Tri botre lisičice

Tri botre lisičice, razstava

Sošolke pri etnologiji imamo različne darove, ki jih lahko pokažemo zdaj, ko nam življenja ne krojijo več službeni urniki. Sanda Volk vsako leto pripravi razstavo, ki ponazarja kakšno ljudsko pravljico. Letos je izbrala rezijansko ljudsko Tri botre lisičice, ki jo je zapisal in za današnji čas priredil akademik dr. Milko Matičetov, ilustrirala pa Ančka Gošnik Godec.

Letos praznujemo stoletnico rojstva akademika Matičetova. Matičetov je ime povzel po dedu, ki so ga imenovali Matiče. Fanta je vodil v naravo in mu pripovedoval zgodbe. Akademik Matičetov se je rodil 10. septembra 1919 v Koprivi na Krasu, študiral v Padovi in si pridobil umetnostno, etnološko in jezikoslovno izobrazbo. Deloval je v Etnografskem muzeju, vendar je že 1952 postal prvi redno zaposleni član Inštituta za slovensko narodopisje pri SAZU. Od 1975 do 1985, ko se je upokojil, je bil upravnik tega inštituta. Leta 1995 je bil izvoljen za izrednega in leta 2001 za rednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani. Veliko je deloval na terenu in zapisoval pravljice, pesmi in proučeval mitologijo, zlasti obrobnih pokrajin. Slovenska javnost ga pozna predvsem po Rožicah iz Rezije in Zverinicah iz Rezije (1972, 1973). (Povzeto po objavi na spletni strani SAZU).

Sanda je sledila zgodbi in narisala prizorišča, na katerih so se srečevale lisičke. Lisičke je zašila kot lutke, ki živo razkazujejo svoj lišp. Ko so si pripravile pojedino, so ga še malce cuknile, potem pa zaplesale in visoko dvignile noge. Skakelj je moral po »žurki« še pospraviti…Ja, povedati je treba, da je Skakelj narečno ime za kobilico.

Sandina razstava bo na ogled v Knjižnici Domžale do 20. 10., potem pa bo romala še v Ihan, Moravče in Mengeš. Naj se otroci veselijo in podoživijo prisrčno pravljico.

Besedilo in fotografije,Manica Perdan Ocepek

Dogodki oktober 2019

Dogodki v tem mesecu, Društvo Lipa

DOGODEKKRAJ
1. do 30.Predavanja po urniku
1.10.2019F3ŽO - popoldanCankarjev dom
8.10.2018 ob 16.00 uriDEBATNI KLUBUčilnica II
23.10.2018Tematska razstava kljekljanjeKnjižnica Moravče
26.10.2019Izlet za člane društvaCelje

Enodnevni izlet v Celje

Celje

Enodnevni izlet v Celje, dne 26.10.2019

Celje - različnost in pestrost doživetij na majhnem prostoru je tisto, kar mestu daje poseben čar. Romantične ulice v starem mestnem jedru, majhni kotički za skrivnostne pogovore v mestnem parku, mogočna arhitektura, ki kaže na bogastvo in raznolikost preteklosti, pestrost njenih sedanjih vsebin, ki jih prinašajo muzeji, gledališče, galerije… Vse to v centru mesta… Skupaj z vonjem po jutranji kavi v vsakem kotičku, nas bodo zagotovo prepričali. Majhno mesto, kjer je vse na razdalji nekaj korakov, a veliko po srcu. Tako nam mesto predstavi njihov TIC Celje.

Prijavite se in pojdite z nami:

7.45 - Zbor udeležencev pred Vele Domžale.

8.00 - Odhod iz Domžal.

