdelki slušateljev keramike, zahvalila se je mentorici ge. Lučki Šićarov za dolgoletno ustvarjalno delo pri oblikovanju gline v Lipi. Ob tej priložnosti je izrazila zahvalo Občini Dol za gostoljubje in g. Šublju, da nam je to omogočil in za sodelovanje  pri postavitvi razstave. Posebne pohvale pa je bila deležna ga. Breda Podbevšek, kot dolgoletna animatorka dejavnosti oblikovanja gline. 

Razstavljajo:
Rozi Drolc, Franci Kerč, Marjana Kolar, Magda Mohar, Breda Podbevšek, Mili Radmelič,
Darja Zupan, Mirjana Kavčič, Barbara Gortnar, Marina Dembski, Magdalena Jankovec,
Milena Zanoškar, Mojca Malovrh in Maja Gams.

Razstava je na ogled v soboto in nedeljo od 14.00 do 15.00 ure, ali po dogovoru. VABLJENI!

Foto: Mohor Podbevšek
Besedilo: Mirjana Kavčič