Zaključni izlet likovne skupine Društva Lipa

Objavljeno .

received 624292466260707216087Po zaporedju deževnih dni, na lep sončen dan, v četrtek, 18. maja, smo se skupaj z likovniki U3ŽO iz Ljubljane odpeljali v Piran. Namen skupnega druženja je bil ogled galerij in iskanje morebitnih motivov, ki jih bomo prenesli na platna. Pod vodstvom naše mentorice Duše Jesih smo si namreč zadali nalogo, da sodelujemo na čim več slikarskih Ex-temporih. Eden med njimi je Ex-tempore Piran v mesecu avgustu.

Po kratkem postanku na Solinah, katerih ogled je, žal, možen le proti plačilu vstopnine, smo se odpeljali v predmestje Pirana. Sprehod ob obali, fotografiranje lepot morja, stavb, narave, nas je pripeljal v središče Pirana. Ogledali smo si manjšo galerijo in večjo Mestno galerijo Piran, ki je ena izmed Obalnih galerij, v sklopu katerih se nahajajo galerije še v Kopru in ena v Benetkah. V preddverju Galerije smo si ogledali zanimive stvaritve študentov Akademije za uporabno umetnost, imenovano Hybrid gardens, kombinacijo materialov iz narave z zasajenimi rastlinami. Glavni del razstave z naslovom TRG NERAVNODUŠNIH, pa predstavljajo dela umetnika Nemanja Cvijanovića. Vsa njegova dela so izredno zanimiva, med njimi velik rdeče obarvan svetlobni box, instalacija kot parodija na besedo »Prav«, instalacija »Smrt fašizmu« , instalacija »En in trije stoli«, instalacija »Za menoj tovariši, hura!« s šahovskimi figurami, ki jih je iz kruha, oglja in krvi izdelal hrvaški partizan v ujetništvu, obsežen plakat »Sladki teror« z likom enega izmed del Gustava Klimta, in še številne druge umetnine.

Po krajšem popoldanskem kosilu in sprehodu smo se odpeljali proti domu. A izlet se še ni bližal koncu, izletniška avantura se je šele začela. Sredi vožnje na avtocesti se je nenadoma pokazal dim in začutil neprijeten vonj. Seveda smo se ustavili, šofer je ugotovil, da je nekaj narobe pri sprednji gumi, a vzroka ni mogel odpraviti. S »polževo hitrostjo« smo zapeljali nekaj sto metrov naprej, do mesta z odstavnim pasom, kjer smo v zavetju za cestno ograjo lahko počakali na Darsove nadzornike, ki so nas s svojim spremstvom, s počasno vožnjo pospremili na prostor izven avtoceste, kjer smo lahko počakali na nadomestni avtobus. Seveda nas, kljub prestanemu strahu ob nenadnem neprijetnem dogodku, ni zapustila dobra volja in smo izlet zaključili s prijetnimi vtisi in spomini na zanimivo druženje.

Besedilo in fotografije: Dragica Šetina

received 755247432960893216088

20230518 132119216090

20230518 190100216089