Likovna razstava in literarni večer v Krašnji

Objavljeno .

Drugačne sile gibljejo svet,
a drobne pesmi malokdo posluša:
čeprav poetu v njih se trga duša,
le v redkih zapuste trenutno sled.

Pesmi Petra Levca so v Kulturnem društvu Fran Maselj Podlimbarski iz Krašnje ob 90-letnici njegovega rojstva prebirali v Vrhu nad Krašnjo, v njegovih krajih, njegova hčerka in nečakinja 7.6.2013.
V počastitev temu pomembnemu rojaku so člani KD Fran Maselj Podlimbarski z neutrudno predsednico Vero Beguš organizirali ex tempore na temo njegovih žalostno otožnih in domovinskih pesmi. Poleg društev Senožeti iz Radomelj in LD Mengša je sodelovalo tudi sedem članic in en član društva Lipa iz Domžal, ki so se udeležili obiska pesnikovih krajev, branja njegovih pesmi in srečanja z njegovimi sorodniki.

Člani Lipe so svoja razmišljanja o pesmih upodobili v likovna dela, in sicer:
Joži ANŽIN, Angelca DOVŽAN, Mira JARC, Nuša LOJEN, Binca LOMŠEK,
Irena OSOLNIK, Iva PETEK in Silvo ZGONC.

Otvoritev razstave skupaj z literarnim večerom je bila 21.6.2013 v OŠ Krašnja ob izjemno sproščenem vzdušju. Ogledali smo si tudi spominsko hišo Pr' Pavlet, kjer imajo urejen muzej in sobo Petra Levca. Številni obiskovalci so pozorno poslušali člane društva, ki so prebirali pesmi svojega rojaka ali misli njegovih prijateljev, sodelavcev in sorodnikov. Tudi zapeli so v duhu težkih vojnih časov, ki jih pesnik opisuje v svojih pesmih. V posebno čast si lahko društvo šteje obisk predsednika Društva slovenskih pisateljev gospoda Vena Tauferja, ki je bil pesnikov sodelavec. V zaključnih besedah je gospod Taufer poudaril, da tako preprostega in bogatega literarnega srečanja še ni doživel, da je v duhu pesnika, preprost in izjemno bogat hkrati in da bi bil lahko vsak poet ponosen, če bi se s tako pozornostjo lotili upodabljanja njegovih pesmi.

Do konca leta bo prizadevno kulturno društvo izdalo knjižico z izbranimi pesmimi in ustvarjenimi likovnimi deli in s tem počastilo pomemben jubilej rojaka.

Tekst in fotografije: Binca LOMŠEK