Umik v varen objem narave - prva samostojna razstava likovnih del Milene Klemen

Objavljeno .

DSC00450"Naj vam pogled na njena dela pričara nasmeh na obraz, prikliče zanimive trenutke preteklosti in pohodi žalost v vaših očeh. Kot zvezda v temni noči in jutranji svit na spodbudi upanje  v nov, lepši in doživetij poln dan. Dan, ki bo le vaš, v katerem boste objeli svet, ki se vam bo ponujal in v divjem ritmu zaplesali z njim. Brez sramu, brez strahu, brez obžalovanja. Uživajte! Izkoristite dan! Ne bodite kot drugi, ne bodite kar niste. Žarite. Ljubite. Sanjajte. Bodite," je ob odprtju prve samostojne razstave Milene Klemen dejala njena hči Nina Klemen Blatnik, ki je tudi povezovala program.

V Kavarni Veronika v Kamniku je v četrtek, 31. marca 2022, potekalo odprtje razstave likovnih del Milene Klemen, ki svoje risanje in slikanje izpopolnjuje na Univerzi za tretje življenjsko obdobje, Društva Lipa Domžale. Poleg številnih »sotrpink« iz društva, sta se odprtja razstave udeležila tudi predsednik Marjan Ravnikar in diplomirana slikarka Marija Mojca Vilar, pri kateri se Milena Klemen slušateljica Likovnega krožka tudi izpopolnjuje. V kulturnem programu sta nastopili kitaristki in pevki Društva Lipa Domžale Joži Anžin in Saša Šink. Nekaj pesmi pa je zapela ljudska pevka Mara Vilar, ki se je tudi udeležila odprtja razstave.

Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale, je v kratkem nagovoru čestital slušateljici likovnega krožka Mileni Klemen za pogum, da se je odločila za samostojno prvo razstavo, na kateri je razstavila trinajst odličnih del in različnih tem. Z željo, da bi še vrsto let sodelovala in da bi se sedaj, ko je z to razstavo prebila led, še velikokrat srečala ne samo v društvu, ampak tudi na več samostojnih in tudi skupinskih razstavah. Ob koncu ji je podaril šopek.

V nadaljevanju je svoje mnenje ob razstavi  likovnih del Milene Klemen podala diplomirana slikarka Marija Mojca Vilar, ki je od slike do slike razčlenila pomen tako motiva kot tudi barv. Domiselna razstava trinajstih slik, ki krasijo stene Kavarne Veronika so razvrščene po krajinskih delih, šopkih in osebah. Milena Klemen se namreč predstavlja z deli, s katerimi nam želi omogočiti umik v varen objem narave. Na likovnih deli se zrcali sprehod po Arboretumu ob čudovitem jezeru, pričara nam lepoto cvetlic, ki nam s poganjanjem listov in lepoto cvetov kažejo, kaj je čudež in nam skozi svoje oči približa dela svetovno uveljavljenih slikarskih mojstrov »Drevo življenja« Gustava Klimta, »Šopek« Vincenta Van Goga in »Belokranjski ples« Matije Jame. "Njen ustvarjalni zamah in zamah slikarske poteze vedno znova kroji njeno ustvarjalno prostranstvo v njenih intenzivnih barvah, s katerimi nam želi polepšati življenje. Pokazati, da je smisel življenja v življenju samem ter da je le to neizmerno lepo. Samo dopustiti moramo, da to lepoto vidimo in jo sprejmemo. Si vzeti čas in se vanjo poglobiti. Se zavedati, da  edino brez sebe ne moremo živeti. Zato ne glejte v tla, v žalost, v obup. Poglejte v nov dan, tam je pot. Zastavite znova pogumno svoj korak," je dejala mentorica Marija Mojca Vilar, ki je obenem slušateljico pohvalila ob domiselni izbiri tem, ki jih je prelila na platno ter ji z željo še na nadaljnjo plodno sodelovanje, čestitala ob njeni prvi samostojni razstavi.

DSC00474

Milena Klemen se tako, kot je v vsaki družini, v vsakem poklicu in vsaki družbi izraža na način, ki je lasten le njej. Prav tako tudi v umetnosti. Slikarski talent ji je bil podan  v zibko s strani njenega dedka. Kot deklica je razvijala svoj talent v notranjem oblikovanju, ko je svojim staršem "kravžljala živčke" z dekoriranjem omar v svoji sobi. Nadaljevala je v oblikovni šoli, kjer je izdelala KIK vrečke, ki jih vsi poznajo, doma pa s svojimi deli razveseljevala družino za praznike in lepšala njihov vsakdan. Tako kot pravijo, da ni dobro zapečatiti hrbtne strani platna, ker potem ne more dihati, tako so v družini veseli, da Milena Klemen kljub pomanjkanju časa ni zatrla svoje umetniške žilice in pustila, da je  ves ta čas vztrajno tlela v njej. Z odhodom v pokoj pa se je ta iskrica razplamtela, Milena je začela cveteti, saj je kljub trem živahnim vnučkom končno našla čas, da se popolno posveti umetniškemu ustvarjanju. Svoje znanje risanja in slikanja izpopolnjuje na Univerzi za tretje življenjsko obdobje Društva Lipa v Domžalah pod mentorstvom Duše Jesih. Ker pa se je slikanju in risanju predala s svojim srcem in ne le razumom, svoje znanje še dodatno izpopolnjuje pri diplomirani slikarki Mariji Mojci Vilar.

DSC00480

Ob koncu se je vsem nastopajočim z šopkom zahvalila tudi avtorica razstave z željo še na nadaljnje sodelovanje v takšnem duhu kot do sedaj.

Mileni Klemen želimo še veliko ustvarjalnega duha in prelite barve v zamisli, prenesene na slikarsko platno.

Video od odprtja razstave si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

DSC00462

DSC00464

DSC00494

DSC00525

DSC00519

DSC00546

DSC00552

DSC00426

DSC00428

DSC00433

DSC00437

DSC00436