Ave, Emona!

Objavljeno .

EmonciOd 22. do 24.8.2014 je bil v Ljubljani osrednji dogodek ob 2000-letnici Emone, ki je skušal poustvariti vzdušje iz rimskih časov. Emona je bila ena od mest, ki so na začetku našega stoletja povezovala tedaj največji sistem, ki je kadarkoli obstajal - rimski imperij. S svojo zasnovo in novim, rimskim načinom življenja, ki je segal do meja tedaj znanega sveta, so bila mesta središča moči in privilegijev, kulture in znanja.

Kongresni trg so za tri dni zasedli predstavniki zgodovinskih društev iz Slovenije in tujine. Rimski legionarji so prikazali svoje spretnosti ter vojaške formacije, rimski meščani so uprizorili ritual ob ustanovitvi Emone, sodni spor in plese, gladiatorji so se spopadli za slavo. Na sporedu so bile ustvarjalne delavnice za otroke in odrasle, na katerih smo lahko spoznavali lončarstvo in rimsko likovno umetnost, delovanje rimske vojske, rimsko medicino in še marsikaj.

Med temi dejavnostmi je bil prikazan tudi Unicefov program izdelovanja Punčk iz cunj, tokrat Emonci v rimskih oblačilih. To dolžnost so prevzele naše kolegice, prostovoljke iz mestne četrti Ljubljana Center in jo odlično izvedle. Na rimski tržnici so bili na prodaj izdelki obrtnikov, okrepčali pa smo se lahko v rimski taverni.

Organizatorjem lahko samo čestitamo, čeprav vreme ni bilo preveč naklonjeno, za dobro organizacijo prikaza nekdanjega življenja v Emoni, današnji Ljubljani. Domači obiskovalci, predvsem otroci in mnoge skupine turistov, smo z zanimanjem spremljali celotno prireditev.

Nekaj utrinkov v foto galeriji:

Besedilo in fotografije je prispevala:
Mirjana Kavčič