S fotografsko razstavo obeležili prvih 25 let delovanja Društva Lipa Domžale

Objavljeno .

DSC 0414Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale s svojim 25-letnim delovanjem omogoča aktivno preživljanje starejšim, ne glede na stopnjo formalne izobrazbe, politično, narodnostno ali versko pripadnost, oziroma drugo osebno okoliščino.

Vsi se srečamo enkrat z obdobjem, ki mu rečemo »tretje življenjsko obdobje«. To je čas, ko nam kar naenkrat lahko postane dolgčas in vključitev v dejavnosti, ki jih ponuja društvo Lipa, je lahko priložnost za nova doživetja in izkušnje. V društvu lahko tako pridobivate ali obnavljate znanje v različnih dejavnostih, se udeležujete kulturnih dogajanj delavnic, v športno rekreativnih skupinah poskrbite za svoje fizične sposobnosti, v zanimivih strokovno vodenih izletih pa si ogledate kulturne, naravne in zgodovinske zanimivosti doma in v tujini. Ko prisluhnemo sebi, zadostimo željam in potrebam, za kar v času aktivnega dela ni bilo časa, lahko rečemo, da ustrežemo svoji duši.

Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale, 9. novembra 2022, praznuje srebrni jubilej. Praznuje namreč petindvajsetletnico svojega delovanja. Pomemben jubilej je obudil spomine na plodno in razgibano pot, v počastitev katere so pripravili jubilejno fotografsko razstavo v sliki in besedi, ki so jo s krajšim kulturnim programom in slavnostnim govorom odprli v Galeriji Domžale.

 Na razstavi so razstavili tudi pisano paleto Unicefovih punčk iz cunj. Razstave in kulturnega programa pa se je udeležilo lepo število mentorjev iz Društva Lipa Domžale, slušateljev in tudi gostov.

Med gosti so bili dr. Miro Stiplovšek, častni občan Občine Domžale, Vera Vojska, častna občanka Občine Domžale, Metka Zupanek, prva predsednica Društva Lipa in zdajšnja častna predsednica, Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale in podžupan Občine Domžale ter Vera Banko, predsednica sveta Krajevne skupnosti Simona Jenka.

V kulturnem programu so nastopili folklorna skupina Folklornega društva Groblje, Domžale in člani pohodniške skupine Društva Lipa Domžale, Janka Jerman in Milojka Lunar iz literarnega krožka Društva Lipa Domžale ter citrarska skupina Kresničke in kitaristi Tesere pod vodstvom citrarke prof. Damjane Praprotnik. Prireditev je vodila Mira Smrkolj.

DSC 0433

Na Društvu Lipa se je v teh 25-tih letih zvrstilo veliko članov, ki so prišli, ustvarjali – in tudi odšli. Zmeraj pa prihajajo novi. Posebej so se razveselili ustanoviteljice in prve predsednice društva Lipa Metke Zupanek in še nekaj aktivnih članic, ki so v društvu že samega začetka. Zaslužne so za to, da se je društvo skozi čas razvijalo, krepilo in postalo prepoznavno tudi navzven.

Spregovoril je tudi Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale in zbranim predstavil bogato delovanje društva, ki obsega vse od športnih dejavnosti do različnih delavnic in učenja tujih jezikov. »Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale je namenjena odraslim v poznejših letih in brezposelnim, ne glede na stopnjo formalne izobrazbe, politično, narodnostno ali versko pripadnost, oziroma drugo osebno okoliščino. V našem društvu lahko pridobivate ali obnavljate znanje tujih jezikov, se udeležujete kulturnih dogajanj in delavnic, v športno rekreativnih skupinah poskrbite za svoje fizične sposobnosti, v zanimivih strokovno vodenih izletih pa si ogledate kulturne, naravne in zgodovinske zanimivosti doma in v tujini,« je v nagovoru dejal Marjan Ravnikar.

DSC 0403

Društvo Lipa – U3ŽO Domžale se lahko ponaša, da je v okolju, kjer aktivno deluje pozitivno sprejeta, s podporo lokalnih skupnosti. S svojim delom in vključevanjem občanov v jeseni življenja, jim omogoča kvalitetno preživljanje časa. Za slušatelje, ki obiskujejo študijske krožke v Društvu Lipa, ne gre samo za učenje, temveč jim predstavlja tudi priložnost za druženje in medsebojno sodelovanje. V društvo so vključeni predvsem občani, ki zaključijo delovno kariero in gredo počasi v pokoj. Pri njih lahko počnejo vse tisto, za kar v času delovne dobe, niso imeli časa.

Ob tej priložnosti se je Marjan Ravnikar s šopkom rož zahvalil častni predsednici Društva Lipa Domžale Metki Zupanek, ki je orala ledino društvu, katerega sedaj nadgrajujejo. V nagovoru je Metka Zupanek med drugim dejala, da človeku zares ostane samo spomin: »Ko se oziramo v preteklost, se spominjamo nekdanjih članov, ki jih žal ni več med nami. Z nami so v spominih, v svojih delih, smejijo se nam s fotografij, neizbrisne sledi so pustili s svojo pisano besedo ali s svojimi izdelki. Tako ostanejo z nami, nas pa preveva hvaležnost, da smo skupaj prehodili del poti.« 

DSC 0411

Pokrovitelji dogodka so bili Občina Domžale, krajevne skupnosti Simona Jenka, Slavka Šlandra in Venclja Perka ter Javno podjetje Centralna čistilna naprava Domžale – Kamnik.

Fotografska razstava bo v Galeriji Domžale na ogled do 11. 11. 2022 in sicer po urniku odprtja galerije.

Video posnetek z odprtja razstave si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar, Foto in video: Miro Pivar

DSC 0397

DSC 0405

DSC 0424

DSC 0430

DSC00017

GOPR2103

GOPR2076

GOPR2085

GOPR2091

GOPR2080

GOPR2107

GOPR2092