9.00 - Voden ogled znamenitosti Celja. Na železniški postaji (stari AP)parkiranje. Sprejeme nas turistični vodnik za vodenje po mestu. Traja približno 90 minut. Voden ogled mesta nam prikaže Celje v posebni luči – zgodovinska dejstva, ki se prepletajo z legendami nas popeljejo v čas naših prednikov in nam razkrijejo zanimive zgodbe o življenju v mestu.
Od Krekovega trga (z razlago železniške postaje, Celjskega doma, mestne hranilnice in hotela Evropa), nadaljujemo preko zvezde po Prešernovi ulici do Muzeja novejše zgodovine in Marijine cerkve).
Naslednje stojišče sta Narodni dom in Prothasijev dvorec, sledi ogled Knežjega dvora in Stare grofije. Pot nas bo peljala mimo lapidarija in ob Savinji (s pogledom na Stari grad, mestni park in srednjeveško obzidje) do vodnega stolpa. (Besedilo TIC Celje)

10.30 Prosto, za počitek ob kavi, po izbiri udeležencev

11.00 Pokrajinski muzej
Stalna in občasna aktualna razstava. Delitev v dve skupini in voden ogled.

Skupina 1Skupina 2
11:00 – 12:00 – Celeia 11:00 – 11:45 – Alma
12:05 – 12:45 – Alma 11:45 – 12:00 – Strop
12:45 – 13:00 – Strop 12:05 – 13:00 – Celeia

13.00 Vrnitev v avtobus in prevoz do Gostilne Medved , Nova vas, Celje

13.20 Kosilo–enolončnica (Pohorski lonec) in restavracijska sladica (jabolčni/skutni zavitek)

15.00 Stari grad Celje
Z avtobusom se povzpnemo na Stari grad Celja. Ogled z lokalnim vodnikom traja približno 45 minut. Po vodenem ogledu še 15 min prosto za individualni ogled ali kavo.

16.00 Odhod avtobusa iz Celja proti Žalcu.

16.30 Fontana piva v Žalcu.
Obiskovalec sam kupi steklen vrček na različnih lokacijah v mestu in za ceno 8,00 €, pokuša 6 x 1 dcl piva.
Vrček Fontane piv Zeleno zlato je oblikoval priznani industrijski oblikovalec in častni občan Občine Žalec, Oskar Kogoj, izdelali pa so ga v "Hrastnik 1860".
Udeleženci, ki ne bodo degustirali piva, se lahko prosto sprehodijo po mestnih ulicah in si ogledajo zeliščne vrtove v bližini.

17.45 Zbor udeležencev in odhod proti Domžalam.

18.30 Predvidena vrnitev v Domžale

CENA:
Cena: 35 EUR za člane Društva Lipa, pri najmanj 31 udeležencev, za druge udeležence 40 EUR.

Prijavite se osebno v času uradnih ur v pisarni Društva Lipa vse do zasedbe prostih mest. Prijava je potrjena ob plačilu cene izleta.

PRIJAVE ZBIRAMO DO 19.10.2019

Ob prijavi označite morebitno željo po dietnem ali veganskem obroku.

Vljudno vabljeni !

Program izleta pripravila:
Anica Justinek

Marjan Ravnikar

Predsednik društva Lipa-U3ŽO Domžale

Dan odprtih vrat

Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale, je tudi letos pripravila dan odprtih vrat.

V sredo, 18. septembra 2019, so odprli vrata vseh učilnic med deveto in dvanajsto uro. V njih so potencialni bodoči študentje dobili izčrpne informacije o programih, možnostih in načinu dela. Lahko so se pogovarjali s profesorji jezikov in drugih izobraževanj, ali pa z vodji kulturnih programov, pohodništva, telovadbe, plesa, šivanja in humanitarnega programa, izdelave punčk za Unicef.

Bilo je pestro in zanimivo, zadovoljivo in uspešno za organizatorja in udeležence. September je namreč mesec vpisovanja novih članov. Ne omahujte, vključite se!

Tekst: Zlatka Levstek
Fotografije: Marjan Franc Levstek

Letovanje na Dugem otoku

Letovanje na Dugem otoku 2019

Spet je minilo leto in 4.9.2019 smo se že drugič odpravili na enotedensko letovanje na Dugi otok v mesto Luka. Okoli sedme ure zjutraj, ko je bila vsa prtlaga lepo in varno zložena v prtljažniku in potniki prešteti, smo se odpeljali iz Domžal. Večurna vožnja proti Zadru je minila hitro. Malo počitka in malo klepeta in že smo bili v novem pristanišču tik pred Zadrom. Sončen dan in krasna pot trajekta, ki je lepo vijugal med otoki, nas je pripeljala na Dugi otok v mesto Brbinj, kjer smo se izkrcali in ponovno vkrcali na avtobus.

