Slamnik o svečani akademiji ob zaključku študijskega leta

Objavljeno .

Društvo Lipa ob zaključku 17. študijskega leta
Mi v jeseni življenja uresničujemo svoje sanje

Pod pokroviteljstvom Občine Domžale je Univerza za tretje življenjsko obdobje - Društvo Lipa, pripravila svečano akademijo, s katero so v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale 1. junija 2015 obeležili zaključek že 17. študijskega obdobja. Slovesna akademija in vrsta nastopajočih v kulturnem programu, ob tem pa še tri razstave v njihovih prostorih, so bile tudi letos dokaz, da je mogoče jesen življenja preživeti ustvarjalno, kakovostno, na poti novih znanj in izkušenj, predvsem pa v družbi prijateljev, s katerimi je prav vsak dan lepši. Hkrati pa je akademija pokazala - ob podelitvi bralnih značk, da je knjiga tudi v tretjem življenjskem obdobju zvesta prijateljica.

Po pozdravu je Metka Zupanek, ravnateljica Univerze za tretje življenjsko obdobje, na kratko predstavila univerzo, v kateri dela 34 oblik skupaj s 560 slušatelji. Opozorila je tudi na interes za tuje jezike, tečaje obiskuje 133 tečajnikov, ki se učijo angleščine, španščine, italijanščine, francoščine in nemščine ter v spoznavanju jezika, kulture in običajev uživajo, uživajo pa tudi ob branju knjig v tujih jezikih, saj jih je več kot 130 osvojilo bralne značke, kar 46 pa jih je prejelo zlate. Posebej je predstavila spoznavanje domžalske lokalne zgodovine z razvojem gospodarstva, ustvarjalcev, kulture in dediščine - ob sodelovanju Matjaža Brojana, povedala pa tudi, da kar 150 udeležencev obiskuje 12 'ustvarjalnic', katerih rezultate si je bilo mogoče ogledati na razstavah. Posebej je bila pohvaljena literarna delavnica s 14 literarnimi zborniki, čestitke pa je prejelo tudi deset njenih članic - za zlato bralno značko. Kar 200 članov Lipe išče svoje zadovoljstvo na področju športa in rekreacije, kjer to najdejo v jogi, kolesarjenju, pohodih in telovadbi. Posebej pa so bile pohvaljene humanitarne dejavnosti Lipe, še posebej ustvarjalke domžalskih Špelc. Mogoče še ta podatek: na univerzi predava 27 predavateljev, skupaj pa je bilo opravljenih skoraj 4.000 pedagoških ur.

Prisotne je pozdravila mag. Renata Kosec, podžupanja Občine Domžale, in dejala: »Če so bila srednja leta življenja namenjena poklicnemu delu, družini in mnogim obveznostim, je jesen življenja priložnost, da uresničimo vse svoje sanje, želje, uresničimo ideje, za katere prej enostavno ni bilo časa, ter poiščemo nove navdihe in hobije, s katerimi si bomo polepšali vsakdan. Tovrstne navdihe in priložnosti nudi vsem svojim članom in širši javnosti društvo Lipa Domžale. Društvo sodeluje pri različnih aktivnostih že vrsto let, zato bi se ob tej priložnosti rada zahvalila Metki Zupanek, predsednici društva, za uspešno vodenje kot tudi za delo, s katerim ste pripomogli k večji vključenosti starejših v mnoge družabne aktivnosti in projekte. S svojimi prizadevanji dajete velik pečat k osebnostnem razvoju posameznikov in celotne družbe, za kar smo vam hvaležni.« Vsem dobitnikom bralnih značk je čestitala, vsem pa zaželela, da si tudi v prihodnje obarvajo življenje s pisanimi, mavričnimi barvami, da ga preživijo sproščeno, brez skrbi, ter da svoje življenjske izkušnje, modrost in znanja delijo še naprej, tudi mlajšim generacijam. O sožitju s knjigo in veselju Knjižnice Domžale pri sodelovanju z Društvom Lipa je govorila Barbara Zupanc Oberwalder, direktorica domžalske knjižnice.

slamnik akademija2015

Slovesna akademija je bila prikaz pevske, glasbene in plesne dejavnosti, tudi recitiranja, v katerih smo uživali vsi, včasih se je celo zdelo, da najbolj izvajalci. Tako smo zaploskali plesni skupini Lipe, Češminkam, ki so zaplesale slovenske ljudske plese, citrarkam Notice, ki so pod vodstvom prof. Petra Napreta pokazale svoj napredek, prijetno so presenetile citrarke iz skupine Sinička, navdušile kitaristke Strunice, iz Lipe pa prihaja tudi pevski zbor pod vodstvom Marine Aparnik. Prijetno so presenetili slušatelji tujih jezikov, saj so nam praktično pokazali, kako dobro govorijo posamezne tuje jezike, kako jim ni tuje pesnenje, predajanje in celo petje v njih.

Prijetno druženje, v okviru katerega si je bilo mogoče ogledati tudi razstave likovnih in keramičnih del, vezenih ter klekljanih izdelkov in punčke Unicef - domžalske Špelce je zaključilo slovesno akademijo 17. študijskega obdobja.

Vsem slušateljem prijetne počitnice in nasvidenje jeseni - v 18. študijskem letu.

Zapisala Vera Vojska, foto: Miha Ulčar

Vir: Slamnik št.6/2015
http://www.domzale.si/download/5014/slamnik_06_2015_net.pdf