Ko strune zazvenijo – 1. srečanje upokojenskih citrarskih skupin Slovenije

Objavljeno .

DSC00159Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale letos obeležuje 25 letnico delovanja. V sklopu praznovanja obletnice so pripravili 1. srečanje upokojenskih citrarskih skupin Slovenije, prireditev pa so poimenovali »Ko strune zazvenijo«. Srečanje se je odvijalo v soboto, 1. oktobra .2022, v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah.

Srečanja citrarjev se je vabilu Društva Lipa Domžale odzvalo sedem skupin iz Slovenije. Tako so polni dvorani obiskovalcev zaigrali citrarji iz Nove Gorice, Šentjurja, Velenja, Litije in Domžal. Srečanja so se udeležili tudi podžupan Občine Domžale mag. Tomaž Deželak, predsednica sveta KS Simona Jenka Vera Banko, predsednica sveta KS Slavka Šlandra Nataša Belle ter občanke in občani, ki radi uživajo ob poslušanju zvokov citer in drugih inštrumentov.

V uvodu je zbrane pozdravil in nagovoril Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale, ki je orisal 25 letnico delovanja njihovega društva. Povedal je tudi, da ga zelo veseli, da so skupaj s prof. Damjano Praprotnik, ki je najbolj zaslužna za to, uspeli organizirati prvo srečanje upokojenskih citrarskih skupin Slovenije. »Pred nami je krasen koncert, na katerem bodo skupine predstavile svoje delo. Naše društvo je v 25-ih letih zraslo v veliko skupino več kot 350 slušateljev, ki se udeležujejo predavanj in učenja. Pred 25. leti je začela Metka Zupanek, jaz pa vodim društvo zadnjih pet let. V tem času smo razširili število programov, s tem pa se je povečalo tudi število mentorjev in slušateljev v študijskih krožkih. Zahvaliti se moram prof. Damjani Praprotnik, ki je na svoja ramena sprejela vso organizacijo tega srečanja,« je Ravnikar  s temi besedami odprl koncert.

Napovedovalka Pia Kladnik je lepo povezovala skupine, z mentoricami in vodji skupin pa je pred vsakim nastopom pripravila krajši pogovor o nastopajoči skupini. S Kresničkami in Teserami pa je tudi zapela pesem Beli cvet, saj s to skupino sodeluje na številnih koncertih po Sloveniji.

Na srečanju so nastopile »Kresničke in Tesere« iz Društva Lipa – Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale, njihova mentorica je citrarka in pevka prof. Damjana Praprotnik. Sledil je nastop skupine »Študijski krožek Luš´ni« iz Ljudske univerze Šentjur. Njihova mentorica je Jasmina Levičar. Nadaljevala je skupina »Citre za dušo in srce« iz Nove Gorice, mentorica Janka Frančeškin, »Citrarska skupina Notice« iz Kulturnega društva Domžale, mentor prof. Peter Napret, »Srebrne strune« Društva upokojencev Litija, mentorica prof. Anita Veršec, skupina »Marjanke« Univerze za tretje življenjsko obdobje Velenje, mentorica Irena Tepej ter še skupina »Sončnice in Tempo« Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale, mentorica citrarka in pevka prof, Damjana Praprotnik.

DSC00128

Po končanem srečanju je Marjan Ravnikar, vsem vodjam skupin podelil priznanja, s tem se je končalo prvo citrarsko srečanje, ki pa po besedah Ravnikarja ne bo zadnje, saj si želi, da bi se tovrstna srečanja dogajala po celi Sloveniji in ne samo v Domžalah.

Video posnetek srečanja si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

DSC00125

DSC00127

DSC00130

DSC00133

DSC00137

DSC00138

DSC00140 01

DSC00148

DSC00155

DSC00159

DSC00160