Učenje ima svoj začetek in nikoli konca - Dan odprtih vrat Društva Lipa Domžale

Objavljeno .

DSC0470594673Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale v svojih vrstah z različnimi aktivnostmi združujejo generacijo v tretjem življenjskem obdobju. Pri nas lahko pridobivate ali obnavljate znanje tujih jezikov, se udeležujete kulturnih dogajanj in delavnic, v športno rekreativnih skupinah poskrbite za svoje fizične sposobnosti, v zanimivih strokovno vodenih izletih pa si ogledate kulturne, naravne in zgodovinske zanimivosti doma in v tujini. Prizadevamo si, da oblike študija vsako leto obogatimo in pri tem upoštevamo interese slušateljev. 

Društvo Lipa-Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale v času med 20. in 21. septembrom 2021, od 9.00 do 12.00 ure organizira DAN ODPRTIH VRAT s podrobnejšim prikazom programov in izdelkov posameznih študijskih krožkov.

VABLJENI TAKO UPOKOJENCI, TISTI KI SE PRIPRAVLJATE NA UPOKOJITEV IN OSTALI ZAINTERESIRANI, OZIROMA VSI, KI STE ŽELJNI PRIDOBIVANJA DODATNIH ZNANJ IN DRUŽENJA V PRIJETNI DRUŽBI!

UČENJE IMA SVOJ ZAČETEK IN NIKOLI KONCA

PRI VHODU BOMO PREVERJALI PCT POGOJ

Marjan Ravnikar, Predsednik Društva Lipa - Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale

 

Moravče gostijo klekljarsko razstavo "Mimo čipke skoz' okence"

Objavljeno .

20210908 154718Izjemni čipkasti unikati klekljaric SLAMICE, Društva Lipa Domžale, so se v petek, 3. septembra 2021, preselili v Krajevno knjižnico Daneta Zajca Moravče. Pred tem je razstava gostovala v Knjižnici Domžale, Krajevni knjižnici Ihan in Krajevni knjižnici Janeza Trdine Mengeš. O tem je junija v svojem prispevku na portalu domžalec.si izčrpno poročal Miro Pivar, ko je razstava gostovala v Knjižnici Ihan.

Mentorica klekljarske skupine, Marija Rupert se je z vodstvom krovne Knjižnice Domžale dogovorila, da z razstavo kolobarimo po vseh njihovih podružnicah. Tako bo razstava po 24. septembru 2021, nadaljevala svojo pot še v krajevnih knjižnicah dr. Jakoba Zupana Šentvid in Tineta Orla Trzin, pa še kam.

Ob takih priložnostih poskrbimo, da tudi širše predstavimo delovanje Društva Lipa, Univerzo za tretje življenjsko obdobje Domžale. Predvsem tam, kjer je na voljo primeren prostor, razstavimo tudi likovna dela, keramične izdelke, mozaike, Unicefove punčke iz cunj, veliko lepih izdelkov vseh klekljaric, zloženke in drugo gradivo pestre ponudbe različnih možnosti študija. Vso to bogato ponudbo, mnogokrat popestrijo tudi zvoki strun citer in kitar slušateljev razredov, različnih stopenj znanja, profesorice Damjane Praprotnik, ki jih imamo možnost spoznati na društvenih proslavah in samostojnih koncertih z izbranimi pevskimi gosti, med njimi tudi Ženska klapa Kamelije.

Avtorica: Mirjana Kavčič; Foto: M. Kavčič, M. Paternoster

 

20210831 170214

20210908 152043

20210908 154510

20210908 154538

20210908 154618

20210908 154749

20210908 154812

20210908 154915

Dalmatinski pušeljc v Slamnikarski park prinesel dih poletja

Objavljeno .

DSC02775Za ljubitelje morja in živahnega dalmatinskega vzdušja, za občudovalce starih mestnih jeder, vonja po morju, soli in ribah, se je vrnila nostalgija na poletne dni. V Slamnikarskem parku v Domžalah se je v petek, 27. avgusta 2021, namreč odvijal Dalmatinski večer, ki ga je organiziralo Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale.

Zazvenele so dalmatinske ljudske pesmi, ki so bile predvsem enakozvočne in z lahkoto prepoznavne melodije, največkrat z ljubezensko vsebino. Pesmi, ki so optimistične, šaljive, duhovne, sentimentalne in pogosto spontane. Pesmi ki se največkrat pojejo v treh ali štirih glasovih, najbolj prepoznavna značilnost pa je, da se pesmi pojejo a cappella. Bistveno značilnost teh pesmi pa so jo izvajalci koncerta Ženska klapa Kamelije, citrarke in kitaristke Društva Lipa Domžale pod vodstvom prof. Damjane Praprotnik, pevka Barbara Pavlič s kitaristom Žanom Girandonom ter pevka Pia Kladnik s citrarko prof. Damjano Praprotnik malo spremenili. Pesmi so zaživele ob spremljavi kitar, mandolin in citer.

