Domžalec o svečani akademiji (domzalec.si)

Objavljeno .

Svečana akademija ob zaključku študijskega obdobja Društva Lipa Domžale

Svečana akademija ob zaključku študijskega obdobja Društva Lipa Domžale

Študijsko leto 2014/2015 je za članice in člane Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje, končano. V celotnem študijskem letu je potekalo kar 60 različnih krožkov na kulturnem, izobraževalnem, športnem in dobrodelnem področju, ki jih je pridno obiskovalo 910 slušateljev, opravljenih pa je bilo pedagoških 3.900 ur, za vse skupaj pa je skrbelo 27 predavateljev.

Slovesen zaključek študijskega leta je bil v ponedeljek, 1. junija 2015, v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale, kjer je pod pokroviteljstvom Občine Domžale potekala svečana akademija, v kateri so v pestrem kulturnem programu sodelovali seniorji in seniorke, ki so obiskovali krožke. Prireditve sta se udeležili tudi podžupanja Občine Domžale, mag. Renata Kosec, ki je bila tudi slavnostna govornica in mag. Barbara Zupanc Oberwalder, direktorica Knjižnice Domžale, s katero Društvo Lipa zgledno sodeluje.

Predsednica Društva Lipa Domžale, Metka Zupanek je v uvodu povedala, da se s ponosom spominjajo na prehojeno pot in na vse uspeh. Po odzivu njihovih članov so v Sloveniji na drugem mestu, po organiziranosti in razvejanosti programov pa po njenih besedah zagotovo prednjačijo. Posebej so ponosni tudi na to, da so od Ministrstva za izobraževanje, šport in kulturo, pridobili status društva v javnem interesu za področje izobraževanja, kulture in športa.

»Z našimi aktivnostmi skrbimo za aktivno starost, premagujemo socialno izločenost starejših, razvijamo kulturno ustvarjanje, ohranjanje telesnih sposobnosti in razvijamo humanitarno dejavnost«, pove Metka Zupanek. Njihova osnov dejavnost je izobraževanje. V 35. oblikah je vključeno 560 slušateljev. V tem šolskem letu so opravili 2.100 pedagoških ur. Največji interes seniorjev je da ohranjajo in razvijajo znanje tujih jezikov. Kar 133 slušateljev se je vključilo v program bralne značke, kjer sodelujejo s Knjižnico Domžale. Po prireditvi so podelili 46 zlatih, 59 srebrnih in 28 bronastih bralnih značk.

Predsednica društva Lipa, Metka Zupanek.

»Med ostalimi družbenimi temami je letos posebna tema etnologija. Letos smo spoznavali zgodovinski, gospodarski in kulturni razvoj Domžal in okolice ter dela velikih mož našega kraja. Veseli smo, da Matjaž Brojan z nami deli svoje bogato znanje in nam rad razkaže svoje zbirke in zaklade preteklosti«, s ponosom pove Metka Zupanek.

S kulturno dejavnostjo so člani Društva Lipa zagotovo v samem slovenskem vrhu. Imajo 13 različnih oblik ustvarjanja (glasba, keramičarstvo, likovna dejavnost, poezija…), ki se jih udeležuje približno 150 udeležencev. Za to dejavnost je bilo v letošnjem šolskem letu opravljenih 850 pedagoških ur. Prav tako so do sedaj izdali 14 literarno-likovnih zbornikov. Njihove članice pa so v samozaložbi izdale približno 50 knjig.

V šestih skupinah se odvija šport in rekreacija, ki jo obiskuje več kot 200 članov. V okviru Humanitarne dejavnosti ohranjajo stike z domovi za starejše. Javne pohvale na Republiški ravni pa redno prejemajo njihove članice, ki za Unicef izdelujejo punčke iz cunj, imenovane Lipine Špelce.

»Ko človek vstopa v tretje življenjsko obdobje se pogosto sooči z vprašanjem – Kaj lahko naredim sam zase, da bom preživel jesen življenja kakovostno?«, je v uvodu izpostavila slavnostna govornica, podžupanja mag. Renata Kosec.

podzupanja

Podžupanja Občine Domžale, mag. Renata Kosec.

Po njenih besedah je jesen življenja priložnost, da uresničimo vse svoje sanje, želje, realiziramo ideje, za katere prej enostavno ni bilo časa ter poiščemo nove navdihe in hobije, s katerimi si bomo polepšali vsakdan: »Tovrstne navdihe in priložnosti nudi vsem svojim članom in širši javnosti društvo Lipa Domžale. Društvo sodeluje pri različnih aktivnostih že vrsto let, zato bi se ob tej priložnosti rada zahvalila Metki Zupanek, predsednici društva, za uspešno vodenje kot tudi za delo, s katerim ste pripomogli k večji vključenosti starejših v mnoge družabne aktivnosti in projekte. S svojimi prizadevanji dajete velik pečat k osebnostnem razvoju posameznikov in celotne družbe, za kar smo vam hvaležni.«

V kulturnem programu, ki ga je povezovala Zlatka Levstek, so sodelovali: plesna skupina »Češminke«, citrarke »Notice« Lipa, citrarke »Siničke« Lipa, kitaristke »Strunice« Lipa in pevski zbor Lipe Domžale. Svoje znanje tujih jezikov pa so pokazali nekateri člani, ki obiskujejo te tečaje.

Po prireditvi je v prostorih Lipe sledila še podelitev bralnih značk, obiskovalci pa so si lahko ogledali razstavo likovnih in keramičnih del, vezenih in kljekljanih izdelkov in Lipine Špelce – punčke Unicef.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar

Fotogalerija

 

 

 

 

 

Vir: Domzalec.si o prireditvi poroča TUKAJ