Izdelovanje mozaika je izvrstna prostočasna dejavnost

Objavljeno .

izdelava mozaikaSi že dlje časa želite vstopiti v svet umetniškega dela ali podobe, sestavljene iz majhnih koščkov barvnega stekla, kamna, marmorja, opeke, školjk ali drugih materialov? Društva Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale vas vabi, da se včlanite v študijski krožek izdelave mozaika, kjer priznana umetnika in mentorja Tina Curk in Andraž Vidrajz poučujeta skupino slušateljev, ki jih tovrstna umetnost zelo zanima.

Udeležite se študijskega krožka izdelave mozaika in pridobite znanje, katero zahteva mirnost, smisel za umetnost ali izboljšajte že pridobljeno znanje za delo z sestavljanjem umetnin iz majhnih koščkov barvnega  stekla, kamna, marmorja ali drugih materialov. Izdelovanje mozaika je izvrstna prostočasna dejavnost, s katero lahko tudi doma okrasite vrsto površin, dna pladnjev, cvetličnih loncev, polic, miz ali stolov, okvirjev slik .... Mozaične ploščice s pomočjo lepila prilepite na izbrano površino z vzorcem in pustite, da se posuši, obrežite suho lepilno maso, odrežite mrežico in jo z lepilom pritrdite na mozaik s spodnje strani, pridate kljukico in umetnino lahko obesite kot sliko.

Mozaik (italijansko mosaico, grško museios) je umetniško delo ali podoba, sestavljena iz majhnih koščkov različnih materialov. Spretnost izdelave mozaika se pogosto uporablja v dekorativne namene   ali pri oblikovanju notranjosti kopalnic, kuhinj in tudi okrasitev sten. Večina mozaikov je izdelana iz majhnih, ravnih, grobih kvadratnih kosov kamna ali stekla različnih barv, znanih kot tesserae (kocke). Nekateri, predvsem talni mozaiki, so narejeni iz majhnih zaobljenih kamnov (prodnikov) in imenovani prodni mozaiki. Sodobne mozaike izdelujejo profesionalni umetniki, ulični umetniki in kot priljubljena obrt. Uporabljajo se lahko številni materiali, razen tradicionalnih kamnitih in keramičnih kock, tudi školjke, steklo in biseri. Izdelajte si svoj mozaik v krožku v Društvu Lipa Domžale, kjer vas mentorja in slušatelji že nestrpno čakajo, da skupaj ustvarite enkratne umetnine, ki bodo dolgo krasile vaše stanovanje, mozaik pa lahko tudi podarite svojim prijateljem kot umetniško darilo.

Vsi, ki si želite pridobiti znanje o izdelovanju mozaika, vabljeni, da se pridružite študijskemu krožku. Prijave v tajništvu društva Lipa na Ljubljanski cesti 58, Domžale v času uradnih ur, preko telefonske številke 01 722 66 70 ali po e-pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Več o izdelovanju mozaika, ki poteka v študijskem krožku, si lahko ogledate v videu na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

DSC00210

mozaik 01

DSC00284

DSC00180

DSC00226

DSC00259

DSC00262

DSC00304

DSC00300

DSC00140

DSC00309