Odlična dalmatinska glasba, ki je odmevala v Slamnikarskem parku v Domžalah, je privabila lepo število obiskovalcev, ki so si koncert lahko ogledali v skladu z navodili NIJZ. Povezovalka Mira Smrkolj je lepo vodila prireditev, nekaj besed pa je obiskovalcem namenil tudi Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale.

Ob koncu so vsi nastopajoči v spremljavi citer in kitar zapeli še najlepšo dalmatinsko pesem »Ružo crvena«, Marjan Ravnikar pa je pevkam in gostom podelil rože.

Video s koncerta si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Simona Pivar

DSC00896

DSC02741

DSC02745

DSC02749

DSC02753

DSC02757

DSC02759

DSC02761

DSC02770

DSC02751

DSC02781

DSC02783

Dalmatinski večer v parku

Objavljeno .

FB Društvo Lipa 1200x900Članice in člani Društva Lipa iz Domžal vas v petek, 27. avgusta 2021, ob 18.30 uri vabijo v Slamnikarski park (ob stavbi Občine Domžale).

V prijetnem pozno poletnem večeru boste lahko uživali ob melodijah citrark in kitaristov Društva Lipa Domžale in prisluhnili petju Ženske klape Kamelije. Na odru se bosta predstavili tudi Pia Kladnik in Barbara Pavlič.

V primeru dežja, bo dogodek prestavljen na soboto, 28. avgusta.

Vabljeni!

Vstop je prost!

 

Izdelovalec citer Vinko Novak je dopolnil jubilejnih 80 let. Iskrene čestitke!

Objavljeno .

DSC00724Prav gotovo vam je znana zelo prepoznavna glasba iz nepozabnega slovenskega filma Cvetje v jeseni. Tudi po zaslugi tega filma so citre v Sloveniji ponovno stopile na pot priljubljenosti in se s tem izognile pozabi. Manj znano pa je, da je Vinko Novak iz Bukovice pri Vodicah, prvi izdelovalec citer v Sloveniji. Nekoč so bile citre doma skoraj v vsaki hiši na Slovenskem, ljudski godci so nanje igrali od nekdaj, ob različnih priložnostih. Vendar so prve sodobne citre, ki so bile izdelane v Sloveniji, delo mojstra Vinka Novaka iz Bukovice pri Vodicah.

Vinko Novak je te dni dopolnil častitljivih osemdeset let, zato so se citrarke in kitaristke Društva Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale pod vodstvom prof. Damjane Praprotnik zbrale in mu v četrtek, 22. julija 2021, na njegovem domu v Bukovici pri Vodicah pripravile presenečenje, saj so mu zaigrale in zapele kar nekaj pesmi na citre in kitare, ob koncu pa so skupaj še nazdravili. Kar nekaj citrark iz Društva Lipa Domžale ima namreč citre, ki jih je izdelal mojster Vinko Novak.

Z ženo Marijo sta presenečeno prejemala čestitke ob njegovem osemdesetem rojstnem dnevu. Že po pogledu na mojstra izdelovalca citer in posebej še potem, ko je Vinko dejal, da izdeluje citre, na njih pa ne igra, ne izdeluje pa lajne, a na njih igra, sem se spomnil na leto 2008, ko sta v Menačenkovi domačiji v Domžalah “Podobe v lesu” razstavila rezbarja Franc Kubelj in Lojze Retelj. Za kulturni program je takrat na odprtju razstave v Menačenkovi domačiji zaigral mladi harmonikar Miha, na lajno pa je igral Vinko Novak, lajnar in priznani izdelovalec citer. Že takrat je bilo rečeno, da na njegova glasbila igrajo vsi naši najbolj znani citrarji.

Mojster izdelave citer je v krajšem pogovoru povzel svoj življenjepis. "Življenjska pot me je pri 15 letih pripeljala za mizarskega vajenca v delavnico takratne tovarne Melodija Mengeš," je začel pripoved Vinko Novak. Pridni in učljivi so hitro napredovali ter si s tem pridobili delovne navade. Predvsem so vajenci takrat spoštovali prave mojstre in cenili njihovo znanje ter vsrkavali skrivnosti poklica. V oddelku mizarstva se je opredelil za strunske inštrumente. Po treh letih uka je že izdelal pravo, lepo zvenečo kitaro. Na začetni uspeh je bil zelo ponosen, saj ga je mojster pohvalil, mlademu fantu pa je bila to potrditev, da je na pravi poti.

