FOTO/VIDEO: Poezija Prešernovih nagrajenk v Knjižnici Domžale

Objavljeno .

Društvo Lipa – Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale in Knjižnica Domžale, sta v Knjižnici Domžale, 7. februarja 2024, organizirala prireditev ob Prešernovem dnevu - slovenskem kulturnem prazniku, z naslovom Praznik slovenskih pesnic.

2024 02 07 Lipa 0

Predstavili so Prešernovo nagrajenko za življenjsko delo Eriko Vouk in nagrajenko Prešernovega sklada Miljano Cunta. V kulturnem dogodku so poezijo obeh Prešernovih nagrajenk  recitirale članice literarnega študijskega programa Društva Lipa Domžale, na koncu pa so recitirale tudi svoje pesmi in obiskovalcem kulturnega dogodka pokazale svojo ustvarjalnost. Kulturnega dogodka sta se poleg obiskovalcev udeležili tudi direktorica Knjižnice Domžale mag. Barbara Zupanc Oberwalder te predsednica Sveta krajevne skupnosti Simona Jenka, Vera Banko.  Z glasbenimi vložki sta sodelovali učenki 4. razreda citer iz Glasbene šole Domžale, Manca Zrimšek in Manca Udovč, ter mentorica prof. Neli Zidar Kos, ki poučuje citre v Glasbeni šoli Domžale.

Vse zbrane je v uvodu pozdravil predsednik Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale Marjan Ravnikar, zatem pa je prof. Jana Ozimek, mentorica literarne študijske skupine društva Lipa, povedala nekaj besed o pesništvu in pisateljevanju v slovenski kulturni sceni ter o Prešernovih nagrajenkah Eriki Vouk in Miljani Cunta.

Erika Vouk je izjemna in posebna pesnica, pisala je v srednji šoli in pozneje še leta, preden je izšla njena prva pesniška zbirka. Pisala je iz lastne potrebe, predano in zavzeto, kot bi jo bralke in bralci že ves čas čakali. Pisanje pesmi je bilo zanjo od vsega začetka voda in kruh. Ne smisel bivanja, ampak bivanje samo. Erika Vouk je pesnica in prevajalka, ki živi in dela v Mariboru. Za svoje literarno delo je leta 1997 prejela Glazerjevo listino, nagrado mesta Maribor za kulturne dosežke. Za njo je bogat pesniški opus, ki ga sestavlja sedem pesniških zbirk: Do leta 2018 je objavila 11 pesniških zbirk in zanje prejela več prestižnih pesniških priznanj. Pesniške zbirke: Bela Evridika, DZS, 1984, Anima, DZS, 1990, Belo drevo, Založba Obzorja, 2000, Opis slike, Založba Litera, 2002, Album, Mladinska knjiga, 2003, Jenkova nagrada, Valovanje, Založba Litera, 2003 Veronikina nagrada, Nespančki, Locutio, 2003 , Z zamahom ptice neka roka slika, Založba Pivec, 2007, Rubin, Založba Pivec, 2008, Lasa pur dir, Založba Pivec, 2013, Ta dan: balade, Založba Pivec, 2019. Je avtorica številnih prevodov, še posebej dramskih (Wedekind, Goethe, Müller) za potrebe SNG Maribor. Med prevodi izstopa prevod drugega dela, Goethejevega Fausta. Njena poezija in prevodi mladinske književnosti so bili objavljeni v več revijah in časopisih. Za pesniško zbirko Opis slike je leta 2002 prejela Jenkovo nagrado, leta 2003 pa še Veronikino. Leta 2002 je postala vitezinja poezije na Pesniškem turnirju. Je tudi dobitnica Jenkove, Veronikine, Glazerjeve, Prešernove nagrade.

2024 02 07 Lipa 1

Sledilo branje pesmi nagrajene pesnice Erike Vouk. Recitacije pesmi Erike Vouk so izvedle članice Literarnega krožka Društva Lipa Domžale.

Erika Vouk: Praznujem življenje (Lili Jaševec), Erika Vouk: Diptih (Mira Smrkolj), Erika Vouk: Ne dotikaj se pesmi (Lidija Marinič), Erika Vouk: Pokrajina, ki v njej živiš (Milojka Lunar) , Erika Vouk: Opis slike 4 (Milena Šuštar), Erika Vouk: Ptica (Mira Smrkolj), Erika Vouk: Neizrekljivo (Marija Dodič), Erika Vouk: Poezija (Janka Jerman).

Miljana Cunta, nagrajenka Prešernovega sklada, je rojena je v Šempetru pri Gorici, od leta 1995 živi v Ljubljani. Študirala je primerjalno književnost in angleški jezik. Pesnica, prevajalka, esejistka. Objavila je tri pesniške zbirke: Za pol neba, Pesmi dneva in Svetloba od zunaj. Njena poezija je bila prevedena v več jezikov in nominirana za osrednje pesniške nagrade v Sloveniji. Piše tudi publicistična besedila in razmišljanja o poeziji. Iz angleščine in italijanščine je prevedla pesmi Christine Rossetti, Denise Levertov, Alde Merini in Patrizie Cavalli. Bila je programska vodja festivalov Vilenica in Fabula, koordinatorka projekta Živa coprnija ter mentorica literarnih delavnic v okviru pobude ''Vključujemo in aktiviramo!''. Študirala je primerjalno književnost in literarno teorijo ter angleški jezik in književnost na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je magistrirala z nalogo Sodobni kritiški pogledi na viktorijansko poezijo. Prejela je nagrado Prešernovega sklada za pesniško zbirko Nekajkrat smo zašli, sedaj se vračamo.

2024 02 07 Lipa 2

Pesniške zbirke Miljane Cunta; Za pol neba, Beletrina, 2010, Pesmi dneva (s fotografijami Dušana Šarotarja), KUD Logos, 2014, Svetloba od zunaj, Mladinska knjiga, 2018, Nekajkrat smo zašli, sedaj se vračamo, Slovenska matica, 2023

Recitacije njenih pesmi so izvedle: Miljana Cunta: Solze (Mija Stupica) , Miljana Cunta: Kamni (Anka Zdovc) , Miljana Cunta: Svetloba v avgustu (Mija Jerman) , Miljana Cunta: Jezik (Jana Ozimek).

Po recitacijah obeh Prešernovih nagrajenk so članice Literarnega krožka Društva Lipa Domžale zrecitirale svoje avtorske poezije literarne študijske skupine Društva Lipa; Milojka Lunar: Le ti to veš, Janka Jerman: Zapoj z menoj, Mija Stupica: Pesem, Mira Smrkolj: Haiku, Marija Dodič: Morda bom nekoč.

2024 02 07 Lipa 3

Po prebrani poeziji je Neli Zidar Kos, prof. citer, mentorica učenk Glasbene šole Domžale zaigrala na citre ter zraven zapela  pesem Gorazda Čepina (priredba Neli Zidar Kos), avtorja besedila Ferija Lainščka: Ne bodi kot drugi.

Ob koncu je Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale podelil recitatorkam ter glasbenicam nageljne, s tem pa je izzvenel lep kulturni program ob našem pesniku Francetu Prešernu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar