Aritmija duše - nova pesniška zbirka Janke Jerman

Objavljeno .

DSC 0490Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale s svojim 26-letnim delovanjem omogoča aktivno preživljanje starejšim, ne glede na stopnjo formalne izobrazbe, politično, narodnostno ali versko pripadnost, oziroma drugo osebno okoliščino. Vsi se srečamo enkrat z obdobjem, ki mu rečemo »tretje življenjsko obdobje«. To je čas, ko nam kar naenkrat lahko postane dolgčas in vključitev v dejavnosti, ki jih ponuja društvo Lipa, je lahko priložnost za nova doživetja in izkušnje. V društvu lahko tako pridobivate ali obnavljate znanje v različnih dejavnostih, se udeležujete kulturnih dogajanj delavnic, v športno rekreativnih skupinah poskrbite za svoje fizične sposobnosti, v zanimivih strokovno vodenih izletih pa si ogledate kulturne, naravne in zgodovinske zanimivosti doma in v tujini. Ko prisluhnemo sebi, zadostimo željam in potrebam, za kar v času aktivnega dela ni bilo časa, lahko rečemo, da ustrežemo svoji duši.

Eden od krožkov, ki jih izvajajo v Društvu Lipa Domžale, je tudi Literarni krožek, kjer slušateljice z mentorico Jano Ozimek ustvarjajo svoje projekte, pišejo pesmi, zgodbe, haikuje … Ena od prvih slušateljic tega krožka v 26-letnem delovanju društva je Janka Jerman, ki je letos v samozaložbi izdala že šesto knjigo pesmi.

Predstavitev pesniške zbirke avtorice Janke Jerman z naslovom Aritmija duše je v večnamenskem prostoru v Knjižnici Domžale, potekala v sredo, 25. oktobra  2023. Pesniško zbirko je predstavila avtorica s sodelovanjem članic literarnega krožka Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale. Pogovor je vodila sedanja mentorica literarnega krožka Jana Ozimek. Nastopila je glasbena skupina bodočih mladih zdravnikov. Med pogovorom so nekaj pesmi Janke Jerman iz prejšnjih knjig prebrale članice Literarnega krožka Mira Smrkolj, Lili Jaševec, Milojka Lunar, Mija Stupica, Marta Smrkol, Milena Šuštar, Marija Dodič ter Mija Jerman. Nekaj pesmi iz nove pesniške zbirke pa je prebrala avtorica sama.

DSC00074 01

Janka Jerman je priromala do svojega osemdesetega leta. V svet je pogledala na prvi poletni dan leta 1943 v Domžalah, kjer je tudi odraščala med potepanji ob Mlinščici, Bistrici in Šumberkom, v objemu stare vrbe ob učenju, branju in sanjarjenju. Že takrat so nastajale pesmi, a si jih ni upala nikomur pokazati. Tudi pozneje so ostale v predalu. Študirala je za učiteljico in to tudi postala. Sledila so leta, ko se je življenje odvijalo med službo in družino. Tudi v tem času je pisala za svojo dušo. A pesmi so ostale tudi tokrat v predalu. Ko pa se je upokojila in vpisala v Društvo za izobraževanje v tretjem življenjskem obdobju Lipa Domžale, pa je zbrala pogum, da so dolgo skrite pesmi šle med ljudi. K temu so pripomogle številne vzpodbude, da naj svoje pesmi predstavi v knjižni izdaji. Kar dobro so bile sprejete in Janka si želi, da bodo bralci tudi to, šesto knjigo radi vzeli v roke.

Publikacije, ki jih je Janka izdala v samozaložbi:

  • SLEDI V ČASU, pesniška zbirka, samozaložba, Radomlje 1999
  • SENCE V SONCU, pesniška zbirka, samozaložba, Radomlje 2001
  • SPEVI VETRA, haiku, samozaložba, Radomlje 2002
  • NI ŠE PADLA SLANA, pesniška zbirka, samozaložba, Radomlje 2010
  • KO JE ŽIVLJENJE ŠE SANJALO, spomini, samozaložba, Radomlje 2013
  • ARITMIJA DUŠE, pesniška zbirka, samozaložba, Radomlje 2023

DSC 0447

Ob koncu je nekaj besed spregovoril tudi predsednik Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale Marjan Ravnikar ter ob podaritvi šopka cvetja čestital Janki Jerman za izdano odlično šesto pesniško zbirko. Tudi sama se je zahvalila vsem, ki so pripomogli k tako lepemu vzdušju ob večeru predstavitve njene pesniške zbirke. Velike zahvale je bil deležen tudi izkušeni pomorščak Mitja Zupančič, sicer uveljavljeni publicist, novinar in pisatelj o lepotah Jadrana, ki je Janki Jerman veliko pomagal pri izdajah z naslovnicami in tudi drugače, da so pesniške zbirke ugledale luč sveta v taki obliki.

Video posnetek predstavitve pesniške zbirke Janke Jerman si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

DSC 0453

DSC 0452

DSC 0454

DSC 0455

DSC 0457 01

DSC 0465

DSC00128 01

DSC00111 02

DSC00115 02

DSC00099 01

DSC 0467 04

DSC 0486 02

DSC00163 02