Študijski krožek računalništva

Objavljeno .

prenosnik 448x560

 

OBVESTILO

 

SPOŠTOVANI OBČANI, OBČANKE IN ČLANI DRUŠTVA LIPA,

V MESECU JANUARJU BOMO ORGANIZIRALI 40 URNI ŠTUDIJSKI KROŽEK RAČUNALNIŠTVA.

VSI KATERI ŽELITE PRIDOBITI NOVA ZNANJA ALI JIH DODATNO NADGRADITI S PODROČJA RAČUNALNIŠTVA VAS PROSIMO, DA SE PRIJAVITE DO 28.12.2021 V TAJNIŠTVU DRUŠTVA ALI PO MAILU (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

Marjan Ravnikar, Predsednik Društva Lipa - Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale

 

Črni muc vasuje

Objavljeno .

IMG 9863Črni muc vasuje, je naslov otroške pravljice Josipa Ribičiča. Saj poznate zgodbo, mar ne?! Črnemu mucu je bila všeč bela mačica, pa ji je hodil pod okno igrat in pet … Kaj hujšega! Enkrat je na glavo dobil vedro vode, drugič so ga podili s poleni. Smola vedno lovi črnega mačjega vasovalca, saj se je ujel v past. Tudi to ni bilo dovolj, nobena nesreča ga ni odvrnila, saj je svoji beli mačji izvoljenki kar naprej vztrajno brenkal in pel. Psi so ga preganjali, a črni muc se ni dal. Končno je lahko z mačico počil pod štorom in jo s tačko objel okrog vratu … Kmalu sta imela veliko muckov, ki so složno in ubrano nekako takole zapeli v mačjem zboru: »Muca šla je z mucem v mačjo vas … ni bilo ne mišk, ne pišk …«

Gospa Sanda Volk, članica Lipe, skupina etnologinj, je prikupno zgodbico povedala na svoj način, z risbo in z lutkami. K sreči je vse pripravila že zdavnaj, potem pa je morala kar za nekaj časa »v bolniško«. Danes pa je spet čila in zdrava v Knjižnici Domžale postavila razstavo, ki bo ravno v pravem času popeljala otroke v praznični december. Čestitamo! To je res zgled za medgeneracijsko povezovanje.

P.S.: Masko je avtorica razstave snela le za poziranje fotografinji. Ostanimo zelo previdni!

Avtorica: Manica Perdan Ocepek, animatorka pri etnologiji

IMG 9854

IMG 9855

IMG 9857

IMG 9858

 

 

Mimo čipke skoz’ okence tudi v Šentvidu pri Lukovici

Objavljeno .

čipka šentvid pri lukovici

Klekljarska skupina Slamice, Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale nadaljuje svoj krog razstav po enotah matične Knjižnice Domžale. Tokrat se je mentorica, Marija Rupert dogovorila z vodstvom Krajevne knjižnice dr. Jakoba Zupana v Šentvidu pri Lukovici.

Prijeten ambient, poln domačnosti in prijazna knjižničarka, to je prvi vtis, ko stopiš v prostor med polne knjižne police. Za nekaj časa bodo čipke, razstavljene na čelni strani polic, delale družbo knjigam, duhovni hrani obiskovalcev in ni jih tako malo.

Šentvid je prijetno naselje v občini Lukovica, kot še toliko okoliških krajev, v zelenju in z mnogimi znamenitostmi, zato se lahko obisk razstave združi tudi s sprehodom v prelepi naravi.

Razstavo si je možno ogledati v dneh rednega urnika knjižnice, vse do 12. januarja 2022.

Vljudno vabljeni!

Besedilo in fotografije: Mirjana Kavčič

 

20211110 143548

20211110 143450

20211110 143501

20211110 143507

20211110 143740

20211110 143745

 

 

Prednovoletni obisk Ljubljane

Objavljeno .

Foto: Visit LjubljanaSpoštovane članice in člani društva Lipa, pred iztekom leta vas vabimo na organiziran obisk praznično okrašene Ljubljane, ki bo v petek, 10. decembra 2021.

Dobimo se ob 14.45 pred glavnim vhodom v obnovljeno stavbo Cukrarne, kjer si bomo pod vodstvom ogledali razstavo Čudovitost spomina. Po ogledu, ki bo trajal približno eno uro, bomo imeli nekaj časa, da se spočijemo in poklepetamo v kavarni galerije Cukrarna.

Nato se bomo peš (cca. 20 minut peš) odpravili do Tromostovja, kjer nas bo ob 17.15 uri čakala ladjica. Z ladjico si bomo pod vodstvom naše članice Barbare Škarja ogledali praznično okrašene mostove in prestolnico, ter se ogreli s kuhanim vinom ali čajem.

Prevoz do Ljubljane je prepuščen vsakemu posebej, zveze z vlakom in avtobusom so dobre in od Železniške oziroma Avtobusne postaje je cca 20 minut peš do Cukrarne.

Cena ob 30 udeležencih je 15,00 EUR

CENA VKLJUČUJE VSTOPNINO IN VODENJE V CUKRARNI IN VODENO VOŽNJO Z LADJICO!

Rezervacija prijave samo osebno, v času uradnih ur v pisarni Društva Lipa do 6. decembra 2021. Prijava bo potrjena ob plačilu cene izleta.

Program izleta pripravili: Lea Rigler in Barbara Škarja

 

Predsednik Društva Lipa- Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale

Marjan Ravnikar, l.r

 

"Kaj nam pa morejo, če smo vesel ..."

Objavljeno .

Citrarke v KDČrnuče04112021

Tako je zazvenela uvodna skladba citrark in kitaristov Društva Lipa Domžale v času dnevov veselega Martinovanja, (op. ko je bilo to iz znanih razlogov še dovoljeno), v KD Črnuče, pod vodstvom Damjane Praprotnik, prof. S svojim pol urnim repertoarjem veselih ljudskih in narodnih ter ponarodelih skladb, ob katerih smo tudi zapele, smo dopolnile program organizatorja prireditve, KUD Svoboda Črnuče. Pod vodstvom zborovodje Marka Tirana je nastopil še Mešani pevski zbor Medis Črnuče in v okviru tega zbora še ženski pevski zbor. Naša kolegica Martina Podobnik je zapela z obema zboroma, citrala z nami in s kolegico Ivi zapela solo ob spremljavi citrark in kitaristov. Lahko bi rekli, da je bil njen večer, saj je nastopila v vseh točkah programa.

Program smo zaključili s skladbo Mi se imamo radi, ob kateri je s petjem občinstva zadonela vsa dvorana in si z močnim ploskanjem izborila, da smo zaigrali še dodatno skladbo, ki jo imamo pogosto »v rezervi«.

  Citrarke in kitaristi po več ur v tednu trdo vadimo doma in nato še skupaj z našo Damjano v prostorih Lipe. Ni vedno lahko, a nas motivira in spodbuja bučno ploskanje poslušalcev, dobra volja, ki jo vedno ima na voljo vsaj nekdo od nas, ter tople nevidne vezi prijateljstva, ki so se skozi leta skupnega dela spletle med nami.

Anica Justinek

 

 

PZ Media Črnuče