Rastline Slovenije v čipkah

Objavljeno .

V torek, 27.novembra, smo se klekljarice neformalne skupine "Slamce", ki deluje v okviru Društva LIPA - Domžale, odločile za ogled svetovno odmevne razstave "Rastline Slovenije v čipkah", ki je v Mestnem muzeju Ljubljana še do  3.decembra 2012. 
Pobudo za razstavo je dala dr. Simona  Strgulc Krajšek, docentka na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Tudi sama je klekljarica. Pripravila je izbor primernih rastlin, njihove opise in fotografije, pomagali so ji tudi kolegi s fakultete.Članice Mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko OIDFA iz Slovenije so ob pomoči oblikovalke Afrodite Hebar Kljun in arhitektke Irene Cankar izrisale vzorce za klekljanje in po njih izdelale čipke.
Izbor teh čipk so prvič predstavile na 15. svetovnem čipkarskem kongresu, ki je letos julija bil v francoskem mestu Caenu. Razstava je doživela izjemno zanimanje udeležencev in obiskovalcev kongresa, slovenski prostor pa so izbrali kot najlepši v konkurenci 21 nacionalnih čipkarskih predstavitev.
Krona vsemu dogajanju, pa je dodeljeno 1. mesto v kategoriji posameznikov do 18. leta, mladi klekljarici TINI MESEC, učenki Čipkarske šole iz Železnikov.
Tak uspeh je spodbudil čipkarice, da so pripravile razstavo v Idriji. Sledila ji je ta v Ljubljani, ki smo si jo ogledale..
Razstava obsega izbor 28 rastlin izmed več kot 3500 rastlinskih vrst, kolikor jih je znanih v Sloveniji, sicer pa je najlepši vrt kar Slovenija sama.
Foto:M. Paternoster, M. Kavčič
Besedilo: M.Kavčič