Članice Društva Lipa Domžale v Domu upokojencev Trzin prinesle veselo razpoloženje

Koncert, ki so ga v Domu upokojencev Trzin priredile kitaristke skupine Zlati zven in Terese, pod skrbnim vodstvom mentorice prof. Damjana Praprotnik, je potekal v torek, 12. novembra 2019. Članice Literarnega krožka društva LIPA – Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale, ki jih vodi Zlatka Levstek so s prijetnimi recitacijami Milojke Lunar in Alenke Mihorič popestrile koncert.

Marsikateri varovanec je z njimi tudi zapel ali pa tepetal z nogo v ritmu pesmi. Močen aplavz, kot tudi povabilo k ponovnemu srečanju sta pokazala, da so bili z nastopom zadovoljni.

Ob zaključku smo si bili vsi prisotni enotnega mnenja, da takšni nastopi kot je bil danes nastop Literarnega krožka, kitaristk in citrark Društva Lipa Domžale - Univerze za tretje življenjsko obdobje v Domu upokojencev Trzin prinese kar nekaj veselja med njihove stanovalce, ki so večnamensko dvorano doma napolnili do zadnjega kotička.

Takšna druženja imajo predvsem humanitarni namen, saj stanovalcem v domovih za ostarele popestrijo njihov vsakdanjik.

Besedilo in fotografije, Miklavčič Mimi

Enodnevni izlet v Slovenske Konjice in žička Kartuzija

Žička kartuzija

Enodnevni izlet v Slovenske Konjice in žička Kartuzija,
dne sobota, 23.11.2019

Spoštovani,
vabljeni v Slovenske Konjice, v mesto, ki se ponaša s številnimi žlahtnimi priznanji za urejenost v Sloveniji, s kar dvema zlatima medaljama Entente Florale Europe (1998, 2014) pa se postavlja ob bok najlepše urejenih evropskih mest. Slovenske Konjice ležijo ob reki Dravinji, položene so med skrivnostno Konjiško goro ter vinorodne griče Škalc, kjer pridelujejo odlično kapljico. Prisluhnili boste tihim zgodbam o strašnem konjiškem zmaju in mističnem življenju kartuzijanov v skriti Dolini svetega Janeza, poskrbljeno pa bo tudi za razvajanje vaših brbončic…

Prijavite se in pojdite z nami:

7.45 - Zbor udeležencev pred Vele Domžale.

8.00 - Odhod iz Domžal.

9.00 - 9:30 - Prihod na avtobusno postajo, kjer nas bo pričakal lokalni turistični vodnik…glede na vaše število

9.30 - I. OGLED STAREGA MESTNEGA JEDRA Pravo doživetje se bo z lokalnim vodnikom sprehoditi skozi mestno jedro srednjeveškega mesta, si ogledati freske na trških hišah, spomenike mesta, potoček Ribnico, cerkev sv. Jurija, ki se prvič omenja že leta 1146 v listini oglejskega patriarha Peregrina ter spoznati legendo o konjiškem zmaju.

Sledil bo
II. OGLED MESTNE GALERIJE RIEMER,kjer je na ogled več kot sedemdeset slikarskih del svetovno znanih domačih in tujih avtorjev. Najstarejša slika izvira iz 15. stoletja, najdragocenejša pa je slika beneške šole Leonarda da Vincia. Galerijo krasijo dela umetnikov, kot so Cezanne, Klimt, Rodin, Modigliani, Velasquez, Kobilica, Tisnikar, Jakopič in mnogih drugih. Na ogled pa je tudi nekaj prekrasnih kosov starinskega pohištva. Če bo dovolj časa, bomo v eni od kavarnic v Starem trgu spili še kavico.

11.00 - III. OGLED DVORCA TREBNIK
Program obiska zajema predstavitev zgodovine dvorca Trebnik, ogled spodnjih prostorov, predstavitev dejavnosti in zelišč, okolice in čutenje energijskih točk. Med programom nam bodo ponudil domač zeliščni čaj.
Program traja cca 30 minut.

