Spomladanska poslastica "Vigred med strunami" navdušila

DSC 0564 3705Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale je v soboto, 15. aprila 2023, v Kulturnem domu na Viru pripravila glasbeno prireditev z naslovom “Vigred med strunami”. Na prireditvi so nastopili skupine citer in kitar Društva Lipa Domžale, Citroprekelj iz Bele krajine in Citrarska skupina, “Gremo mi po svoje” iz Brežic.

Obiskovalcem prireditve so nastopajoči pravili glasbeno poslastico, saj so uživali ob poslušanju zvokov citer, kitar in opreklja, glasba pa je prinesla pravo pomlad. Glasbena prireditev “Vigred med strunami” je tudi letos potekal na dveh lokacijah. Prvi glasbeni koncert se je odvijal v soboto, 1. aprila 2023, v Črnomlju, v soboto, 15. aprila 2023, pa je potekal v Kulturnem domu na Viru.

Koncert je potekal v organizaciji Društva Lipa Domžale, v soorganizaciji Občine Domžale, JSKD, Območne izpostave Domžale, Folklorne skupine Dragatuš in Društva Citroprekelj Bela krajina. Koncerta sta se udeležila tudi Klavdija Gregorin Štiftar, vodja območne izpostave JSKD OI Domžale in Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale, ki je ob tej priliki povedal nekaj besed. Prireditev je vodil Tadej Fink.

Sestava nastopajočih iz Društva Lipa Domžale je vključevala več njihovih skupin. S svojimi vrlinami so se tako predstavile skupine Sončnice, Kresničke, Tempo, Tesere in začetnice. Skupini Sončnice in Tempo se svoje inštrumente učijo igrati od šest do devet let, glasbenice v skupinah Kresničke in Tesere pa od enega do petih let, vse pod vodstvom prof. Damjane Praprotnik in Jasmine Levičar. S svojimi nastopi bogatijo vsakdan v nekaterih domovih za starejše, zaigrajo ter zapojejo pa tudi ob praznovanju različnih praznikov in proslav. Redno se udeležujejo koncertov in aktivnosti v Domžalah in okolici. Repertoar v večini sestavljajo ljudske skladbe, ki jih obogatijo s petjem, radi pa izvajajo tudi zimzelene in popularne melodije. Vsako leto pripravijo več božičnih nastopov, letos so zaigrale v treh Plečnikovih cerkvah. Skupini Sončnice in Tempo pa so obiskale tudi slovenske rojake v Italiji. Med korono so skupaj z ostalimi skupinami posneli več koncertov na daljavo, med poletjem pa uspešno organizirali in izvedli dva Dalmatinska večera v Domžalah s pevskimi gosti. Na tokratnem koncertu je bila z njimi tudi skupina začetnic, ki se sestaja od decembra 2022 in pridno vadi enkrat tedensko.

Citrarska skupina »Gremo mi po svoje« iz Brežic se je prvič zbrala oktobra 2019. Bilo jih 18. Vsi so bili upokojenci, željni druženja ob petju in igranju. Veselili so se dragocene priložnost v tretjem življenjskem obdobju , ki jim naj bi uresničila njihove mladostne želje in dnevom dodala več življenja, dvigovala njihovo razpoloženje, jih zdravila, razveseljevala … Žal je v času dveletnega trajanja korone in vseh prepovedi, njihovo druženje zamrlo in od velike skupine so ostali štirje, ki so začeli aktivno vaditi oktobra 2022 pod okriljem ZPTM (Zavod za podjetništvo, turizem in mladino) Brežice, ki izvaja projekt Večgeneracijski center program za starejše, financira jih pa Občina Brežice. Letos sta se jim pridružili še dve članici in njihovo glasbeno ustvarjanje je s pomočjo velike angažiranosti in truda mentorice ter učiteljice Anite Veršeč, prišlo tako daleč, da so se upali priti med ostale skupine in zaigrati z njimi in udeležba na tem koncertu je bil njihov prvi nastop.

DSC 0568 3709

V zadnjih nekaj letih so citre in oprekelj ponovno zvenele tudi v Beli krajini. Njun glas je z ustanovitvijo društva Citroprekelj Bela krajina vse močnejši. Njihova mentorica je prof. Damjana Praprotnik. Nekaj besed o skupini je spregovorila vse bolj uveljavljena belokranjska citrarka, ki ta inštrument igra že dolgih 5 mesecev, sveže pečena in prva predsednica društva Citroprekelj Bela krajina Vesna Gregorič.

Glasbeni koncert "Vigred med strunami" je v celoti pripravila prof. Damjana Praprotnik. Je vodja nastopajoče gostiteljske skupine Citroprekelj in domžalske skupine Društva Lipa Domžale. Damjana je od ideje naprej zaslužna za delo in razvoj prve in edine citrarsko-oprekljarske skupine v Beli krajini. Na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu je zaključila pedagoško in umetniško glasbeno smer na citrah, v Linzu pa pedagoški magisterij. Je članica več ansamblov, večinoma nastopa kot solistka, sodeluje pa tudi z različnimi zbori in priznanimi solisti. Poučuje v GŠ Jesenice, GŠ Ribnica, GŠ Škofja Loka, v Društvu Lipa Domžale in seveda v Beli krajini, kjer ji je na pomoč priskočila profesorica Anita Veršec, ki poučuje citre v Glasbeni šoli Brežice in vodi tudi včerajšnjo gostujočo skupino »Gremo mi po svoje« iz Brežic, ki prihajajo iz njenih domačih krajev.

DSC 0573 3714

Ob koncu koncerta je zbrane nagovoril Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale, ki je mentoricama Damjani Praprotnik in Aniti Veršec ter povezovalcu programa Tadeju Finku podaril šopke.

»Spoštovane obiskovalke, spoštovani obiskovalci, verjamem, da ste uživali v melodijah, ki ga je prinesel koncert "Vigred med strunami". Čestitamo vsem nastopajočim in se zahvaljujemo vsem, ki ste omogočili izvedbo nocojšnjega koncerta. To so: Društvo Lipa Domžale – Univerza za tretje življenjsko obdobje, Društvo Citroprekelj Bela krajina, Občina Domžale, JSKD OI Domžale, Damjana Praprotnik, FS Dragatuš, ter vsi posamezniki, ki so kakorkoli pripomogli pri organizaciji in izvedbi koncerta. Vsem še enkrat hvala«, je s temi besedami svoj govor zaključil Ravnikar.

DSC 0587 3728

Video posnetek si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

DSC 0546 3687