Virtualna prireditev Društva Lipa Domžale ob slovenskem kulturnem prazniku

Objavljeno .

DSC 0853 358Pred vrati je slovenski kulturni praznik – Prešernov dan, edini slovenski državni praznik, ki ga pišemo z veliko začetnico. Je praznik kulture, vsega kulturnega in praznik slovenske kulture. Praznik  v čast velikemu pesniku, kot tudi vsem kulturnim ustvarjalcem, so in še bodo v večini slovenskih krajih obeležili s kulturnimi dogodki in proslavami. V Društvu Lipa, Univerza za tretjo življenjsko obdobje Domžale so kulturni dan obeležili z virtualno proslavo.

Prijatli! odrodile
So terte vince nam sladko,
Ki nam oživlja žile,
Serce razjasni in oko,
Ki vtopi
Vse skerbi,
V potertih persih up budi!

Ta verz iz pesmi Zdravljica je pred 178. timi leti napisal največji slovenski pesnik dr. France Prešeren. Pesem je bila v prvi verziji napisana l. 1844 kot napitnica, ki slavi trto, vino in prijetno druženje. A ni bila samo to. Njen optimizem je prerasel v takrat drzno politično pesem, saj je v njej Prešeren združil misel o prijateljstvu z željo po enakosti, svobodi, bratstvu in medsebojnem spoštovanju vseh ljudi. Takrat so Slovencem vladali tujci. Uradni jezik je bil nemški, slovenska beseda pa pod strogim očesom cenzorja. Pesem Zdravljica je bila cenzurirana, saj se jim je zdela kitica Edinost, sreča, sprava spotakljiva. Pesem je v celoti izšla leta 1848. Leta 1990 pa je sedma kitica pesmi "Zdravljica", Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat dan' ..., postala slovenska himna. 

Na virtualni proslavi Društva Lipa Domžale ob Prešernovem dnevu so nastopile citrarke Sončnice in kitaristke Tempo pod vodstvom prof. Damjane Praprotnik, ki so zaigrale in zapele nekaj slovenskih ljudskih pesmi, članice literarnega krožka Lili Jaševec, Mija Stupica, Mira Smrkolj in slušateljica angleškega jezika Stanka Sotlar, ki so deklamirale pesmi dr. Franceta Prešerna. Program je povezovala Mira Smrkolj.

Po proslavi so imeli še ogled razstavljenih izdelkov študijskih skupin Mozaik, Punčke UNICEF, keramika, klekljanje in slikarstvo.

Prireditev si lahko ogledate v video posnetku na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

DSC00146

DSC 0851 356

DSC00178

DSC00157

DSC00147

DSC00150

DSC00172

 DSC00169