"Skozi stoletja čas se levi"

Objavljeno .

Državno srečanje pesnikov in pisateljev.

Literarni večer izbranih avtoric in avtorjev državnega srečanja seniorskih pesnikov in  pisateljev, ki ga je organiziral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in njegova Območna izpostava Domžale v Penzionu Keber, 17.-18. novembra 2012.

Na letošnjem natečaju revije Mentor za starejše avtorje in avtorice, šesti po vrsti, je sodelovalo 147 avtorjev/ic /tudi iz LIPE/. V poletnih mesecih so bila organizirana srečanja/delavnice v šestih krajih po principu regij: Celjska in Koroška, Gorenjska, Dolenjska, Bela krajina in Posavje, osrednja Slovenija, Primorska in severovzhodna Slovenija.

Selektorji so izbrali, po tem principu, tudi dela vseh 22 avtoric in avtorjev, ki so se udeležili tokratnega srečanja/delavnic v Domžalah.

Pripravili so prekrasen literarni večer, kjer so predstavili krajše vsebine svojih del, kot gost je v programu sodeloval pesnik, pisatelj in kantavtor Matej Krajnc. Glasbeni del je prispeval Trobilni sekstet Glasbene šole Domžale pod vodstvom Luka Einfalta.

Moč besede I. in II. - literarna delavnica s profesorjem Mihom Mohorjem je bila prvi in drugi dan. Drugi dan srečanja pa je bila na obisku pisateljica Gabrijela Babnik, z avtorico se je pogovarjala urednica Mentorja Dragica Vesković.
 
Avtorji: Zora Hudales, Justina Strašek (Celjska in Koriška), Sergej Učakar, Iztok Alidič, Milena Sušnik Falle, Milena Miklavčič (Gorenjska), Alenka Bezlaj, Rudi Mlinar, Rudi Stopar (Dolenjska, Bela krajina in Posavje), Vlado Garantini, Branka Novak, Jože Bregar, Alenka Mihorič (osrednja Slovenija), Ivanka Konstantino, Ana Balantič (Primorska), Metka Lampret, Dominique Reščič, Mira Ribič Turičnik, Milan Novak, Majda Strnad, Jana Hartman Krajnc in Mirko Jaušovec (severovzhodna Slovenija).
Vrhunec natečaja in prejetih del je izdaja Zbornika seniorjev 2012  -  V ZAVETJU BESEDE.

Organizator je udeležence popeljal na ogled v Slamnikarski muzej in Menačenkovo domačijo. Bili so navdušeni, še posebej, ker nas je narava nagradila s soncem.

Tekst in foto: Mirjana Kavčič