Slušatelji angleščine v Prekmurju - 31. maja

Objavljeno .

2017 05 prekmurje 001

Smo skupina trinajstih, ki se učijo angleščine pri profesor Vladki Koren. Za logistiko naše skupnosti skrbi gospa Nika, ki je ugotovila, da smo v tretjem razredu že dovolj veliki in odgovorni in si za konec šolskega leta zaslužimo izlet. Povabila nas je v svoj domek v Prekmurje. V Gornji Bistrici sta nas z Alešem toplo sprejela in pripravila pravo kulinarično poslastico. Nazdravili smo s šampanjcem, jagodami, češnjami in pravimi prekmurskimi pereci. Za nas sta kuhala in se potila ter pripravila božansko jed – bograč »za prste obliznit« vam rečem in kot prilogo ponudila krompir v kosih.

Potem smo se odpravili raziskovat okolico. Z brodom smo se prepeljali preko Mure in v nadaljevanju občudovali Plečnikovo stvaritev v Bogojini. »Bela golobica« je pravi biser in spomenik v tem koščku naše Slovenije. Sprehodili smo se skozi pokopališče in za njim ponovno občudovali predstavitev zelišč in vrtnin, ki so zelo zanimivo predstavljene na velikem travniku.

Prišli smo do "Posestva Podlipje na turistično kmetijo Lovrenčec". Na tem posestvu gojijo mangalice - to so prašički. Lastnik nam je razložil, da je bilo tu nekoč Panonsko morje in tu so živeli panonski lososi. Ko je morje odteklo, so lososom zrasle noge in zrasli so prašički: sivi, rdeči, beli in zelo kosmati. Slovenski kuharski mojstri v zadnjem času spet odkrivajo mangalico, staro, avtohtono srbsko-madžarsko pasmo prašičev, znanih po svoji kodrasti, skoraj ovčji dlaki in debeli plasti maščobe, zaradi katere so mesnine iz mangalice toliko bolj okusne.

Zaključili smo v Filovcih pri našem sošolcu Janezu, ki je z nami delil dom in tu smo imeli žar party.

Preživeli smo prelep dan in se polni pozitivne energije vračali domov z željo, da te kraje še obiščemo.

Za vas in zase zapisala Irena Rode.

2017 05 prekmurje 003 2017 05 prekmurje 005

Spodaj na sliki naša gostitelja Nika in Janez v zelenem predpasniku, zgoraj sošolci s profesorico

2017 05 prekmurje 007