Vožnja po otoku do Luke je bila pravo panoramsko doživetje lepote. Kamor si usmeril pogled, povsod morje, zeleni otoki, čudoviti zalivi in bela jadra jadrnic. Ponekod je bil otok tako ozek, da smo občudovali na eni strani otoke, na drugi strani pa odprto morje tja v neskončnost.

V Luki nas je pričakal direktor hotela in povabil na pijačo dobrodošlice, medtem ko so pridni delavci s kombijem prepeljali našo prtljago v hotel. Do hotela vodi zelo lepa pot tik ob obali. Večinoma je namenjena pešcem in zelo redkim avtomobilom.

Ko smo se lepo namestili po sobah, seveda čisto brez zapletov ni šlo, smo si ogledali plažo, ki je kar solidna, betonirana in stopnicami, ki so peljale v toplo čisto morje. Na plaži so bili na voljo tudi ležalniki. Največje naše veselje pa je predstavljal kotiček tik ob plaži, ki se je imenoval Sidro, lokal v prijetni borovi senci, kjer so nas od jutra pa do poznega večera stregli z zelo dobro kavo in ostalimi tekočimi zadevami, ki so nam ob tako lepem vremenu zelo prijale.

Že takoj naslednji dan smo imeli izlet kjer smo najprej poskusili med, si potem ogledali rov za bojne ladje, ki so ga še izkopali v naši bivši državi v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, največji svetilnik na Jadranu v Velem ratu in na kocu kopanje na najlepši plaži Saharun. Ob pogledu na plažo nam je zastal dih in z največjim užitkom smo zaplavali v toplem morju. Dan smo zaključili z dalmatinsko večerjo, glasbo in plesom.

Obiskali in ogledali smo si tudi glavno mesto Sali in naravni park Telašćica.V prijetnem druženju je hitro prišla nedelja in prvo menjavanje gostov in zvečer, ob večerji, glasba in ples.

Težko smo čakali ponedeljek in izlet na Kornate. V sončnem in malo vetrovnem jutru smo se z barko odpravili na malo bolj divjo vožnjo. Zaradi razburkanega morja, je bilo to pravo doživetje in nekajkrat smo se res globoko zapeljali po valu.Čas je bil tudi za kopanje in sprehode. Na otoku Kornat pa smo se na vrtu, kjer nam je veter lepo počesal lase in nam naredil primerne pričeske za kosilo, prijetno družili ob ribi in vinu. Vino je vsem razvezalo jezike. Dobra glasba in ples pa sta bila še dodatek in prav prešerne volje smo se vrnili v Luko. Nekateri smo si privoščili še skok v morje, nekateri so kar takoj zavili k Sidru, drugi pa se porazgubili v sobe do večerje z glasbo in plesom.

Naš zadnji dan na otoku, pa smo izkoristili tako, da smo se dopoldne odpravili peš v oljčnik, kjer smo poskusili oljčno olje, rožiče in fige. Potem pa je bila še degustacija olja, vina, pršuta, sira na kmetiji v Žmanu. Popoldne je bilo prosto. Nekateri so ponovno odšli na plažo Saharun, drugi so že pakirali, še zadnjič zaplavali, po večerji še zadnjič zaplesali in posedeli v Sidru ob pijači.

V sredo smo se nekateri po zajtrku še poslovili od prelepega ambienta okoli lokala Sidro, popili kavo in ob enajsti uri nas je avtobus odpeljal proti domu.

Teden je še prehitro minil. Preživeli smo zelo lepe dneve na čudovitem otoku in toplem morju.

Tudi naslednje leto se bomo tam dobili že 2.9.2020.

Marija Dodič

webstat admin