OKROŽNICA št. 2

OBVESTILO O ZAČASNI PREKINITVI AKTIVNOSTI V DRUŠTVU LIPA – UNIVERZI ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE DOMŽALE

Od ponedeljka, 16. marca dalje, bomo v društvu Lipa - Univerzi za tretje življenjsko obdobje za 14 dni preventivno prenehali z izobraževalnimi, kulturnimi in športnimi srečanji študijskih skupin.

Po izteku 14 dni bomo upoštevali navodila MZ in NIJZ.

V tajništvu društva bomo na voljo v času uradnih ur. Vas pa prosim, če boste imeli kakršnokoli vprašanje, da pokličete na telefonsko številko društva ali na mojo mobi št. 031 379 276 in da ne prihajate v prostore društva.

OBVESTILO VELJA TUDI ZA VSE NAJEMNIKE PROSTOROV!

O vseh nadaljnjih spremembah vas bom sproti obveščal.

Vsem želim dobro zdravje in počutje ter vas lepo pozdravljam.

Predsednik Društva Lipa - Univerza za tretje
življenjsko obdobje Domžale
Marjan Ravnikar

Okrožnica študentom, animatorjem in mentorjem

Spoštovani,

od pojava korona virusa v Sloveniji smo se na Univerzi za tretje življenjsko obdobje Domžale večkrat obrnili po navodila na Slovensko univerzo za tretje življenjsko obdobje kakor tudi na Nacionalni inštitut za javno zdravje, nazadnje v petek, 6. marca, in takrat prejeli odgovor, da zapiranje Univerze še ni potrebno.

V tem tednu pa se vse pogosteje obračate na tajništvo z vprašanji glede nadaljnjega delovanja študijskih skupin, še zlasti sedaj, ko se je število okužb povečalo in so tudi nekatere fakultete v Ljubljani prekinile s študijskim procesom.

Zato smo se odločili, da zaradi odgovornega odnosa do naše ciljne skupine starejših udeležencev, od srede, 11. marca dalje, za 14 dni preventivno prenehamo z izobraževalnimi aktivnostmi v predavalnicah in v zaprtih prostorih kjer se izvaja in telovadba.

Predlagamo, da v obdobju, ko ne bo rednih izobraževalnih srečanj v predavalnicah, v čim večji meri in v okviru možnosti poteka spletno izobraževanje. Mentorjem in vsem zainteresiranim študijskim skupinam bo v ta namen na sedežu UTŽO na voljo ekipa za tehnično podporo. Za podrobnejše informacije za tehnično podporo se obrnite na nas od srede, 11. marca, dalje, tel. št.: 031 379 276.

Tajništvo UTŽO bo odprto tudi v tem času, v času uradnih ur.

Manjkajoča izobraževanja bi nadomestili po zaključku širjenja virusa, ko se bo stanje v Sloveniji, tako srčno upamo, umirilo.

Študijskim skupinam odsvetujemo vse ekskurzije in izlete zunaj Slovenije, pa tudi po žariščnih območjih po Sloveniji.

Odpovedani so tudi vsi nastopi, ki so bili planirani v mesecu marcu.

Po zadnjih navodilih na današnji dan, v torek, 10. marca, sicer velja odlok Ministrstva za zdravje o prepovedi zbiranja skupin nad 100 oseb v zaprtih prostorih. Vse študijske skupine na naši Univerzi so manjše od 100 članov. Zatorej študijskim skupinam, v katerih se boste soglasno odločili, da tudi od 11. marca dalje želite nadaljevati z izobraževanji, omogočamo nadaljnje izvajanje izobraževanja v predavalnicah na Ljubljanski 58.

Prosimo, da nas v tem primeru, če boste na lastno željo nadaljevali z izobraževalnimi srečanji, o tem obvestite.

NA NAČELNI RAVNI TOREJ OD SREDE, 11. MARCA DALJE, ZA 14 DNI PREKINJAMO Z IZOBRAŽEVALNIMI SREČANJI. ČE PA KATERA OD ŠTUDIJSKIH SKUPIN NE GLEDE NA TO OBVESTILO OB STRINJANJU VSEH ČLANOV SKUPINE IN MENTORJA ŽELI NADALJEVATI Z IZOBRAŽEVANJI, JI JE TO V NAŠIH PROSTORIH OMOGOČENO.

O vseh nadaljnjih spremembah vas bom sproti obveščal.

Vsem želim dobro zdravje in počutje ter vas lepo pozdravljam.

Predsednik Društva Lipa - Univerza za tretje
življenjsko obdobje Domžale
Marjan Ravnikar

Pogovor s pisateljico Nino Mav Hrovat

Pogovor s pisateljico Nino Mav Hrovat

Literarni krožek Društva Lipa že vrsto let vključuje v svoj redni izobraževalni program enkrat mesečno branje dogovorjene knjige. Izbirajo prozo in poezijo domačih in tujih avtorjev, vodi pa Janka Jerman.

