Predavanje mag. Tineta Goleža: Varuhi rodbinskega spomina

Objavljeno .

image000000013211542

V sredo, 26. aprila 2023, smo v Društvu Lipa, Univerzi za tretje življenjsko obdobje Domžale gostili mag. Tineta Goleža, ki je izvedel predavanje na temo Varuhi rodbinskega spomina.

Mag. Tine Golež je sicer profesor fizike na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani, sicer pa tudi glasbenik, publicist in ljubiteljski zgodovinar. Predstavil je knjige svojih prednikov Martina Goleža in Elizabete Gaber, Janeza Mihača in Marije Stružnik, Peregrina Lončarja in Lucije Žavbi ter Antona Murija ter Jerice Jaklin. S svojim izbranim zbornim jezikom je navduševal poslušalce. Povedal nam je, kako se je lotil pisanja rodbinskega debla. Svoje raziskovanje je podkrepil z zgodbami o teh ljudeh, ki jih je našel v digitalni knjižnici. Pokazal nam je povezave od prvih prednikov do danes. Računalnik nam omogoča poizvedovanje o naših prednikih tudi izven naših meja, tako da nam ni potrebno več fizično potovati na Dunaj ali kak drug kraj, kamor so se izselili naši predniki.

S svojim znanjem in pomočjo bi rad navdušil še koga, ki bi rad na ta način spoznal svoje prednike ter ohranil spomin nanje tudi svojim potomcem. Predavanje nas je navdušilo in želimo si, da bi ga spet še kdaj povabili v naše vrste.

Zapisala Jana Ozimek, ki je gosta tudi povabila.

 

image000000014211544

image000001006211541