Podelitev državnih priznanj - prejemnica Prof. dr. Ana Krajnc

Prog dr Ana Krajnc prejema državno oblikovanje - red za zasluge Republike SlovenijeProf. dr. Ani Krajnc, predsednici Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje in zaslužni profesorici Univerze v Ljubljani, je predsednik RS Borut Pahor podelil državno odlikovanje – red za zasluge Republike Slovenije.

»Priznanje sprejemam v imenu vseh nas, ki delujemo s ciljem ustvariti učečo se družbo. To je priznanje celotnemu področju izobraževanja odraslih in izobraževanja starejših«, je poudarila prof. dr. Ana Krajnc na podelitvi.

Objava na spletni strani SUTŽO: http://www.utzo.si/cestitke-profesorici-ani-krajnc-za-podeljeno-drzavno-odlikovanje-red-za-zasluge/

Foto vir: STA

Video vir: Janez Platiše

Zaključni koncert citrark in kitaristk ob koncu študijskega leta 2018/2019

Citrarski skupini I in II ter skupini kitariststk I in II, 3.Univerze Društva Lipa Domžale
pod vodstvom mentorice prof. Damjane Praprotnik,
vljudno vabijo na

Zaključni koncert ob koncu študijskega leta 2018/2019,
ki bo v četrtek, 20. junija 2019 ob 18. uri v Brunarici, pred igriščem za golf, v Volčjem potoku.

Na programu bodo prijetne skladbe različnih zvrsti, ob katerih boste udeleženci lahko tudi zapeli. Pridite, luštno bo.

Vljudno vabljeni.

Izlet članov Društva Lipa na ogled koroških jezer

Koroška jezeraSončna sobota, 8. junija 2019, je obetala čudovit in sproščen dan ob obalah velikih jezer na Koroškem. Dva polna avtobusa počitniško razpoloženih študentov Univerze za tretje življenjsko obdobje iz Domžal si je najprej ogledalo samostan v Millstadttu, kjer še ohranjajo pri življenju 1000 let staro lipo, v notranjem dvorišču pa 300 letno lipovo mladenko. Ogledali so si tudi samostansko gotsko cerkev in se sprehodili po urejenem parku ob Millstatterskem jezeru. Ni največje, je pa najglobje, globoko kar 141 m.

Med vožnjo do Osojskega jezera so si kar iz avtobusov pogledali dve manjši jezeri, Brennsee in Afritzersee. Ob Osojskem jezeru so se ustavili v Osojah, si ogledali samostansko cerkev iz 11. stoletja, prenovljeno s stropnimi štukaturami in ostalim okrasjem baročnega sloga, in grob poljskega kralja Boleslava, o katerem je Anton Aškerc napisal svojo znano pesnitev Mutec osojski, ki sta jo vodiča tudi prebrala, seveda med vožnjo do naslednjega mesta ogleda. Šentvid na Glini, pred petsto leti prestolnica Koroške, je zanimivo mesto, z značilnim trgom, krasno mestno hišo, ne preveč turistično oblegano. Največje, najbolj poznano in Sloveniji najbližje je Vrbsko jezero. Dolgo je 17 km, obala ponuja vso turistično ponudbo vključno z ogledi s turističnimi ladjami.

Žal se je izlet podaljšal za nekaj ur, ker se je pokvaril eden od avtobusov. Polovica izletnikov je prišla v Raj, v restavracijo v Tržiču, od koder jih je v Domžale odpeljal rezervni avtobus, po drugo polovico pa se je vrnil prvi avtobus in jih po večerji odpeljal domov. Niso bili jezni, taka stvar se lahko primeri, ampak zelo, zelo utrujeni. Koroška jezera in zanimiv izlet jim bo vseeno ostal v lepem spominu.

Tekst: Zlatka Levstek

Fotografije: Marjan Franc Levstek

Predstavitev knjige Mire Smrkolj Med ljudmi

Sanje so kot sonce. Vzhajajo in zahajajo. Dozorevajo. Mirine sanje so dozorele. Izdala je svojo prvo samostojno knjigo kratkih zgodb z naslovom Med ljudmi. Rada je med ljudmi, jih posluša in nabira zgodbe, saj življenje je ena sama zakladnica zgodb.

V petek, 17. maja 2019 je bila v nabito polni dvorani Knjižnice Domžale predstavitev te nove knjige. Mira Smrkolj je že šesto leto redna članica literarnega krožka Društva Lipa, U3ŽO Domžale in se je našla v pisanju kratkih zgodb, pravzaprav je že prava mojstrica. Zgodbe so zanimive, iskrive, napete, humorne, avtentični opisi naše narodne in zgodovinske dediščine polpreteklega časa.

Pogovor z avtorico je vodila Zlatka Levstek, kratke odlomke zgodb iz nove knjige pa so poleg Mire Smrkolj brale še Janka Jerman, Marija Dodič in Zlatka Levstek, vse članice literarnega krožka Lipe. Prireditev je bila pravzaprav medgeneracijska, saj sta za glasbeno popestritev nastopili učenki osnovne šole. Kaja Kranjc, učenka 8.a OŠ Vojnik je zaigrala na prečno flavto, Lana Komatar, učenka 6.i OŠ Domžale, podružnica Ihan, pa se je sama spremljala na kitari in krasno zapela. Za zaključek so Miri zapeli še člani pevskega zbora društva Skrinjca iz Lukovice.

Predstavitev je uspela v prijetnem vzdušju. Čestitke Miri Smrkolj za izdajo knjige Med ljudmi. Bila je res njena prva, ampak zagotovo ne zadnja.

Tekst: Zlatka Levstek

Fotografije: Marjan Franc Levstek

Lipa v MGC Bistrica

Društvo Lipa Domžale je zopet polepšalo dan bivanja prebivalcem Doma MGC Bistrica Domžale. V četrtek, 16. maja 2019, dopoldne, jim je priredilo prijeten koncert. Članice citrarsko kitarske sekcije, prvega in drugega letnika, ki jih vodi prof. Damjana Praprotnik, so zaigrale in zapele več ljudskih in narodno zabavnih pesmi. Vmes so članice literarnega krožka, Marija Dodič, Janka Jerman in Zlatka Levstek nadrobile nekaj svojih pesmi, ljubezenskih, sončnih, celo otroško in zgodbo o kavi.

Varovanci so z navdušenjem poslušali igranje na citre in kitare, in ubrano petje, od Cvetja v jeseni, pa Pastirice, Belega cveta, Čez zelene trate, Venci vejli, če jih naštejem le nekaj, do Mi se imamo radi, ko so veselo pritegnili. Tudi pesmi in zgodba so se jih dotaknili. Vsekakor si želijo ponovnega snidenja, če ne prej, v jeseni.

Besedilo, Zlatka Levstek

Fotografije, Marjan Levstek