Zeliščarski izlet v Žalec in Ribnik Vrbje

Objavljeno .

Zeliščarji na izletu v Žalec in Ribnik Vrbje
Zeliščarji društva Lipa v Žalcu

V torek, 29. septembra, so vremenarji napovedovali lepo vreme, zato smo zeliščarice začele novo študijsko leto v Lipi kar v naravi.
Poletje se je poslovilo in čeprav so »čudni« časi, saj je previdnost zaradi virusa potrebna povsod, smo se razveselile druga druge in časa, ki ga bomo preživele skupaj.
Mentorica Veronika nas je povabila na ogled vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin v Žalcu, ki stoji tik ob Eko hmeljarskem muzeju in do Ribnika Vrbje, ki je v bližini in nudi zatočišče številnim pticam, ob poti pa rastejo tudi zdravilne rastline.
Sonce se je prebujalo in nas grelo, ko smo obujale svoje znanje in se sprehodile po lepo urejenem zeliščnem vrtu.

Po sklopih posajene zdravilne rastline so pripovedovale svojo zgodbo:

Dišavnice skrbijo za izboljšanje okusa in vonja, pa tudi obarvajo jedi. Posajenih je več kot 35 različnih dišavnih zeli, med njimi angelika, pehtran, kumina, koriander, komarček, laški smilj, majaron, šetraj…

Zelišča za krepitev imunskega sistema poskrbijo, da ima naše telo dobro podlago za zdravje. Tu pomaga rman, lapuh, oves, ameriški slamnik, ožepek, črna meta, rožmarin, grško seno, kapucinka…

Najdemo zapis o Hildegardi, opatinji in zdravilki iz 12. stoletja. Zelo izobraženi ženski, ki je zdravila holistično, to pomeni, celostno in pri svojem delu najpogosteje uporabljala komarček, kumino, lobodo, zeleno, peteršilj, mrtvo koprivo, sivko, meto, baziliko, materino dušico…

In tudi Kneippova zelišča, ki jih je duhovnik Kneipp uporabljal pri hidroterapiji, kjer se izmenjujeta vroča in mrzla voda. Uporabljal jih je za čaje, mazila, olja, kopeli. Tu raste dišeča perla, cikorija, baldrijan, kamilica, janež, jeglič, komarček, lan in lučnik.

Težave srca in krvožilja blažijo rman, čudoviti klinček, jagodnjak, dišeča lakota, srčnica, baldrijan, šentjanževka, rožmarin…

Urogenitalni sistem pa zdravijo šparglji, medvedje tačke, njivska preslica, kopriva, drobnocvetni vrbovec, plahtica, kamilica, rman, pelin, šentjanževka, sivka, bazilika…

Po ogledu vseh zelišč smo se vsedle na vrt Kavarne Corona, se grele na soncu in ob klepetu spile kavico.
Nato smo si ogledale še Žalec, obrambni stolp z majhnim zeliščnim vrtom in staro vinsko trto ter se sprehodile do znane Fontane piv v Žalskem parku.
Do Ribnika Vrbje nas je ločilo samo par kilometrov. Nahaja se tik ob Savinji in spada med zavarovano območje Natura 2000. Meri dobrih 13 ha in ima bogato floro in favno. Tu živi preko 170 vrst različnih ptic, v ribniku pa poteka vzreja krapovcev.
Okoli Ribnika je speljana 3km dolga ekološka učna pot, imenovana tudi hmeljarska pot, pot ob Savinji in srčna pot. Krasijo jo skulpture iz lesa, z razgledne ploščadi pa se lahko opazuje tudi ribnik.
Ob lepem in poučnem izletu smo obnovile in dopolnile svoje znanje o zeliščih in se že dogovorile o novem izletu, ki nas popelje novim dogodivščinam naproti.

»Življenje sestavljajo leta, ki ne pomenijo nič in trenutki, ki pomenijo vse.«

Besedilo: Marina Kopač
Foto: Mimi Miklavčič