Preizkusili smo se v nordijski hoji

Objavljeno .

DSC00505 01Nordijska hoja je danes ena najbolj zdravih oblik rekreacije, ki širom sveta postaja vse bolj priljubljena, čeprav velika večina ljudi ne pozna njenih pozitivnih učinkov. Razvila se je iz smučarskega teka, vendar gre za drugačno obliko rekreacije, kot je pohodništvo. TVD Partizan Domžale je pričel z nordijsko hojo za sezono 22/23. Prvo srečanje je bilo v četrtek 22. septembra 2022, v parku Martina Krpana.

Tokrat so v njihovo družbo povabili člane Društva Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale, da so jim predstavili najboljši šport na svetu. Tu gre zahvala predsedniku društva Marjanu Ravnikarju, ki je prijazno sprejel pobudo o skupni predstavitvi nordijske hoje. Vse, ki bi radi spoznali nordijsko hojo, naredili nekaj več za svojo kondicijo, zdravje in počutje, so vam na voljo tečaji nordijske hoje, kjer boste spoznali osnovna dejstva in pravila. Tečaje Nordijske hoje vodi Primož Košak iz TVD Partizan Domžale.

Predsednik Društva Lipa Domžale je ob pričetku predstavitve nordijske hoje dejal: «Danes smo pripravil v sodelovanju s TVD Partizanom Domžale tečaj nordijske hoje, vodi jo Primož Košak, dolgoletni vodja te vrste rekreacije in pobudnik prezentacije nordijske hoje pred štirinajstimi dnevi na dnevu odprtih vrat Društva LIPA Domžale, kjer sva se dogovorila za tečaj, danes pa vidimo lepo število naših članov, ki so se podali na novo izkušnjo. Smisel tega je ne samo razgibavanje in krepitev telesa, to je samo eden od pomembnih aktivnosti, drugo je pa tudi sodelovanje med društvi. Včeraj smo sodelovali s Čebelarskim društvom Domžale s prikazom apiterapije, danes smo z društvom TVD Partizan Domžale na nordijski hoji, tako iz meseca v mesec in iz leta v leto dopolnjujemo in širimo sodelovanja z namenom, da en drugega vključujemo v različne dejavnosti v občini Domžale. Gre se za naše zdravje, za naše boljše počutje, za boljšo miselnost in pa boljše delo in bolj pestro življenje.«

DSC00418

V nadaljevanju je »vajeti« v roke prevzel Primož Košak, mentor iz TVD Partizan Domžale ter udeležencem nazorno razložil učinke hoje in opremo za tovrstno dejavnost. »Nordijska hoja je cenovno zelo ugodna rekreacija, saj imamo dodatne stroške le z nakupom posebnih palic, ki se razlikujejo od navadnih pohodniških palic. Priporočljiva višina palic je 0,72 pomnoženo s telesno višino posameznika. Bistveni del palic za nordijsko hojo je ustrezno oblikovan in prilagojen pašček, ki se ovije okoli roke in poskrbi, da palice pri hoji ne polzijo iz rok. To je pomembno predvsem pri odrivu, saj z roko preidemo v zaročenje, kjer palico tudi spustimo in jo nato polkrožno vrnemo v prvotni položaj. Paščki za dlan so različnih velikosti in se morajo dlani čim bolj prilagajati. Poleg paščka je verjetno najbolj pomemben del palic ročaj, kjer palico primemo. Ker palico vsakokrat ob odrivu spustimo in nato zopet primemo, je pomembno, da je ročaj iz čim bolj prijetnega materiala. Najbolj primerna je pluta, ki nežno reagira s kožo in ima dober oprijem tudi takrat, ko je ročaj že vlažen od naših potnih rok,» je ob predstavitvi nordijske hoje povedal Primož Košak.

DSC00411

Nordijska hoja se lahko izvaja čez celo leto, najbolj ugodna klima za to pa je od spomladi do pozne jeseni, ko je hoja v naravi preprosto čudovita. Primerna je za vse starosti, za moške in ženske, podobno kot običajna hoja. Izvaja se na svežem zraku, kar pomaga ljudem, ki se spopadajo s stresom. Med nordijsko hojo se lahko tudi pogovarjamo, kar doprinese k sproščenosti vadbe.

Kot je še dejal Primož Košak, sta najbolj pogosti tehniki diagonalni dvotaktni korak in dvokorak s soročnim odrivom. Pri prvem roke in noge premikamo naravno, torej premikamo roko skupaj z nasprotno nogo naprej. Korak je bistveno daljši, roke ob odrivu preidejo v zaročenje in se nato polkrožno vračajo naprej.

DSC00487

Pri dvokoraku s soročnim odrivom pa se s palicami odrinemo po opravljenih dveh korakih. Poleg teh dveh osnovnih tehnik obstaja še mnogo drugih, ki jih uporabljamo na različnih terenih. Tečajniki so se preizkusili tudi s prvimi osnovami hoje.

 Video posnetek si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

DSC00475

DSC00425

DSC00453

 

DSC00499

DSC00507

DSC00542