Slikanje po Bredino - razstava slik in grafičnih odtisov Brede Cerar

Objavljeno .

DSC01948S tematsko in likovno pestrim izborom likovnih del se v Menačenkovi domačiji tokrat predstavlja Breda Cerar z Vira pri Domžalah, izbranka 8. likovnega natečaja Ustvarjalnost kiparja Franceta Ahčina v Menačenkovi domačiji. Breda Cerar je dolgoletna članica Likovnega krožka Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje.

8. likovni natečaj Ustvarjalnost kiparja Franceta Ahčina v Menačenkovi domačiji, ki je potekal lani, je simbolično zaključil Ahčinovo leto ob praznovanju 100-letnice rojstva tega kiparja, rojenega v Menačenkovi domačiji. V kategoriji Slikarstvo je z delom Potovanje čez morje (akril na platnu, grafika 2020) prvo nagrado prejela njihova dolgoletna članica Likovnega krožka Društva Lipa Domžale Breda Cerar. S tem si je tudi prislužila samostojno razstavo v Menačenkovi domačiji, katere ogled bo v živo možen od 17. marca 2021, dalje, v skladu ukrepi in navodili NIJZ. Razstavo so poimenovali »Slikanje po Bredino« Na virtualnem odprtju razstave je potekal tudi pogovor z avtorico, ki ga je vodila Katarina Rus Krušelj. Odprtje razstave in pogovor si lahko ogledate v zgornjem videu.

»S tematsko in likovno pestrim izborom likovnih del tokrat predstavljamo Bredo Cerar iz Vira pri Domžalah, izbranko 8. likovnega natečaja »Ustvarjalnost kiparja Franceta Ahčina« v Menačenkovi domačiji. Njeno slikarsko delo je prepričalo z enostavno, a hkrati dramatično in kompozicijsko nabito likovno rešitvijo, ki vključuje prepoznavno figuro kiparja Franca Ahčina, rojenega pred stotimi leti v Menačenkovi domačiji«, je ob odprtju razstave dejala Katarina Rus Krušelj, ki je tudi povedala, da Menačenkova domačija letos obeležuje deseto leto, odkar je domačijo pod okrilje vzel Kulturni dom Franca Bernika Domžale.

Breda Cerar v Menačenkovi domačiji razstavlja veliko zbirko svojih slikarskih umetnin, ki so ustvarjene s posebnim tehničnim postopkom »reliefni barvni odtis na platnu«. S tem tehničnim postopkom je avtorici razstave uspelo oblikovati prepričljivo živost linije ter z igro prepleta vsebine in tehnike ustvariti všečno likovno celoto. S tovrstno grafično igro se ukvarja predvsem v zadnjem času, saj ji ustreza neklasični način ustvarjanja. Avtorica razstave je v pogovoru dejala, da ji slikarski realizem ni blizu. Raje igraje poseže v sliko, jo preoblikuje in namenoma spremeni po njeno - Bredino.

DSC01945

»Svoje likovno izpopolnjevanje sem pričela pred 12 leti, ko sem se vključila v slikarsko skupino Društva Lipa, Univerze za tretjo življenjsko obdobje Domžale. Pod mentorstvom dipl. slikarke Marije Mojce Vilar se učim »likovnega izražanja, ki je delo rok, srca in uma, da znamo to lepoto občutkov preliti na slikarsko platno«, ustvarjam pa tudi v zavetju svojega doma. Ljube so mi predvsem interpretacije znanih slikarskih mojstrov Monet, Chagall, Picasso«, je povedala razstavljavka Breda Cerar. In interpretacije teh mojstrov je pripravila za prvo samostojno razstavo. Predvsem abstraktne reliefne odtise in slikane ženske figure. Po Bredino.

Ob koncu pogovora se je slikarki in avtorici razstave Bredi Cerar s šopkom za odlično razstavo zahvalila Cveta Zalokar, direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Domžale ter ji zaželela še veliko ustvarjalnih let in razstav, bodisi skupinskih ali pa samostojnih, kot je ta v Menačenkovi domačiji.

Ogled razstave V ŽIVO bo možen od 17. marca 2021 dalje. Odprto bo v skladu z aktualnimi ukrepi Covid-19. V Menačenkovi domačiji se že veselijo vašega obiska. Avtorica se bo v živo razstavi pridružila 25. marca 2021 med 10. in 12. uro. 

 Video od odprtja razstave si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video; Miro Pivar

 DSC01977

DSC01951

DSC01962

DSC01965

DSC01914

DSC01916

DSC01918

DSC01919

DSC01920

DSC01921

DSC01924

 

DSC01972

DSC01973

DSC01977