12.10 - IV. Malica
Restavracija Fink Slovenske Konjice
Telečja obara in pecivo

14.00 - V. ŽIČKA KARTUZIJA – 850 LET (1165 – 2015)
Včasih se nam dogodi, da pridemo na kraj, ki nas preprosto osupne. Ko se ozremo okoli sebe in imamo občutek, da se je celo čas ustavil. Da smo vstopili v nek drugi svet, zakorakali v neko nepoznano dimenzijo. Takšni občutki nas bodo prevzeli, ko bomo vstopili v skrivnostni svet Žičke kartuzije. Med vodenim ogledom si bomo lahko ogledali: štiri stalne razstave, zeliščno lekarno, se sprehodili skozi zeliščne vrtove, obiskali potomko najstarejše trte na svetu in enostavno uživali v spokojni atmosferi. Tam se nahaja tudi Otakarjeva peninska klet ter najstarejša še delujoča gostilna na Slovenskem, Gastuž, ki je praznovala 550 let svojega obstoja (1467-2017) in ponuja odlične sladice, prigrizke ali samo dobro kavo za zaključek dneva.

16.00 - Zbor udeležencev in odhod proti Domžalam.

17.30 - Predvidena vrnitev v Domžale

CENA:
35 EUR za člane Društva Lipa in ožje družinske člane (partner, otroci), pri najmanj 31 udeležencev,
za druge udeležence 40 EUR.

Prijavite se osebno v času uradnih ur v pisarni Društva Lipa vse do zasedbe prostih mest. Prijava je potrjena ob plačilu cene izleta.

PRIJAVE ZBIRAMO DO 18.11.2019

Ob prijavi označite morebitno željo po dietnem ali veganskem obroku.

Vljudno vabljeni!

Program izleta pripravila:
Lea Rigler

Marjan Ravnikar

Predsednik društva Lipa-U3ŽO Domžale

Pohod po čebelarski učni poti

Vabilo na pohod po domžalski čebelarski učni poti

V malo meglenem jutru smo se ob 8.15 uri člani Društva Lipa – Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale pričeli zbirati v Dobu, pri učnem čebelnjaku v parku pod Močilnikom, katerega je postavila KS Dob. V dogovoru s čebelarskim društvom Domžale smo se sprehodili po čebelarski poti, kjer so nam bile predstavljene čebele,čebelji pridelki, pomen čebel za zdravje človeka, čebelarjenje in njegova zgodovina v naših krajih, o katerih nam je pripovedoval predsednik čebelarskega društva Domžale g. Andrej Jus in nas popeljal po 5 km dolgi pot, ki se je zaključila v Študi, kjer smo prispeli do na novo postavljenega čebelnjaka pri Centralni čistilni napravi Domžale- Kamnik. Tu pa nam je Nika Pengal razložila pomen in zdravilne učinke APITERAPIJE. Polni novih znanj smo se nato odpravili še na ogled Centralne čistilne naprave Domžale-Kamnik, kjer nas sprejela direktorica ga. Marjetka Stražar Girandon s svojimi sodelavci. Ogledali smo si najprej kratek film in nadaljevali z ogledom čistilne naprave. Preživeli smo lep dopoldanski čas z novimi znanji, ki se je zaključil ob 13.30 uri. Kar malo utrujeni smo se potem odpravili vsak proti svojemu domu.

Lahko se pohvalimo, da smo bili člani Društva Lipa prvi, ki smo se sprehodili po čebelarski poti pod vodstvom čebelarskega društva domžale.

Hvala Andreju Jusu, Niki Pengal, za zanimivo vodenje in kvalitetno razlago o življenju čebel. Centralni čistilni napravi pa za prikaz delovanja čistilne naprave in prisrčen sprejem.

Marjan Ravnikar,
predsednik društva Lipa

Vabilo na drugo srečanje debatnega kluba

Debatni klub

Drugo srečanje bo 12. 11. 2019 ob 16. uri v prostorih Lipe.

