Modre novice (september 2015) o sodelovanju Lipe z Unicefom

Objavljeno .

Srčnost in predanost

Avtor: Matej Primožič

Velikokrat smo v naših novicah pisali o Društvu Lipa - univerzi za tretje življenjsko obdobje. Gre za najbolj aktivno tovrstno društvo v Sloveniji, med njihovimi odmevnejšimi dejavnostmi je zagotovo sodelovanje v UNICEF-ovem projektu Posvoji punčko in reši otroka. Le-ta pod okriljem UNICEF-a teče sicer že trinajst let, v Društvu Lipa pa so se mu na pobudo predsednice in glavnega motorja, Metke Zupanek, priključili leta 2005.

lipa unicef 2015 1

Najprej so se pri slovenskih skupinah, ki so že sodelovale v projektu (Nova Gorica, Pivka ...), podučile o osnovah, dokaj hitro pa so samostojno prevzele izdelovanje punčk. Že na samem začetku so izdelovalke vdahnile v lutke svoj pečat, ki je hitro postal prepoznaven, in domžalske punčke so dobile generalno ime Špelca, fantje pa so postali Jankoti. Poleg osnovnega imena dobi vsak izde­lek še drugo, svoje lastno ime, in sicer ko je končan še zadnji delček. In če se že izdelovalka ne naveže nanj, se zagotovo tisti, ki ga dobi oz. nameni zanj 20 evrov -to je novi posvojitelj. Celotna vsota je namenjena UNICEF-ovemu projektu za osnovno cepljenje otrok iz tretjega sveta (za šest nalezljivih otroških bolezni). Vse, kar pripelje do končnega izdelka, pa je neprofitno: surovine so nabrane na različnih koncih in pri različnih dobrotnikih, delo pa je v celoti prostovoljno. Sama vrednost Špelc in Jankotov je tako veliko večja od omenjene vsote, glede na vložen trud prostovoljk kar neprecenljiva.

Najbolj pomemben je namen in tega se članice krožka še kako zavedajo. En­krat tedensko se dobivajo v prostorih Lipe, marsikatera Špelca pa se dopolnjuje kar pri prostovoljkah doma. Še posebej sem ostrmel, ko mi je Metka Paterno­ster, mentorica skupine, ki se od samega začetka do danes številčno spreminja - v njej je bilo od 6 do 25 izdelovalk - zaupala, da je Lipina skupina izdelala že preko 2.100 domžalskih Špelc. Ob tem se je porodilo vprašanje, od kod ideje za podobe Špelc in Jankotov? Gospa Metka odgovarja, da je to stvar navdiha izdelovalke, včasih po že znanem liku iz različnih pravljic, zgodbic, filmov, ne­kajkrat pa se je zgodilo, da so upodobile kar živo osebo. Najbolj znan primer je prav gotovo Lado Leskovar, ki so ga izdelale po fotografiji starejšega datuma in mu Jankota tudi podarile. Leskovar je bil iskreno navdušen. Tu so še posebne Špelce, oblečene v slovenske narodne noše, pri katerih je še več dela kot sicer, saj je treba poleg osnovnega telesca sešiti oblekico, narediti frizuro, pokrivalo, splesti nogavičke in copatke, potem pa še mini ruto, mini kiklo, mini avbo ... Po "šiviljskem" delu vsaka punčka potrebuje še oseben dotik, kjer pride na vr­sto likovno najbolj navdahnjena prostovoljka in naša druga sogovornica, Mira Kavčič. S posebnimi barvami za tkanine vsakemu skoraj končanemu fantku in punčki nariše oči, usta, nos in ostale dele obraza, ki jim vdahnejo življenje.

Lipa punčke

Domžalske Špelce so svoj dom našle že na vse celinah sveta. In kako to vemo? Vsaka izdelana punčka ima poleg podatkov o izdelovalki in drugih po­drobnostih pri sebi kartico, ki povabi novega lastnika, da napiše in pošlje svo­je vtise in kraj "posvojenčevega" novega doma izdelovalki. In v Lipo prav zares pride kar nekaj kartic zadovoljnih posvojiteljev. Teh odzivov so izdelovalke še posebej vesele, saj gre za potrditev njihovega dela in požrtvovalnosti. Na nek način pa so Špelce in Jankoti nazoren primer medčloveške povezave prostovolj­ke, posvojitelja in navsezadnje otroka, ki bo prejel cepljenje.

In še (ne)skromen prispevek k lokalnim skupnostim: prav UNICEF-ove pro­stovoljke pri Društvu Lipa - Univerzi za tretje življenjsko obdobje so s svojim de­lovanjem tudi pripomogle, da sta občini Domžale in Kamnik pridobili priznanje Otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto.

Da ne pozabimo: prostovoljke, ali bolje rečeno, dekleta iz Lipe so že v poko­ju, a enostavno ne mirujejo. Njihove dejavnosti so tako številne, domiselne, kre­ativne in hkrati efektivne, da jim lahko zavida marsikateri aktivni posameznik ali društvo. In bojim se, da bo tako tudi v prihodnje...

Izjemno nas veseli, da se v UNICEF-ov projekt Punčka iz cunj vključu­jejo vse generacije - od otrok, ki punčke ustvarjajo v vrtcih in šolah, do starejših gospa, ki jim izdelovanje punčk predstavlja zanimiv in koristen način preživljanja prostega časa. Zato ima projekt pomembno vlogo tudi pri povezovanju različnih generacij.
Ena od najbolj ustvarjalnih in predanih skupin gospa, ki ustvarjajo edinstvene punčke iz cunj, je skupina iz Univerze za tretje življenjsko ob­dobje Lipa Domžale. Z veliko truda in ustvarjalnosti izpod njihovih rok nastajajo unikatne, ročno izdelane punčke iz cunj, med katerimi ima prav vsaka svojo zgodbo.
V preteklih letih so domžalske Špelce ustvarile že morje čudovitih punčk in izjemno prispevale k uspešnosti projekta v Sloveniji, za kar smo jim nadvse hvaležni. V 12-ih letih smo tako tudi z njihovo pomočjo omogočili cepljenje proti nevarnim otroškim boleznim več kot 17.500 otrokom v državah v razvoju.
Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija

Objavljeno v: Modre novice – september 2015, št. 190