Spominska slovesnost na Oklu

Objavljeno .

Pohodniki lipe na OkluPohodniki ponedeljkove skupine smo se v soboto, 24. februarja 2018, peš iz Domžal napotili na proslavo v spomin na 72 padlih borcev Kamniško-zasavskega odreda na Oklo nad Ihanom. Hodili smo ob Rači proti gradu Krumperk, nato pa se usmerili proti Križentavru nad Ihanom. Hoja po novozapadlem snegu je bila kar utrujajoča, saj smo morali veliko tudi gaziti. Pod njim smo nadaljevali proti cerkvi sv. Konigunde na Taboru nad Ihanom, nadaljevali proti konjeniškemu centru na Brdu in se usmerili mimo cerkve sv. Miklavža na Goropečah proti Oklu.

Vsako leto se tu odvija slovesnost v spomin na tragičen dogodek v februarju 1944, ko so partizane zgodaj zjutraj zaradi izdaje presenetili in obkolili v obroč močno oboroženi Nemci ter jih nato zverinsko pobili. Mladim je potrebno povedati, da z obuditvijo spomina na te dogodke obsojamo nacizem in fašizem. Ne smemo pozabiti, kako so se partizani pogumno zoperstavili močnejšemu sovražniku. Brez njihove srčnosti in poguma ne bi govorili slovensko.

Veliko ljudi se je kljub mrazu zbralo v spomin na ta tragični dogodek. Prisotni so bili tudi praporščaki, predstavniki borčevskih, veteranskih organizacij in postrojena je bila častna straža Zveze slovenskih častnikov Domžale. Udeležence je pozdravila najprej Marija Majhenič, predsednica Združenja borcev občine Domžale, slavnostni govornik je bil župan Toni Dragar. Sledilo je slavnostno polaganje venca in kulturni program.

Po proslavi smo se peš vračali po drugi poti v smeri proti gradu Krumperk v Domžale.

Stanka