Slušatelji španščine Društva Lipa na TV v ¡Hola! Španski pozdrav

Objavljeno .

Slušatelji španščine so 3. septembra sodelovali v televizijski oddaji ¡Hola! (kar pomeni Živjo) Španski pozdrav na TV Slovenija, z gostiteljico Mojco Mavec.

Oddaja je nastala v povezavi na Svetovno  prvenstvo v košarki, ki je letos potekalo v različnih mestih in deželah v Španiji, zato so na TV Slovenija pripravili sklop oddaj, v katerih so gledalcem, z zanimivimi tujimi in domačimi gosti, skušali približati to evropsko državo, ki jo mnogi poznajo predvsem po bikoborbah, flamenku in oljčnem olju.

V UTŽO Društvo Lipa, Domžale smo bili počaščeni, da so ravno nas povabili k sodelovanju in smo se z veseljem odzvali. Osrednja tema oddaje, ki so jo soustvarjali naši študenti, je bila spoznavanje španskih avtonomnih pokrajin oziroma podobnosti in razlike med njimi. Barcelona, Bilbao, Gran Canaria, Madrid, Sevilla in Granada so po eni strani popolnoma različna mesta, po drugi pa jih družita bogata španska zgodovina in kultura.

Sodelujoči slušatelji španščine iz Društva Lipa, Domžale so zato s svojimi mlajšimi kolegi iz Pionirskega doma Ljubljana, ki se tudi učijo špansko, med oddajo ustvarili zemljevid 17ih avtonomnih pokrajin in spregovorili o  tem, kaj je njih spodbudilo k učenju španščine oziroma, kako so povezani s to državo in jezikom.

Gostja oddaje je bila, med drugimi, tudi veleposlanica kraljevine Španije v Sloveniji, Anunciada Fernández de Córdova, ki je med oddajo pripravila eno tipičnih španskih jedi - gazpacho (izgovori: gaspačo), to je mrzla juha, s katero se Španci hladijo predvsem poleti in katere osnovna sestavina so paradižniki. Veleposlanica je spregovorila tudi o zgodovini Španije ter o nekaterih aktualnih temah, med drugim o morebitnem referendumu o neodvisnosti, ki ga namerava izpeljati njihova najbolj severna pokrajina, Katalonija, letos novembra.

Po oddaji je sledilo druženje z ostalimi gosti ter z ekipo, ki je oddajo ustvarila. Veleposlanica kraljevine Španije v Sloveniji je bila navdušena nad tem, da se Slovenci odločamo za učenje španskega jezika tudi v tretjem življenjskem obdobju. V spomin na naše srečanje smo ji podarili literarni zbornik Društva Lipa Domžale »Šum jeseni«, saj je gospa veleposlanica velika ljubiteljica literature in pesnica.

Irena Grmek
Mentorica jezikovnega tečaja španščine v Društvu Lipa, Domžale

Povezava do oddaje na spletu: http://4d.rtvslo.si/arhiv/tv-razvedrilni/174293236
Fotografije: slušatelji z mentorico med in po oddaji

spanscina IMG 1060

spanscina IMG 1055

spanscina 20140903