Osebne pripovedi združene v popótovanje

Objavljeno .

DSC 0096V Galeriji Domžale je v ponedeljek, 5. junija 2023, potekalo odprtje razstave likovne skupine Društva Lipa Domžale, ki so jo poimenovali “Popótovanja”. Odprtja razstave se je udeležilo lepo število obiskovalcev in avtorjev slik, ki so k svojim umetninam dodali še pripis v pripovedi ali v verzih pesmi. Galerija Domžale je likovnikom omogočila, da svoj raziskovalno ustvarjalni duh predstavijo širši javnosti.

»V likovni skupini Univerze za tretje življenjsko obdobje Društva Lipa Domžale nas poleg dolgoletnih kreativnih slikarskih vzgibov povezuje toplina in domačnost. Delo v družabnem okolju, v prijaznem kolegialnem vzdušju, nas ohranja mlade, motivirane in radovedne. Pogovor pa, kot v marsikaterem drugem okolju, pogosto vodi v obujanje starih časov in spominov nanje. Tako se je postoma izoblikovala ideja, da bi ustvarjali na temo »Popotovanje«, v vsej svoji prezénci,« je v uvodu pogovora pred uradnim odprtjem razstave dejala Duša Jesih, akad. slikarka, mentorica.

V prvem delu se v ravni liniji nizajo diptihi osebnih pripovedi v serijo popotniških pričevanj, v drugem delu pa so se posamezni utrinki na temo mapiranja po zgledu aktualne ameriške umetnice Paule Scher, z raziskovanjem sebi znanih, sosedovih in tistih bolj oddaljenih, še nepoznanih poti in potovanj v dežele in kraje, kjer je polno navad in običajev, prelitih v sliko. Tako v inštalaciji večih slik skupaj vidimo globus, zemljevidne karte, kjer se zgodbe o prehojenih poteh vrstijo, prepletajo v instalacijo posamezih kolažev, ki se zlijejo v skupno zgodbo.

Duša Jesih, akad. slikarka, mentorica je v nadaljevanju povedala še nekaj besed o zamisli, kako bi likovniki naredili nekaj posebnega in drugačnega od vsakoletnih razstav. »Popótovanje ali z drugimi besedami vandranje, pohajkovanje, pustolovščina, odisejada, dogodivščina, romanje …, je doživetje, izkustvo, fizično ali duhovno, je bit, utrinek, spomin, je košček mozaika iz našega življenja. Po »potéh spominov in tovarištva« se tkejo vezi, izrisujejo matrice, mreže, zemljevidi. Od samega začetka pa do danes smo ljudje po dolgem in po čez pre-potovali naš planet, pa tudi v vesolje so se podali, zaradi naravnih ali »nadnaravnih« okoliščin so si sledile velike selitve narodov, odkrivanje »Amerike«… Potujemo duhovno in osebnostno, skozi vse, kar na svoji poti skozi evolucijo lastne Duše doživljamo v katerikoli dimenziji. Témo, na kateri gradimo, t.i. inventuri prehojenih póti, konotirano z Pengovovimi Odpotovanji; iz svojega preteklega življenja skušamo izpostaviti spomin na prav posebno osebno življenjsko izkušnjo popotovanja, takšno, ki nas je zazamovala, in, ki bi jo radi tisti, ki jo doživijo, delili z vsemi drugimi. To je nekaj čudovitega, odpira obzorja in bogati duha. Materializirati skušamno v pisani in slikani obliki – v likovni podobi manjšega intimnejšega formata želimo upodobiti fatazmo iz preteklosti, ter jo pospremiti oz. oplemenititi z literarno noto,« je zaključila Duša Jesih, akad. slikarka, mentorica.

DSC 0102

Nekaj besed je spregovoril tudi Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale: »Veliko odrekanja in truda je potrebno, da se take umetnine, kot jih danes vidite na razstavi, ustvari. Vsaka oseba ima poleg slike še svoje besedilo, svojo zgodbo popotovanja, ki je celoten skupek naslova razstave. S tako zavzeto mentorico jim je to uspelo. Hvala za vse te umetnine, ki krasijo domžalsko galerijo, zahvala za to razstavo gre v prvi vrsti Galeriji Domžale, ki je dala proste prostore in seveda naši mentorici, da so v kratkem času uspeli narediti popotovanja in jih razstaviti.«  Mentorici je v zahvalo izročil šopek.

V kulturnem programu sta sodelovala Miro Novak in njegov učence Marko Kosanovič, ki sta na svoja strunska instrumenta obiskovalce popeljala na popotovanje v Italijo in Irsko.

DSC 0127

V Galeriji Domžale razstavljajo: Dragica Šetina, Milena Zanoškar, Angela Dovžan, Irena Osolnik, Nuša Čučnik, Veronika Strašek, Nuša Lojen, Veronika Židanek, Vlasta Janžekovič, Breda Cerar , Marjeta Ložar, Brigitta Leskovar, Joži Tomšič, Antonija Pacek Tonka, Majda Šilar, Miro Novak.

Razstava bo v Galeriji Domžale na ogled do 12. junija 2023.

Video posnetek z odprtja razstave si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

DSC 0093

DSC 0094

DSC 0114

DSC 0117

DSC 0122

DSC 0133

DSC 0129

DSC 0112

DSC00374 01

DSC00323

DSC00332

DSC00338

DSC00375

DSC00327