Letos so februarja brale pravljice in dogodivščine orientacistov pisateljice Nine Mav Hrovat, ki živi in ustvarja v Radomljah, in jo v sredo, 26. februarja 2020, povabile medse. Je otroška in mladinska pisateljica, članica Društva slovenskih pisateljev, pomočnica ravnateljice Vrtca Domžale in pred petimi leti je pridobila strokovni naziv svetnice.

Pogovor je bil odkritosrčen in prijeten, saj literatke, ki same ustvarjajo, zelo rade v živo spoznajo uspešno avtorico pisane besede. Članice krožka so gostji povedale vsaka svoje mnenje o njenih delih, ki so jih prebrale, kaj jih je zmotilo, kaj presenetilo, kaj navdušilo, zakaj jim je bilo kaj prikupno in dobro, in podobno. Avtorica je nato z izbranimi besedami odgovorila in pripovedovala, kdaj, kje in kako nastajajo njene pravljice in mladinske kriminalne zgodbe, kako sta prva vneta poslušalca in kritika prav njena otroka in otroci v vrtcu, od katerih tudi črpa snov za svoje pisanje. Kot vzgojiteljica v vrtcu Domžale je otroke dodobra spoznala, s svojo odkritostjo in nepokvarjenostjo so odlični poslušalci in kritiki in neomejen vir idej in preprostih rešitev problemov.

Pravljice Nine Mav Hrovat so izvirne, dobre, strokovno napisane v jeziku, razumljivem predšolskim otrokom in seveda poučne, z izjemnimi ilustracijami, res zelo primerne za branje vnukom. Za prvo, O kralju, ki ni hotel pospravljati, je dobila tudi nagrado: Izvirna slovenska slikanica.

Pogovarjale so se odprto, saj je mladostna zagnanost in strokovno znanje našlo skupni jezik in energijo z modrostjo in izkušnjami starejših. Srečanje je kar prehitro minilo.

Tekst: Zlatka Levstek
Fotografije: Marjan Ravnikar in Zlatka Levstek

Pustni torek pri etnologinjah

Pustni torek pri etnologinjahPrišla je Pomlad in pozdravila Piko Nogavičko, Muca pa je morala voščiti še dvema jubilantkama, Mariji in Jožici, za njuni osemdesetletnici. Obe sta pripovedovali o dogodkih in ljudeh, ki so ju zaznamovali: Jožico je vzgojiteljica na Debelem rtiču spodbudila, da je le počasi stopila v vodo in se naučila plavati. Pozneje ji je svetovala in jo spodbujala, naj nadaljuje šolanje. Marija je pripovedovala, kako je prišla še zelo mlada v Ljubljano, v šolo, kjer je stanovala pri družini v majhnem stanovanju: domači so se tiščali v eni sobi, ona pa je spala v kuhinji – nič nenavadnega za tiste čase. Njen brat je vstajal zgodaj zjutraj in ob štirih odšel na pot, da je pripeljal mleko, potem pa tudi sam šel v šolo…

Pustni kviz je hitro minil, potem pa smo se posvetile proslavljanju. Srečale smo še druge maškare v Lipi: jajčarico, pikapolonico in celo posadko Adrie Airways, vse smo dokumentirali, potem pa so »hitri prsti« po pomoti marsikaj zbrisali… Tako je bil pust prehitro pokopan.

Zapisala Manica Perdan Ocepek

Častna članica društva Lipa Ela Košir praznuje 90-letnico

Ela Košir

Kdo ne pozna čudovite učiteljice športne vzgoje Ele Košir?

Mnogi smo se z njo srečali pri telovadbi v osnovni šoli, pri organizaciji in vodenju številnih športnih prireditev in tekmovanj in pri TVD Partizanu Domžale. Z Elo smo pri vajah uživali mi, sedaj stari starši, naši otroci in vnuki in otroci vnukov. Petim generacijam je naša Ela privzgojila ljubezen do gimnastike in športa, predvsem pa do zdravega življenja, prijateljstva in tovarištva.

V Društvu Lipa Domžale je Ela Košir že leta 1999 pričela s kolesarjenjem in s telovadbo. Položila je temelje športno-rekreativne dejavnosti našega društva, ki se razvija in širi tudi na druge oblike.

Za svoje bogato in predano delo je leta 2004 prejela naziv častne članice našega Društva Lipa Domžale. Kljub visokemu jubileju je Ela Košir še vedno športno aktivna, kolesari, redno obiskuje prireditve našega društva in zna na neprisiljen način svetovati, kaj dodati ali spremeniti, da bi nam šlo bolje.

Draga Ela Košir, hvala ti za tvoje bogato delo med mladimi, med nami starejšimi in med prizadetimi. Hvala ti, da vedno najdeš prijazno besedo in dober nasvet.

Za tvoj življenjski jubilej ti iskreno čestitamo in želimo še veliko zdravih in zadovoljnih let.

Društvo Lipa Domžale: Marjan Ravnikar,
Metka Zupanek