Kras je krasen, a ob zvokih strun naših citer in kitar še lepši.

Objavljeno .

Citranje v DivačiOb zaključku študijskega leta 2018/19 smo si obe skupini citer in skupini kitaristk Društva Lipe Domžale, pod vodstvom mentorice Damijane Praprotnik, privoščile enodnevno ekskurzijo na Kras.

Kras je krasen, je rekla naša prijateljica Alenka in nas z odličnim strokovnim vodenjem popeljala po kraškem svetu. Po jutranji kavi v Krpanovih krajih smo pot nadaljevali po Vremski dolini do kraške vasi Lokev. Ogledali smo si Fabianovo starinsko trgovino z mešanim blagom. Delovala je od 1869 do 1948, a leta 2007 so jo lastniki ponovno odprli za širšo javnost, tokrat kot muzejsko trgovino. Na ogled so predmeti, ki so bili nepogrešljiv del inventarja v vsaki trgovini z mešanim blagom tistega časa. Na ogled so tudi zbirke starih reklamnih plakatov, kipcev, emajlirane, pločevinaste in kartonske reklamne table ter še veliko drugih reklamnih predmetov, ki so jim prinesli v zbirko posamezni dobavitelji in proizvajalci izdelkov tistega časa. Iz nostalgičnega sprehoda skozi preteklost ter časa naše mladosti, smo se na dvorišču stare kraške hiše z nekaj zaigranimi skladbami na citrah in kitarah poslovili od gostitelja in njegove brhke in radožive mame, ki je pred tremi dnevi praznovala svojih 88 let. V cerkvi vasi Lokev smo se seznanili še s freskami Toneta Kralja in pot nadaljevali v Divačo.

Ustavili smo se v Muzeju slovenskih filmskih igralcev. V Divači sta se rodili kar dve znameniti filmski igralki, Metka Bučar in Ida Kravanja. Ida je z umetniškim imenom Ita Rina zaslovela kot zvezda evropskega nemega filma. Njej je posvečena stalna razstava v zgornjem delu prenovljene Škratelnjeve hiše, v stilu kraške arhitekture, medtem ko je v nekdanji štali in skednju večnamenska dvorana in osrednja stalna razstava, posvečena vsem slovenskim filmskim igralcem. Tako kot mladostnike, je tudi nas pritegnila razstava, postopek posameznih faz priprave filma ter možnost multimedijskega raziskovanja informacij o posameznih igralcih. V okviru Muzejskega kompleksa na prostoru letnega kina smo svoj prispevek umetnikom dodali še mi z glasbo milozvenečih strun.

Poslovili smo se od Divače, saj nas je vabila tipična kraška vasica Avber, na pobočju manjšega hriba, povsod okoli pa vinogradi, večinoma posajeni s trto refošk ter kraške vrtače, poljane s pisanim, dišečim cvetjem. V enem najstarejših naselij na Krasu, v Štanjelu smo si pod vodstvom lokalnega vodnika ogledali osrednji trg, razstavo v Galerii Lojzeta Spacala, kraško hišo in Ferrarijev vrt.

Čeprav smo nekateri od nas bili v teh krajih že večkrat, nas je Kras tudi tokrat navdušil. Zagotovo pa smo mu tudi mi vdihnili nekaj več lepote z našo pozitivno naravnanostjo in z zvoki strun naših glasbenih instrumentov.

Anica Justinek

Foto: Aco Majhenič

  • Kliknite za povečavo slike Divaca_Muzej-Citramo.jpg Click to open image! Click to open image!
  • Kliknite za povečavo slike LokevCitramo-KraskiAtrij.jpg Click to open image! Click to open image!
  • Kliknite za povečavo slike MuzejskaTrgovina.jpg Click to open image! Click to open image!
  •  

S koncertom smo v LIPI izkazali hvaležnost in priznanje materam za njihovo poslanstvo

Objavljeno .

V petek, 29.3.2019, ob 19.00 uri je bila v Kulturnem domu na Viru prijetna prireditev - koncert, ki ga je spremljal pester kulturni program. Veliko se je pelo, igralo, plesalo in še mnogo lepega povedalo. V avli je bila razstava Unicefovih punčk iz cunj in klekljanih izdelkov Gautri iz čipk, v dvorani pa tudi prelepa likovna dela. Glavni organizator prireditve je bilo Društvo LIPA Domžale.

Več si lahko ogledate spodaj na povezavi Domzalec.si.: http://domzalec.si/s-koncertom-so-izkazali-hvaleznost-in-priznanje-materam-za-njihovo-poslanstvo

Pripravila Mirjana Kavčič

Foto: Miro Pivar, domzalec.si

Obisk na Goethe institutu

Objavljeno .

Obisk na Goethe institutuNemščina
Slušatelji treh skupin nemščine smo se na dan pred slovenskim kulturnim praznikom, 7.2., odzvali na povabilo Goethe Instituta v Ljubljani in si skupaj z dijaki ene od mariborskih gimnazij ogledali film Goethe!

Na osnovi filma in dveh delavnicah (pred in po ogledu filma) so nam želeli približati enega najpomembnejših nemških pesnikov Johanna Wolfganga von Goetheja. Ob odlično vodenih delavnicah, zares lepem filmu (z nemškimi podnapisi) in zelo prijaznem sprejemu, so kar 4 ure, ki smo jih preživeli na Institutu, zelo hitro minile.
Takih dogodkov bi radi imeli še več, saj nam približajo ne le jezik temveč tudi kulturo nekega drugega naroda.
Na koncu lahko rečemo le, hvala Goethe Institut!

Vilma Šabec

Istra

Objavljeno .

Istra

SPOŠTOVANI ČLANI
DRUŠTVA LIPA

OBVEŠČAM VAS, DA JE TERMIN ZA
ISTRO OD 9. DO 10.3.2019
ŽE POPOLNJEN.
V KOLIKOR SE KDO OD ČLANOV ŽELI ŠE PRIJAVITI SE LAHKO PRIJAVI ZA TERMIN
OD 4. DO 5.3.2019.
PRIJAVITI SE JE POTREBNO DO 20.2.2019.

Predsednik Društva Lipa- Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale
Marjan Ravnikar

Izlet Lipe v Maribor ob Kulturnemu prazniku

Objavljeno .

Stara trtaIzlet Lipe v Maribor ob Kulturnemu prazniku

Nadaljujemo tradicijo obiskov kulturnih ustanov ob Kulturnem prazniku. Letos smo pripravili ogled Maribora, ki je bil mesto kulture pred nekaj leti. Sprehodili smo se po treh trgih – Glavni trg, Trg Leona Štuklja in Slomškov trg, in zvedeli veliko o tej lepi »štajerski prestolnici«. Pridružila se nam je lokalna turistična vodnica Jasmina, ki nam je v svojem rojstnem kraju predstavila znamenitosti: Mestni grad, Stolno cerkev, sinagogo, Rotovž s Kužnim znamenjem in Vodni stolp. Na Glavnem trgu smo malo počivali, saj je tam več prijetnih lokalov. Naše pohajkovanje smo seveda končali na Lentu ob Stari trti.

V popoldanskem času smo se zapeljali na Snežni štadion, kjer so nas v hotelu Arena postregli z obaro in jabolčnim zavitkom in tako zadovoljni zaključili zelo uspešen izlet.

Fotografije in priredba teksta Marjan F. Levstek

  • Kliknite za povečavo slike DSC04956.JPG Click to open image! Click to open image!
  • Kliknite za povečavo slike DSC04968.JPG Click to open image! Click to open image!
  • Kliknite za povečavo slike DSC04994.JPG Click to open image! Click to open image!
  •