Spoznajmo se, praznujmo skupaj - dober dan življenje

Objavljeno .

Spoznajmo se, praznujmo skupaj

Občina Domžale praznuje svoj 67. rojstni dan

V sredo, 17.4.2019, je bila v Češminovem parku prireditev "Spoznajmo se, praznujmo skupaj". Začetna ideja, da se ob prazniku naše Občine organizira medgeneracijsko srečanje in druženje, v tem lepem okolju sredi mesta, se je obrestovala - postala je tradicija. Zbralo se je rekordno število, 55 društev, organizacij, šol, vrtcev, gostincev, ki so prikazali pestrost svojih dejavnosti. Med njimi smo vedno tudi Lipovci.
Razveseljivo je tudi to, da je vsako leto večje zanimanje in obisk občank in občanov Domžal vseh starosti. Letos je svoj prispevek dodalo tudi vreme, bil je prekrasen, sončen pomladni dan. Vsa letošnja vodila praznovanja: "Lepa beseda, lepo mesto najde", "Dober dan življenje" in "Spoznajmo se, praznujmo skupaj", so se osmislila. Zbrane sta pozdravila župan Toni Dragar in podžupanja mag. Renata Kosec. Praznovanje je bilo okronano s slastno torto.

Avtor: Mirjana Kavčič

Foto: Metka Paternoster

Nekaj utrinkov v foto galeriji:

Dvajset let pohodništva

Objavljeno .

Dvajset let pohodništvaPiše se leto 1999. 19. marec. Rojstni dan pohodniške skupine LIPOV CVET. Tako ime smo si izbrali člani Lipe, ki smo se odločili, da bomo ponedeljke preživeli na pohodih. Na prvem srečanju nas je bilo le osem, danes se nas zbere vsak ponedeljek nekaj čez dvajset, včasih tudi več, šteje pa naša družba nekaj čez trideset članov. Občasno se pomladimo, saj hodijo z nami tudi naši vnuki.

Desetletnico smo obeležili s pohodom na Triglav in zgibanko, ob petnajstletnici smo izdali almanah z naslovom Čez drn in strn, potepali pa smo se po Pohorju, na dvajsetletnico pa nas bo spominjala nova zgibanka in še kaj bomo uganili.

Na leto se nabere čez petdeset pohodov. Občasno se udeležujemo tudi organiziranih pohodov po Sloveniji ob sobotah. Uživamo v naravi in druženju, razvijamo tovarištvo in pravilen odnos do narave, spoznavamo lepe kotičke naše domovine. V teh dvajsetih letih smo se povzpeli 600 km v višino, kar pomeni, da bi oseminšestdesetkrat osvojili Mont Everest, v naravi pa smo preživeli okrog 1100 dni.

Imamo svojo himno, ob rojstnih dnevih objeti v krogu zapojemo slavljencem našo rojstnodnevno pesem. Povezani smo tudi s starejšimi člani, ki ne zmorejo več naših poti, radi pa pridejo na naša novoletna druženja. Na žalost pa smo se od nekaterih tudi za vedno poslovili. Se jih pa radi in večkrat spominjamo.

Hitro pridite med nas, če vas mika špas. Naša vrata so vedno odprta.

Janka Jerman

Dogodki april 2019

Objavljeno .

 DOGODEKKRAJ
1. do 30.Predavanja po urniku 
9.4.2019Center za usposabljanje Janeza LevcaLjubljana
13.4.2019Strokovna ekskurzija po programuIzola, Koper
17.4.2019Spoznajmo se praznujmo skupajČešminov park
25.4.2019Mednarodni festival znanja in kulture starejšihKD BERNIK

S koncertom smo v LIPI izkazali hvaležnost in priznanje materam za njihovo poslanstvo

Objavljeno .

V petek, 29.3.2019, ob 19.00 uri je bila v Kulturnem domu na Viru prijetna prireditev - koncert, ki ga je spremljal pester kulturni program. Veliko se je pelo, igralo, plesalo in še mnogo lepega povedalo. V avli je bila razstava Unicefovih punčk iz cunj in klekljanih izdelkov Gautri iz čipk, v dvorani pa tudi prelepa likovna dela. Glavni organizator prireditve je bilo Društvo LIPA Domžale.

Več si lahko ogledate spodaj na povezavi Domzalec.si.: http://domzalec.si/s-koncertom-so-izkazali-hvaleznost-in-priznanje-materam-za-njihovo-poslanstvo

Pripravila Mirjana Kavčič

Foto: Miro Pivar, domzalec.si

Vabilo na sedmo srečanje debatnega kluba

Objavljeno .

Debatni klub

Sedmo srečanje bo 9. 4. 2019 ob 16. uri v prostorih Lipe.

Za aprilsko srečanje sem pripravila nekaj Oshovih misli o religiji in kakšen vpliv ima na človeka.

Vse religije so vsiljevale idejo, da je bog ustvaril svet in da je vseveden, povsod pričujoč. Vse ve. Vsemočen je. Povsod je.
Ta ideja je preprečevala človeku, da bi karkoli storil za izboljšanje življenja in je najosnovnejši vzrok celotne tesnobe, skozi katero gre človeštvo; kot sam vidim, meni Osho, ni boga, ki ustvarja svet, ki skrbi za svet. Ne vrzite odgovornosti na nekoga, ki ne obstaja. To smo mi, ki smo tukaj, ki smo na vsak način odgovorni, da pomagamo ali zapravimo priložnost.

Trpljenje je povsem nepotrebno. Tesnoba je naša neumnost.
Človek lahko živi izredno bogato, blaženo, ekstatično življenje. Toda sprejeti mora odgovornost. Postati moramo ustvarjalci in predvsem celostni.

Ta osnovni ustroj naše človečnosti nas močno zaznamuje. Razumevanje človekove dvojnosti je prvi korak k spoznavanju samega sebe.

Religije so človeku dale izmišljotine, da živi. Sedaj so vse te izmišljotine zlomljene in človek nima ničesar več, za kar bi živel – zato je prišla tesnoba.

Tesnoba ni običajno stanje zaskrbljenosti. Zaskrbljenost je vedno osredotočena na določen problem. Tesnoba ne pozna problema kot takega. Samo to, da si, je videti jalovo in da začneš spoznavati, da se ne bo nič zgodilo. V tesnobi je prisotno samo eno: nekako priti iz tega kroga življenja.
Vendar je mogoče vse spremeniti.

Odmakniti je treba idejo, da je kdo drug odgovoren za tvojo bedo in trpljenje; odmakniti idejo, da ti lahko kdo drug osmisli življenje... , odmakniti idejo, da pride mesija in te reši...

De Mello: Semena naprodaj, ne sadovi

Neka ženska je sanjala, da je vstopila v čisto novo trgovino ob trgu in našla, na svoje veliko presenečenje, Boga za pultom.
''Kaj prodajaš tu?'' ga je vprašala.
''Vse, kar poželi tvoje srce,'' je rekel Bog.
Ženska si je komaj upala verjeti, kar je slišala in se je odločila, da bo zahtevala najboljše stvari, ki si jih človek lahko želi.
''Rada bi mir za svojo dušo in ljubezen in srečo in modrost in osvoboditev od strahu,'' je rekla. Po kratkem premisleku je dodala: ''Ne samo zame, za vse ljudi na zemlji.''
Bog se je smehljal. ''Mislim, da si me narobe razumela, draga moja,'' je rekel. ''Tu ne prodajamo sadov, samo semena.''

Marija Dodič


webstat admin