Iskanja Dragice Šetina

DSC00294Dragica Šetina, članica likovnega krožka Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale, je v Kulturnem domu Ivana Hribarja v Trzinu v sredo, 22. marca 2023, odprla prvo samostojno razstavo likovnih del, ki jo je poimenovala Iskanja. Dragici je bila v likovnem krožku dolga leta mentorica Marija Mojca Vilar, zadnji dve leti pa ustvarja pod mentorstvom priznane slikarke Dušice Jesih.

Ob obisku razstave je Dragica Šetina povedala, da jo dostikrat kdo vpraša, kako gresta skupaj ekonomija in slikarstvo. Vedno jim z veseljem odgovori, da se zelo lepo povezujeta in dopolnjujeta. Dragica se je polovici življenja posvetila ekonomiji, številkam, predpisom in zakonom, drugo polovico pa družini, naravi, živalim in seveda slikarstvu. Že v otroštvu in v mladosti je rada risala in slikala. Med študijem ekonomije, v sedemdesetih letih, se ji je ponudila priložnost, da je lahko obiskovala večerni tečaj slikanja na Likovni akademiji v Ljubljani pri akademskem slikarju prof. Nikolaju Omersa. Tematika tečaja je bila risanje figure s svinčnikom. Žal je v letih službenih obveznosti le redko našla čas za slikanje, si je pa z veseljem ogledala marsikatero razstavo priznanih slikarjev. Takoj po upokojitvi leta 2010 je postala članica Društva Lipa Domžale in se vpisala v likovni krožek in tečaj joge. Oboje z velikim veseljem obiskuje še danes. Slikanje ji ne pomeni le ustvarjanje slik, ampak tudi neprecenljivo druženje s prijatelji, ki imajo iste ali podobne vrednote in hobije, kot ona sama. Ker ima rada izzive, se udeležuje številnih slikarskih natečajev in Ex teporih. Še vedno išče svoj osebni slog slikanja, saj jo zanimajo in navdihujejo različne tehnike in različni motivi.

Likovna dejavnost v Društvu Lipa Domžale obsega pridobivanje znanj in tehnike risanja. slikanja, o slikarskih materialih, spoznavanju del velikih slikarskih umetnikov, delujočih v različnih časovnih obdobjih ter praktičnih del, ki pomeni ustvarjanje lastnih slikarskih del, po predlogah velikih mojstrov ali po lastnih opažanjih in zamislih. Osnovno tehniko predstavlja risba, slikajo pa z akvareli, z akrili, z oljnimi in pastelnimi barvami, z ogljem, tušem in podobno. Podlaga za slikanje imajo papir, platno, steklo, les ali kakšen drug material, za slikanje pa uporabljajo čopiče različnih dimenzij in trdote, lopatke ali druge pripomočke iz narave, prosto po lastni izbiri, iznajdljivosti in ustvarjalnosti. Na likovnem krožku rišejo, slikajo predmete, tihožitja, pokrajine, naravo, človeške in živalske figure, portrete, abstraktne motive ali uporabljajo različne moderne tehnike. Pomembna je pravilna postavitev kompozicije, prespektiva in senčenje. Umetnostni slog slike je lahko realizem, impresionizem, ekspresionizem, kubizem, nadrealizem, abstraktno slikanje in še številni drugi slogi.

Razstava Dragice Šetina bo v Kulturnem domu Ivana Hribarja v Trzinu na ogled do 5. 4. 2023.

Video posnetek razstave in pogovor z Dragico si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar