Glasbene skupine Društva Lipa Domžale že 10 let med strunami

Objavljeno .

10 let med strunami 01Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale je v sredo, 8. novembra 2023, v Kulturnem domu Groblje pripravilo koncert ob 10-letnici glasbenih skupin citrark in kitaristov ter predstavitev zbornika. Glasbene skupine, ki so vključene v študijske programe v Društvu Lipa Domžale, v letošnjem letu obeležuje 10 let ustvarjanja na citrah in kitarah. Ob 10-letnem jubileju so pripravili predstavitev ZBORNIKA s koncertom citrarjev in kitaristov društva Lipa. Ob koncertu so imeli tudi razstavo starih citer in kitar, katere so si obiskovalci z zanimanjem ogledali.

Področje glasbe v Društvu Lipa je prisotno že desetletje in je postalo pomemben del kulture v naši občini, nastopi Lipinih glasbenih skupin pa so znani tudi v sosednjih občinah, nemalokrat pa so se pojavljali tudi v različnih krajih Slovenije in izven meja naše države. Koncerta s predstavitvijo Zbornika so se udeležili poleg številnih obiskovalcev mag. Renata Kosec, županja Občine Domžale, Borut Ernestl, podžupan Občine Domžale, Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale, Metka Zupanek, častna predsednica Društva Lipa Domžale, Vera Banko, predsednica Sveta Krajevne skupnosti Simona Jenka Domžale, Klavdija Gregorin Štiftar, vodja JSKD OI Domžale in še nekateri gostje.

Ta večer je pripadel citrarski in kitarski skupini, ki sta s svojim igranjem in tudi petjem navdušili zbrano občinstvo. Zahvala gre predvsem vsem mentorjem, posebej prof. Damjani Praprotnik in v zadnjem letu Jasmini Levičar, ki s citrarkami neumorno prebirata skladbe iz strun citer ter seveda tudi Petra Mesića, ki ubira strune s svojimi kitaristkami. “Omeniti pa moramo tudi prof. Petra Napreta ter njegove sodelavce, ki so vsi skupaj pripomogli k uresničevanju sanj in želja Lipinih glasbenic in glasbenikov, slednje žal pogrešamo, ki z veliko ljubeznijo pridobivajo vedno nova znanja pri igranju citer ter vso svojo ljubezen, največkrat do slovenske pesmi, posredujejo vsem, ki radi prisluhnejo zvenu citer in njihovim melodijam. Obenem pa lahko zapišemo, da je prav igranje citer v okviru Lipine univerze pripomoglo, da so citrarske skupine dobili tudi drugje – v kulturnih društvih ter da so Lipine citrarske in kitarske glasbene skupine povsod dobrodošle,” je v svojem govoru povedal Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale.

V nadaljevanju je Ravnikar povedal, da njihove glasbene skupine polepšajo različne prireditve v Društvu Lipa ter jim izrekel čestitke: “Ko se ob 10-letnici glasbenega ustvarjanja naših glasbenikov njim in njihovim mentorjem iskreno zahvaljujem tako v svojem imenu kot imenu vseh, ki so jim radi prisluhnili, si želim, da bi tudi v prihodnje glasba ostala eden izmed vselej rado obiskanih področij v naši univerzi za tretje življenjsko obdobje Domžale in da bi ljubezen do citer, kitar in drugih instrumentov spremljala tako naše slušatelje kot slušateljice ter vse, ki jim radi prisluhnemo, saj nam glasba lepša jeseni življenja.”

DSC 0039

Po nagovoru Marjana Ravnikarja in mag. Renate Kosec, županje Občine Domžale, je Klavdija Gregorin Štiftar podelila bronaste značke Vinka Štrucla za več kot deset letno udejstvovanje na inštrumentalnem glasbenem področju ljubiteljske kulture. Za več kot deset letno udejstvovanje so bronasto značko Vinka Štrucla prejeli: Ivanka Hočevar Istenič, Marija Ivica Lavrenčič, Draga Lavrič, Jasmina Levičar, Ana Limoni, Frančiška Majhenič, Petar Mesić, Damjana Praprotnik, Breda Rudel, Andreja Trontelj ter Francka Us.

V teh desetih letih se je zaigralo in odpelo veliko domačih in tujih pesmi. Tako so v desetih letih citrarske skupine Sončnice in Kresničke ter kitaristi Tempo in Tesere izvedli veliko pesmi v priredbi prof. Damjane Praprotnik, veliko pa so jih zaigrale v priredbi drugih priznanih slovenskih citrarjev. Na odrih se je v desetih letih zvrstilo veliko slovenskih in tujih Božičnih pesmi, Cerkvenih in klasičnih pesmi, ljudskih in ponarodelih pesmi, otroških pesmi, domačih in tujih popevk, dalmatinskih melosov ter narodno zabavne glasbe.

DSC 0041

Citrarke in kitaristi so za jubilejno deseto leto ustvarjanja pripravili lep izbor pesmi uglasbene za citre in kitare, nekaj pesmi so ob igranju na inštrumente tudi zapele. Ob koncu se je predsednik Društva Lipa Marjan Ravnikar z šopki zahvalil vsem, ki so pripomogli k temu odličnemu glasbenemu večeru. Naj citre še naprej odmevajo po ulicah in dvoranah, navdihujejo ljudi in prinašajo radost ter ljubezen do glasbe. Naj skupaj gradijo mesto glasbe, citrarsko mesto, ki je vir navdiha za našo in za prihodnje generacije. Čestitke vsem glasbenicam in glasbenikom za vztrajanje in in uspešno delo. Skupaj ste močni in skupaj zmorete.

Video posnetek prireditve si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

DSC00023 05

DSC 0062

DSC 0073

DSC00021

DSC 0059

DSC 0064

DSC 0065

DSC 0067

DSC 0070

DSC 0072

DSC00010 01

DSC00089 05

DSC00099