Na tem srečanju bomo govorili o poženščenih moških in možačastih ženskah.

Že prvo srečanje nas je pripeljalo na gornjo temo in razvnela se je debata, ki smo jo sklenile nadaljevati v novembru na našem drugem srečanju. Tema je zelo zanimiva in tudi aktualna v današnjem času in čedalje bolj zaznavna v družbi. Na eni strani velik feminizem, ki je dobesedno ženske popeljal v tekmovanje z moškimi, ki pa so čedalje bolj poženščeni in ne igrajo več svoje vloge, ki jim po naravi pripada. Po naravi naj bi bili moški lovci, ženske pa čuvarke ognja. To pomeni, da moški delujejo s svojim razumom, ženske pa s srcem, ki oplemeniti razum in tako se razum omehča in postane modrost, s katero lahko razumeta in vodita ta svet. Vendar praksa kaže, da sta oba spola skrenila globoko s svoje poti.

Feminizacija sodstva, zdravstva in šolstva?
Kvote – dvoličnost brez primere.
Kje je potreba moških, da bi se vedli kot moški?

Mojca Šrinjar: "Poženščene šole; skušajo biti kos sprevrženemu stanju."

Ameriški seksologi napovedujejo tretjo seksualno revolucijo, ki jo zaznamuje prostovoljna vzdržnost. Izraz metroseksualec je prvič pred desetimi leti uporabil Mark Simpson v britanskem Independentu, ko je opisoval novo, narcistično, medijsko prenasičeno samozavestno vrsto moškega za tretje tisočletje. To je bil moški, ki so ga ustvarili Hollywood, oglasi in revije za življenjski slog, da bi izrinili tradicionalno nerefleksivnega in "nekozmetičnega" moškega, ki ni dovolj nakupoval in je bil prepričan, da je dovolj služiti denar, ki ga bo porabljalo njegovo dekle/žena.

Anthony de Mello: Kdo vodi

Ameriško dekle, ki je hodilo k plesnim vajam v tradicionalno plesno šolo, je nenehno kazalo težnjo, da vodi svojega partnerja.

Ta je protestiral: "Hej! Kdo vodi – ti ali jaz?"

Nekega dne je bil njen plesni partner slučajno kitajski fant, ki je pet minut potem, ko se je ples začel, vljudno zašepetal: "Ali ni na splošno pri plesu bolj ugodno, če se dama izogiba vsem vnaprej ustvarjenim idejam o smeri, v katero naj se par giblje?"

Marija Dodič

Društvo Lipa v Domu upokojencev Domžale

Lipa v Dom upokojencev Domžale

Spet smo razveselili varovance v Domu upokojencev Domžale. V četrtek, 7. novembra 2019 smo jim prinesli smeh na obraze z glasbo, pesmijo in besedo. Citrarke in kitaristke - skupini Sončnice in Tempo, ki jih poučuje in vodi prof. Damjana Praprotnik, in članice literarnega krožka: Janka Jerman, Ema Novak in Zlatka Levstek, ki so brale svoje pesmi oziroma zgodbe.

Zbrane je pozdravil predsednik Društva Lipa, Domžale, Marjan Ravnikar. Glasbeni program je ponudil ljudske in narodno zabavne pesmi ter znane popevke, večino z ubranim petjem, ki so se mu pridružili tudi skoraj vsi varovanci, ki so napolnili pripravljen prostor. Navdušila jih je tudi njihova sostanovalka Mici Jenc, ki je bila šestnajst let članica našega literarnega krožka, ki je še zelo strumno prebrala, kljub visoki starosti, dve pesmi iz ene svoje samostojne knjige poezije – izdala jih je namreč šest.

Zadovoljnemu aplavzu varovancev so glasbenice dodale še en venček narodnih in tako zaokrožile uspelo prireditev.

Tekst: Zlatka Levstek
Fotografije: Marjan Franc Levstek