Društvo Lipa z ladjico po Ljubljanici

Pogled z ladjice na Čevljarski most

V petek popoldne, 20. decembra 2019, smo si člani Društva Lipa Domžale ogledali praznično okrašeno Ljubljano z rečne gladine. Z ladjico smo se namreč popeljali od pristana na Cankarjevem nabrežju 1 do Ljubljanskega barja in nazaj v čarobno razsvetljeni center mesta.

Barbara Škarja, zgovorna voditeljica izleta, v Društvu lipa vodi Chi gong, nam je predstavila nekaj zgodovine in Plečnika z okusom po kuhanem vinu ali čaju, pa razlago nastanka mostov in legend o ljubljanskih zmajih z odtenkom čarobnosti meseca pričakovanj in praznikov. Z ladjico je mladi Mark uspešno manevriral, saj je na Ljubljanici kar gost promet, tudi pod Tromostovjem, kjer veljajo celo pravila enosmernosti, v splošno zadovoljstvo in veselje udeležencev vožnje.

Dan je bil drugačen in lep, Ljubljana razsvetljena in bučna, čarobnosti in doživetja pa smo nekaj odnesli še domov, za spomin.

Tekst: Zlatka Levstek
Fotografije: Marjan Franc Levstek

Od duhovnega preko razsvetljenskega do prazničnega

Društvo lipa ogled razstave Plečnik in sveto

Etnologinje smo 19. novembra obiskale vodeno razstavo Plečnik in sveto, ki je bila postavljena v vatikanskih muzejih. Kelihi, ciboriji in monštrance pripovedujejo o globoki, a zelo prvinski Plečnikovi religioznosti, ki je navdih poiskala v simbolih prvotnega krščanstva; dragi in poldragi kamni so po mojstrovih načrtih umetelno oblikovali domači pasarji.

V Mestnem muzeju pa je na ogled razstava Knjiga. Znanje. Razum, saj letos mineva 200 let od smrti dveh ključnih razsvetljencev slovenskega prostora barona Žige Zoisa in Valentina Vodnika, 330 let od natisa Valvasorjeve knjige Slava vojvodine Kranjske in skoraj 500 let od natisa prve slovenske knjige. Razstava bo odprta še osem mesecev prihodnjega leta in toplo priporočamo, da si jo ogledate. Videti je mogoče prve slovenske knjige, tiste, ki so jih pisali Vodnik in drugi razsvetljenci, tudi naravoslovci. To pa niso edini eksponati: razstavo spremljajo slike in predmeti iz tistega časa, med njimi tudi znameniti Zoisov invalidski voziček. Vzporedno s to razstavo, ki pa si je nismo mogle takrat ogledati, pa je v NUK- u na ogled tudi Zoisova knjižnica: bogata zbirka priča o široki razgledanosti in kozmopolitskem duhu njenega lastnika, ki si je dopisoval z veleumi tedanjega časa iz cele Evrope. V zbirki pa so pa tudi knjige avtorjev in dela, ki odražajo razvoj znanosti in književnosti na Slovenskem (odprta bo do aprila 2020).

December pa nam vselej ponudi čudovito priložnost za druženje in praznovanje, ki ga imamo že tradicionalno Pr' Krač', v stari gostilni v Dolskem, ki deluje še iz časov, ko so po Savi plula tovorna vozila. Vedno nam pripravijo domače jedi in nas zelo gostoljubno postrežejo. Veliko naših sošolk pripravi posebna darila, narejena na roko – Sanda, posušijo sadje in posadijo netresk, simbol vitalnosti, – Marinka; nekatere spečejo pecivo, – Ana G., Slavica, Andreja; Majda je pekla posebne piškote po srednjeveškem receptu sv. Hildegarde; nekatere pripravimo fotografije celoletnih aktivnosti – Manica, Andreja, saj je lepo v roke prijeti pravo fotografijo, da ne tiči le v računalniškem pomnilniku. Letos pa je bilo praznovanje nekaj posebnega, saj sta Milojka in Janez za Miklavža praznovala zlato poroko. Zato sta nas počastila z božičnimi zvezdami in s konfeti, kakor je navada ob porokah na Primorskem, od koder prihaja Milojka. Poročni konfeti simbolizirajo zahvalo za vsa darila, želje in so svatom spomin na poročni dan. Konfeti so bomboni, ki imajo v sredini mandlje, »oblečeni« pa so v belo sladkorno glazuro. Nekaj teh bombonov zavijejo v mošnjiček, po navadi iz papirja ali blaga. Včasih imajo tudi drobne napise z imeni neveste in ženina. Ženin n nevesta jih na poročnem slavju razdelita svatom.

