Čipka na kamnu

Objavljeno .

cipke maj 2017V tednu vseživljenjskega učenja je tudi v društvu LIPA, U3žo, Domžale živahno. Ob zaključku šolskega leta 2016 - 2017 so klekljarska skupina Slamice, vezilje iz Domžal in  skupina prostovoljk UNICEF pripravile skupno razstavo čipk, vezenin in punčk. Gostoljubje že tradicionalno nudijo  učni prostori v Lipi.

Otvoritev razstave je bila v petek, 12. maja 2017, ob 11.00 uri.

Pozdravni nagovor je imela predsednica društva Lipa, Metka Zupanek, v katerem se je dotaknila samih začetkov učenja klekljanja in belega veza, s ponosom gleda na pretečeno obdobje in dosežene uspehe ustvarjalk, predvsem pa veliko zanimanje mlajših generacij za ohranjanje naše ljudske dediščine. Zahvalila se je mentoricam vezenja - Vidi Burnik in Sonji Skvarča, klekljanja - Mariji Rupert, še posebej za izvirno idejo kombiniranja čipk z različnimi naravnimi materiali: slama, steklo in letos kamen in kot glavno organizatorko razstave. Prisrčen pozdrav je bil namenjen našim gostom varovancem VDC Tončke Hočevar, Ljubljana in klekljarskemu društvu Čebelica, Moste pri Komendi. Zahvalila se je prostovoljkam UNICEF in mentorici Metki Paternoster za poklonjeno Punčko iz cunj, ki jo je Lipa podarila varovancem VDC Tončke Hočevar.

Prireditev so popestrile in obogatile s svojim kulturnim programom citrarke Siničke in kitaristke Strunice, pod vodstvom prof. Damjane Praprotnik, ki niso samo dobre glasbenice, ampak tudi izredno ubrane pevke. Venček narodnih je pritegnil k petju tudi navzoče in tako smo bili vsi skupaj en velik pevski zbor.

Razstavljavke  niso vešče samo izdelovanja čipk in vezenin, ampak tudi peke izredno slastnih slaščic, s katerimi so razvajale navzoče.

Razstava je bila odprta do nedelje, 14.maja

Avtor: Mirjana Kavčič
Foto: Marijan Levstek, Metka Paternoster
Foto: Miro Pivar in Miha Ulčar (domzalec.si)
 

O razstavi Čipka na kamnu piše tudi glasilo Slamnik - maj 2017

slamnik cipke maj2017 1
slamnik cipke maj2017 2