K sosedom po ščepec zgodovine in morske klime

Objavljeno .

Lipa Oglej 148Domžale, 24. marec 2023 - avtobusna postaja, zbirališče članov Lipe, ki se dobro razpoloženi veselimo enodnevnega izleta v Italijo. Nekateri člani se med seboj že poznamo, drugi malce previdno navezujemo prve stike.

Predsednik društva Lipa Marjan in vodič nas natančno seznanita s potekom izleta. Ni kaj, jasna navodila so dobra popotnica za vsako skupinsko druženje!

Prvi postanek na Ravbarkomandi že kar pregovorno kliče po kavici. In seveda, veter, veter v laseh.Pravzaprav se ne spomnim postanka brez vetra, vsaj ne na tem delu poti.

Zabaven in z zgodovinskim znanjem »oborožen« vodič nas vodi skozi z zgodovino podkrepljenimi dejstvi. Življenje, borba za obstanek naroda, selitve, vojne, usode posameznih junakov, pesnikov, pisateljev in borcev so na tem področju ohranili slovensko zavest.

Sploh ne vem kdaj smo se mimo Postojne, Sežane, Fernetičev pripeljali »čez mejo «. Na dan mi privrejo spomini na tista davna leta, ko smo hodili po nakupih v Trst in Gorico po kavbojke, čevlje, super kavo, banane in še kaj. In carina, cariniki, kolone in čakanja.

Zares hitro nas pozdravi Monfalcone, ki v ladjedelnici zaposluje številne domače in tuje delavce. Multikulturnost prebivalstva je zaznati na vsakem koraku.

Avtobus nas kmalu popelje v popolnoma drugačno pokrajino. Nižina, topoli, ciprese, suha struga nekega kanala, namakalni sistemi, nizke hiške, kot drevesa visoke, mimoze. To je pokrajina, ki vodi v mesto sonca, Gradež- Grado.

Bazilika sv. Eufemije iz 5.stol.nudi vpogled v bogato zgodovino mesta. Obdaja jo prostran trg s klopmi in tipičnimi obmorskimi hiškami, ki se nadaljujejo ob obali. Mesto je priljubljeno letovišče za številne Evropejce.

Lipa Gradež 052

Ob našem obisku je name delovalo nekako umirjeno, spokojno, nostalgično. Še sonce se je občasno potuhnilo med oblake. Ena najlepših peščenih plaž, posejana s številnimi školjkami je ponujala razkošje prostora. Posamezni gostje smo lahko uživali v neizmernem pogledu neskončnosti morja. Hoteli, parki, trgi, aleje, odlične restavracije, slaščičarne, ustrezajo številnim, tudi zahtevnejšim gostom. Tudi mi smo se posladkali s sladoledom, si privoščili odlično kavico.

Lipa Gradež 108

Kako čudovito, imeti čas in preprosto uživati v vonjavah in prisluškovanju morja ! In to na skupinskem izletu.

Po dolgem nasipu smo se, mimo otoka Barbana, odpeljali v Oglej, Aquilejo. Ob dobro ohranjeni Poponovi baziliki nam je vodič predstavil zgodovino oglejskih patriarhov, krajev, pokrajine. Presenetljivo dobro so ohranjeni številni, starodavni mozaiki in zanimivi ostanki nekdaj rimskega mesta.

Naš naslednji cilj je bilo nakupovalno središče Land of Palmanova. Tudi tam je bilo dovolj časa za individualno uresničevanje želja. Priporočam odlično in sploh ne drago kavico!

Lipa Palmanova 160

Mimo Gorice, Ajdovščine, Vipave nas je pot vodila na skupno kosilo.

Veselim se ponovnega druženja s člani društva, enodnevni izleti so pa dobrodošla popestritev mojega vsakdana.

Besedilo: Lea Frleta Klemenčič

Lipa Gradež 007

Lipa Gradež 009

Lipa Gradež 017Lipa Gradež 040

Lipa Gradež 030

Lipa Gradež 034

Lipa Gradež 038

Lipa Gradež 049

Lipa Gradež 060 1

Lipa Gradež 082

Lipa Gradež 088

Lipa Oglej 131

Lipa Oglej 142

Lipa Oglej 133

Lipa Hruševje 188

Lipa Hruševje 189

Lipa Hruševje 193