DSC00626

Kot je dejal mojster Vinko, je v tovarni Melodija Mengeš nato delal več desetletij: "Vedno z veseljem, natančnostjo in predanostjo, vse do konca, do nerazumljivega stečaja v 90. letih, ko so tovarno žal zaprli.“ Takrat je šel na čakanje, to čakanje pa je porodilo idejo o izdelovanju in obnovi citer. Slavljenec je dejal, da so v najboljših časih izdelovali veliko različnih glasbil, od violin, kitar, celotnega asortimenta inštrumentov tamburaških orkestrov do harmonik, orglic in celo električnih kitar. Njihovi izdelki so bili vrhunski, veliko so izvažali v evropske države in celo v ZDA.

 Prelom se mu je zgodil nekako pred štiridesetimi leti, ko mu je avstrijski kolega v delavnico v Mengeš prinesel več kot 70 let star inštrument, njemu nepoznan, s prošnjo za popravilo. Šele on mu je povedal, da so to citre. Tistim starim, neprepoznavnim citram je Vinko Novak dal novo življenje, jim vlil »dušo«, s tem pa je to postala njegova poklicna prelomnica. Ta inštrument ga je tako navdušil, da je že v letu 1983 izdelal svoje prve koncertne citre. Temu poklicu je ostal zvest vse do danes, ko še vedno ročno izdeluje različne vrste citer, po naročilu pa jih seveda tudi popravlja, obnavlja ali pa uglasbi. Kot je dejal mojster, na začetku ni bilo preprosto. Pomanjkanje izkušenj kot tudi primernega materiala, mu je grenilo življenje, vendar ni obupal. Razloži nam tudi tehnične podatke: "Kakovostne citre so narejene iz lesa, naravne in masivne smreke. Sploh ni vseeno, kje je smreka rasla in kdaj je bila posekana, vse to vpliva na zven inštrumenta. Zunanja daljša stranica ima na zgornji plošči napetih običajno 38 strun, ki morajo vzdržati 380 kilogramov vlečne sile. Za primerjavo – kitara ima te vlečne sile le od 60 do 70 kilogramov. Za lepši videz mojster citre okrasi z intarzijami, različnimi furnirji, orehom, cedrovino in palisandrom."

DSC00696

"Na citre sploh ne znam igrati! Za mojo dušo in željo po igranju je bila in ostala lajna, z njo sem prekrižaril že velik del Slovenije. V različni krajih poskušam razveseliti ljudi z glasbo iz stare, dobre lajne, da se tudi ta zvrst glasbe ne bi pozabila«. Tudi lajna se je danes precej posodobila. Na notnih zapisih – trakovih za piščali, od štiri do pet melodij ima lajnarski trak, lahko dobite že priredbe priljubljenih domačih ansamblov, ne samo zaprašenih nemških in tujih melodij,“ nam je še zaupal Vinko.

Drugače pa zelo rad sodeluje z Društvom upokojencev Vodice. Še posebej je zadovoljen, ker se v glasbenih šolah ponovno odpirajo oddelki, kjer se izobražujejo mladi, obetavni citrarji. V večstoletni zgodovini so citre imele svoje vzpone in padce, za časa Jugoslavije so citre in frajtonarice okoli leta 1960 prepovedali, kajti to so bili »nemški« instrumenti, zato so v Melodiji Mengeš več desetletij izdelovali samo klavirske harmonike. Nikoli pa citre niso povsem zamrle, saj jih je na gorskih kmetijah imel marsikateri gorski kmet v svoji lasti, kjer so ob večerih in po končanju kmečkih opravil veselo zaigrali. Danes citre spet dosegajo priljubljenost, ki ne bo ugasnila, kajti ubrani in harmonični zvok je prelep in edinstven.

DSC00686

Slavljenec, še veliko zdravih in zadovoljnih let ter vdihnite »dušo« še v veliko citer, ki jih boste izdelali ali pa samo obnovili.

Video ob presenečenju slavljencu, ki so mu ga pripravile citrarke in kitaristke Društva Lipa Domžale, si lahko ogledate na povezavi tukaj

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

DSC00601

DSC00623

DSC00640

DSC00645

DSC00655

DSC00656

DSC00660

DSC00661

DSC00661

DSC00674

DSC00711

DSC00717

DSC00721

DSC00724