Vsi smo ena generacija

20220927 140950V Cankarjevem domu je od 27. do 29. septembra 2022, potekal tradicionalni Festival za tretje življenjsko obdobje. Letos je Občina Domžale zagotovila razstavni prostor, na katerem so se predstavila posamezna društva. Med njimi smo svoje 25. letno bogato delovanje predstavili tudi Lipovci, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale.

V torek popoldne s predstavitvijo izdelkov idrijske čipke klekljarske skupine Slamice, mentorica Marija Rupert, UNICEF-ove prostovoljke z mentorico Metko Paternoster, so pokazale Punčke iz cunj, likovniki svoja platna, nekaj izdelkov keramike, knjige leterarne  skupine, lepo vezane Zbornike posameznih let in  zgibanke ter reklamno gradivo za študijsko leto 2022-2023. Obiskal nas je tudi predsednik  društva Marjan Ravnikar.

V sredo smo se predstavili z odličnim nastopom citrarske skupine, pod vodstvom mentorice prof. Damjane Praprotnik, v četrtek pa so Festival organizirano obiskale "četrtkove pohodnice" z vodjo Majdo Šraj. Navkljub deževnem vremenu, je bil obisk množičen.

Vodilo letošnjega Festivala je bilo prizadevanje za čim večje digitalno opismenjevanje starejših. V ta namen je skupina DUH ČASA pripravila računalniške komplete in jih brezplačno delila zainteresiranim posameznikom, ki se prvič odločajo za učenje računalniških veščin. Prav tako lahko tej skupini podarimo odvečne računalnike, ki jih sami ne uporabljamo več. S tem omogočimo učenje tistim, ki nimajo sredstev za nakup opreme.

Pri nas v Društvu Lipa, Univerzi za tretje življenjsko obdobje Domžale je računalništvo v učnem programu tudi za šolsko leto 2022/2023, in sicer 60 šolskih ur.

Vljudno vabljeni v našo družbo, predavanja se pričnejo 1. oktobra.

Besedilo in fotografije: Mirjana Kavčič

20220927 140950