Manica Perdan Ocepek

Namenitev dela dohodnine za donacije

Dohodninska odločba

Spoštovana članica / simpatizerka, spoštovani član / simpatizer Društva LIPA- U3ŽO Domžale!

Davčna zakonodaja, med drugim predvideva možnost, da lahko dohodninski zavezanci del odmerjene dohodnine (do 0,5%) namesto v proračun, neposredno namenijo za delovanje organizacij, ki opravljajo dejavnosti v javnem interesu.

Zavezanci lahko svojo zahtevo za namenitev dohodnine določenemu upravičencu navedete v obrazcu napovedi za odmero dohodnine 2019. Naj se ob tej priliki jasno pove, da ne gre za dodatno finančno obremenitev, ampak za možnost, da del svojega dohodka, ki ga Republika Slovenije na podlagi zakona nameni v svoj proračun, neposredno namenite upravičencu po Vaši izbiri.

Upravičenci, katerim je mogoče nameniti del dohodnine, so določeni v Uredbi o namenitvi dela dohodnine za donacije, seznam (z imenom oziroma nazivom upravičencev in davčno številko) pa je objavljen na spletni strani Finančne uprave Republike Slovenije:

Davčni zavezanec lahko posameznemu upravičencu nameni 0,1%, 0,2%, 0,3%, 0,4% ali 0,5% dohodnine, seštevek vseh pa ne more presegati 0,5% dohodnine.

Davčni zavezanec lahko da zahtevo za namenitev kadar koli prek sistema eDavki, pisno ali ustno na zapisnik pri finančnem organu.

Finančni organ upošteva veljavne zahteve, s katerimi razpolaga na dan 31. decembra leta, za katero se dohodnina odmerja. Zahteva velja do trenutka, ko finančni organ prejeme novo zahtevo ali preklic zahteve.

Izlet v Grčijo in navodila za prijavo

Zastava Grčije

Objavljena sta programa za izlet v Grčijo v mesecu Maju 2020.

Program izleta si pod navodili za prijavo spodaj.

NAVODILA ZA PRIJAVO IZLETA V GRČIJO

NA OGLASNI DESKI IMATE MOŽNOST IZBIRE MED DVEMA RAZLIČNIMA PROGRAMOMA

ZA IZLET V GRČIJO JE POTREBNO IZPOLNITI PRIJAVNICO, NA KATERI JE POTREBNO IZPOLNITI VAŠE OSEBNE PODATKE IN

PLAČILNE POGOJE.

IZPOLNJENO PRIJAVNICO ODDAJTE V TAJNIŠTVO DRUŠTVA LIPA.

PROSIM, DA NE POŠILJATE PRIJAVNIC NA AGENCIJO (JE TAKŠEN DOGOVOR)

PRIJAVNICA JE PRILOGA PROGRAMA

PRIJAVE ZBIRAMO DO 23.12.2019 DO 9.00 URE

Predsednik Društva Lipa - Univerza za tretje
življenjsko obdobje Domžale

Marjan Ravnikar

Program 1

Program 2

Intenzivni glasbeni vikend

V soboto, 7. 12. in v nedeljo 8.12. so bile v prostorih Univerze za tretje življenjsko obdobje v Domžalah celodnevne intenzivne vaje pod vodstvom mentorice, prof. Damjane Praprotnik.

Vaj smo se udeležili skoraj vsi, ki smo člani glasbenih skupin znotraj univerze. Mentorica Damjana nam je predstavila in razdelila priredbe skladb za citre in kitare. ki jih bomo izvajali v predbožičnih, pred in po novoletnih nastopih in prireditvah. Precej skladb smo že igrali in jih je bilo potrebno le osvežiti, kar nekaj je pa tudi novih priredb.

V skupini pa poleg igranja na citre in kitare tudi pojemo. Damjana ima neverjetno energijo in z veseljem dela z nami. Kljub dvodnevnemu celodnevnemu igranju in petju, smo bili dobre volje, saj nas glasba razveseljuje, povezuje in bogati.

O tem, kje bomo nastopale, citrale in pele, vas bomo obvestili preko oglasne deske, na spletni in FB strani Društva Lipa Domžale – Univerze za tretje življenjsko obdobje. Znano pa je že, da bo v sredo, 18. decembra ob 18. uri, zaključni nastop v prostorih KS Volčji potok, v soboto 28.decembra zvečer pa v cerkvi na Viru.

Glasbeni program je pa zaenkrat še skrivnost. Pustite se presenetiti!

Besedilo:
Marija Gornik Kugler