Izlet na Orlovo gnezdo in v Salzburg

Objavljeno .

Orlovo gnezo izlet 04V petek, 6.oktobra 2023, na lep sončen dan, smo se člani društva LIPA, polni pričakovanj odpravili na sever, v Avstrijo in Nemčijo. Naš cilj je bil obisk Orlovega gnezda, Hitlerjevega nekdanjega gorskega zatočišča na Bavarskem, in Salzburga, baročnega mesta ob reki Salzach, glavnega mesta istoimenske pokrajine na severovzhodu Avstrije, kjer se prepletata arhitektura in narava, umetnost in kultura, tradicija in sodobnost ...

Pot nas je vodila skozi Karavanški predor mimo Beljaka in naprej po Turski avtocesti čez Visoke Ture do Berchtesgadna na Bavarskem. Vozili smo se skozi številne predore, pogled na s soncem obsijane hribe posejane z ljubkimi vasicami je bil neprekosljiv. V Berchtesgadnu – mestecu, ki je v zgodovini bilo počitniško pribežališče nacističnih veljakov, smo prestopili na posebne avtobuse, ki so na sekundo točno odpeljali s parkirišča in nas po ozki in vijugasti cesti (katere izgradnja je, preračunano v današnjo valuto, že leta 1937 stala okoli 150 milijonov evrov), v 15 minutah in po premaganih 800m višinske razlike, varno pripeljali do v skalo vklesanega parkirišča na višini 1710 metrov. Od tam naprej smo se skozi 124 metrov dolg predor napotili do s stenskimi ogledali in zlatimi medeninastimi ploščami opremljenega dvigala, ki nas je popeljalo 124 metrov visoko do Orlovega gnezda.

Orlovo gnezdo (1834 m) je Hitler dobil v dar od svojih privržencev za svoj 50. rojstni dan. Tako stavba kot tudi cesta sta bili zgrajeni v pičlih 12 mesecih. Hitler, ki se je bal višine, ga je obiskoval le, ko je sprejemal tuje diplomate in svoje somišljenike. Med drugo svetovno vojno je Orlovo gnezdo ostalo nepoškodovano. Danes je Orlovo gnezdo magnet za množico obiskovalcev – nedotaknjen in obkrožen z vršaci. Dneva si nismo mogli izbrati boljšega. Sonce in osvežujoč gorski zrak, čudoviti razgledi na okoliške hribe in Kraljevo jezero v dolini, pogled na bližnji Watzmann-tretjo najvišjo nemško goro, na katero se je kot prvi povzpel naš Valentin Stanič v letu 1800... in preleti kavk in krokarjev. Zadovoljni smo se z avtobusi vrnili do parkirišča in kmalu odpeljali v 30 km oddaljeni Salzburg, ki je svoje ime dobil po soli, ki se še danes pridobiva iz rudnikov v okolici.

Orlovo gnezo izlet 02

Nekdanja prestolnica neodvisne knezoškofovske države je danes s 157.000 prebivalci četrto največje mesto v Avstriji. Leži v kotlini, skozi središče mesta teče reka Salzach. Najbolj znan Salzburžan je vsekakor Wolfgang Amadeus Mozart (rojen leta 1756), od kulturnih dogodkov ne smemo pozabiti na vsakoletni Salzburški festival, ko se celo mesto spremeni v oder, glasbeni film »Moje pesmi, moje sanje« pa je Salzburg ponesel v svet. Danes je mesto Salzburg uvrščeno na seznam Unescove svetovne dediščine.

Mozartova rojstna hiša

Alter Markt

Mi smo se po Salzburgu sprehodili skupaj z našim vodičem g. Andrejem, mimo pokopališča (vsem dobro znanega iz muzikla), čez zgodovinsko središče mesta, mimo salzburške stolnice, mimo Stare in Nove Rezidence, po največji nakupovalni ulici - Žitni ulici (Getreidegasse), kjer stoji Mozartova rojstna hiša, do dvorca Mirabell. Mirabell, ki ga je leta 1606 dal zgraditi salzburški nadškof za svojo ljubico, je danes zaradi svojih vrtov ena izmed najbolj znanih turističnih točk v mestu.

dvorec Mirabell

Nekaj prostega časa je vsak nato izkoristil po svoje ... potem pa skupaj nazaj do avtobusa, in še prej skupinski posnetek na Mozartovem trgu.

Orlovo gnezo izlet 03

Utrujeni, ampak zadovoljni, smo v večernih urah prispeli v Domžale.

Zapisala: Vilma Šabec; Foto: Arhiv Društva Lipa Domžale