V Domžalah so zazveneli zvoki citer

Objavljeno .

DSC05734Lepo vreme, citrarji napolnjeni z optimizmom in z mehkimi prsti, ki so nežno božali strune tega vsebolj priljubljenega instrumenta v Domžalah in okolici ter tudi širše po Sloveniji, je privabilo lepo število gledalcev, ki so si ogledali igranje vseh generacij na ta lep strunski instrument.

Organizatorji, Zveza kulturnih društev Domžale, Kulturno društvo Domžale in Društvo Lipa Domžale, so ob podpori Občine Domžale, JSKD OI Domžale in Citrarskega društva Slovenije na vseslovensko in tudi mednarodno srečanje citrarjev povabili posameznike in skupine, ki igrajo to priljubljeno glasbilo.

Osrednji dogodek se je odvil v soboto, 20. maja, ko so v središču Domžal odmevali zvoki citer. Program se je začel ob 10. uri na ploščadi pri Tuš centru v Domžalah z nastopom citrarske skupine Kulturnega društva Ihan, Bande citrarske in tenorista Klemna Torkarja. Citrarji so po uvodnih pozdravih županje Občine Domžale mag. Renate Kosec in prof. Petra Napreta zaigrali na različnih lokacijah po središču Domžal, predvsem pred znanimi gostinskimi lokali in trgovinami. Na različnih lokacijah so obiskovalci lahko prisluhnili citrarski skupini Notice KD Domžale, Citrarski komorni skupini Glasbene šole Domžale, Karmen in Neli Zidar Kos, Tomažu Plahutniku, Dejanu Parprotniku, Janji Brlec z učenci, Petru Napretu z učenci, citrarkam in kitaristom društva Lipa Domžale, citrarjem U3ŽO Ribnica, citrarski skupini Dominae, učencem Damjane Praprotnik, učencem Anite Veršec in mnogim drugim. Na osrednjem prizorišču na odru pred Tuš centrom so poleg Bande citrarske iz Ihana zaigrali gostje iz tujine, Glasbena šola Grafenstein iz Avstrije in skupina Světlušky iz Češke. Ob 11.45 so se vsi vrnili na osrednji prostor, kjer je sledil skupni nastop vseh sodelujočih glasbenikov. Zelo dobro obiskan in z vseh strani odlično pohvaljen dogodek, ki je prerasel v tradicionalnega, je dal organizatorjem še večji zagon, da bodo še z večjim zanosom pripravili naslednje leto že šesti citrarski koncert.

Čestitke organizatorjem, ki so se maksimalno potrudili. Tudi vsem, ki so z napisi vodili skupine citrarjev po domžalskih lokacijah. Vzpodbudno in z velikim zanosom so s prsti božali strune in izvabljali lepe melodije, ki so segle v srce. Hvala vsem za polepšan sobotni dan, ki so ga obiskovalci preživeli v vaši družbi.

Citrarski vikend se je zaključil v nedeljo s koncertom Michala Müllerja, citrarskega virtuoza iz Češke v Slamnikarskem muzeju v Domžalah.

Video posnetek dogodka si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar;  Foto, video: Miro Pivar

DSC00016

DSC00011 01

DSC00023

DSC00070 01

DSC00076 01

DSC05728

DSC05730

DSC05779

DSC05780

DSC05781

GOPR5560