Vigred med strunami

Objavljeno .

DSC05244S povabilom ob zvenu citer pesmi »Stu ledi«, primorske ljudske pesmi, se je pričel enkraten glasbeni koncert, ki so ga poimenovali Vigred med strunami. Na zelo redkih prireditvah smo imeli možnost uživati ob poslušanju igranja na citre, oprekelj in kitaro, zato je bil ta koncert po sprostitvi vseh omejevalnih protikoronskih ukrepov prava glasbena poslastica in obenem tudi vznemirjenost, ki jo prinaša pomlad. Na odru so se združile tri glasbene skupine; citrarke in kitaristi Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale, citrarska skupina Dominae ter skupina Citroprekelj iz Bele krajine. Vse tri skupine vodi citrarka prof. Damjana Praprotnik.

Koncert Vigred med strunami je potekal v soboto, 2. aprila 2022, v Kulturnem domu Radomlje.  Repertoar glasbene prireditve je bil pester; zvenele so strune, slišalo se je petje. S tem šopkom so nastopajoči obiskovalce koncerta z ljudsko pesmijo popeljali v čarobni svet glasbe po Sloveniji in zamejstvu. V uvodu je vse obiskovalce pozdravil predsednik Društva Lipa Domžale Marjan Ravnikar, ki je nastopajočim namenil nekaj besed vzpodbude in zahvale, obiskovalcem pa prijetno poslušanje in uživanje v glasbeni poslastici.

Koncert je v celoti pripravila prof. Damjana Praprotnik. Je vodja vseh včeraj nastopajočih skupin in od ideje naprej zaslužna za delo in razvoj prve in edine citrarsko oprekljarske skupine v Beli krajini. Prof. Damjana Praprotnik je na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu zaključila pedagoško in umetniško glasbeno smer na citrah, v Linzu pa pedagoški magisterij. Damjana je članica več ansamblov, med drugimi Citrarskega ansambla Klangmosaik Dunaj. Večinoma nastopa kot solistka, sodeluje pa tudi z različnimi zbori in priznanimi solisti. Poučuje v GŠ Jesenice, GŠ Ribnica, v Društvu Lipa Domžale ter še drugod po Gorenjski in seveda v Beli krajini. Kot gostujoča referentka deluje tudi na različnih seminarjih v Avstriji, Nemčiji in Sloveniji.

Ob koncu se je predsednik Društva Lipa Domžale Marjan Ravnikar Damjani Praprotnik in njeni ekipi citrark ter kitaristom zahvalil in jim čestital za uspešno izvedbo koncerta. Prireditev je vodil Tadej Fink.

Koncert je potekal v soorganizaciji Društva Lipa Domžale, FS Dragatuš, JSKD OI Domžale, Krajevne skupnosti Volčji Potok in Arboretuma Volčji Potok.

DSC 0373 877

Skupina Citroprekelj

Idejni začetki citranja in oprekljanja v Beli krajini sežejo v leto 2020, ko je FS Dragatuš predstavilo novo publikacijo Citre v Beli krajini, ki je nastala v sodelovanju z JSKD OI Črnomelj. Želja je bila raziskati, zapisati in objaviti podatke o citrah v domači pokrajini ter razbiti mite in klišejske poglede na tamkajšnjo glasbeno tradicijo. Že v začetku nastanka so se morali zaradi koronskih ukrepov učiti igranja na daljavo. Ker je bila med članicami prisotna zelo močna volja, so se po nekaj mesecih igranja na daljavo predstavili staršem in prijateljem, saj so v juniju 2021 nastopile na Jurjevanju. Uspešen zaključek prvega leta delovanja je bil kronan z dvema božičnima koncertoma v Dragatušu in Semiču ob Krakarjevih dnevih. Sedaj v skupini aktivno igra že petnajst članic, ki so si nadele ime Citroprekelj. Skupino ob podpori članic in njihovih družin ter FS Dragatuš in JSKD OI Črnomelj uspešno vodi citrarka prof. Damjana Praprotnik.

DSC 0390 894

Citrarke in kitaristke Društva Lipa Domžale

V skupini citrark in kitaristov Društva Lipa Domžale je vključenih več skupin glasbenih krožkov. Na koncertu v Radomljah so se predstavili citrarski skupini Sončnice in Kresničke ter kitaristi skupine Tempo in Tesere. Svojih instrumentov se učijo od enega pa do šest let pod vodstvom mentorice prof. Damjane Praprotnik. S svojimi nastopi bogatijo jesen življenja varovancem v domovih za starejše, zaigrajo in zapojejo ob različnih praznovanjih, praznikih in proslavah. Izvajajo večinoma ljudsko glasbo, večkrat se jim pridružijo pevki Barbara Pavlič in Pia Kladnik ter Ženska Klapa Kamelije.

DSC 0372 876

Citrarska skupina Dominae

Citrarsko skupino Dominae sestavlja devet članic, začetki pa segajo v leto 2017. Dominae so gospe, gospodinje in dame. Po drugi strani pa so igrive kakor priljubljena namizna igra, na katero spominja njihovo ime. Vsako sezono pripravijo božično novoletni koncert, v sklopu majskih koncertov so skupaj z Žensko Klapo Kamelije pripravile več koncertov, sodelujejo pa tudi z različnimi pevci. Skupino Dominae že nekaj časa spremlja tudi flavtistka in pevka Ana Benedik, ki je na včerajšnjem koncertu zaigrala in zapela nekaj pesmi ob spremljavi violončelistke Katarine Kozjek.

DSC 0386 890

 

Ana Benedik

Ana Benedik je svojo glasbeno pot začela kot flavtistka, kasneje je nadaljevala z učenjem solo petja v GŠ Kranj in GŠ Zavoda sv. Stanislava. Sedaj študira petje na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Udeležuje se številnih tekmovanj in seminarjev ter nastopa v opernih produkcijah Akademije za glasbo in Glasbene matice Ljubljana.

DSC 0392 896

Katarina Kozjek

Katarina Kozjek je po končanem šolanju na Konservatoriju za glasbo in balet v razredu Karmen Pečar Koritnik nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Igor Škerjancu in prof. Milošu Mlejniku, kjer je februarja 2019 zaključila magistrski študij. Kot solistka in komorna glasbenica redno nastopa v sodelovanju s slovenskimi glasbenimi festivali in cikli ter se udeležuje domačih in tujih tekmovanj. Je članica godalnega kvarteta Emona, Slovenskega glasbenega sekteta in Slovenskega komornega glasbenega gledališča, pogosto pa sodeluje tudi s profesionalnimi orkestri v Sloveniji in drugod po Evropi. Svoje znanje predaja mladim na Glasbeni šoli Kranj in Waldorfski glasbeni šoli.

DSC 0368 872

Petar Mesić

Kot tretji gost pa je s skupino Dominae nastopil kitarist Petar Mesić, sicer član kitarske skupine Tempo Društva Lipa Domžale. Petra njegova kitara spremlja že od malih nog. Je član mednarodnega orkestra Ljubljana in učitelj GŠ Aritmija v Ljubljani.

Video s koncerta si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar; Video: Simona Pivar

DSC 0381 885

DSC 0375 879

DSC 0389 893

DSC05239

DSC05267