Zeliščarice pogumno v novo šolsko leto

Objavljeno .

Zeliščarice poslušajo mentorico 01Tako kot na vseh šolah in fakultetah, se je tudi v Lipi začelo novo šolsko leto. Seznanjene in upoštevajoč vse koronske ukrepe, smo se zeliščarice odpeljale proti Snoviku.

Mentorica Veronika nas je popeljala do izvirske vode. Le-ta naj bi izvirala v Vasenem, Potoku in Snoviku, kjer so domačini prosto tekočo vodo že v 50-tih letih odnašali domov za pitje. O njej se je razširil glas, da blagodejno vpliva na prebavo. Strokovnjaki so ugotovili, da gre za visokokakovostno pitno vodo, ki je čista in brez primesi ter bogata z magnezijem in kalcijem. Po najnovejših raziskavah blagodejno vpliva tudi na ščitnico, kožo in kosti.

Ob izviru raste tudi invazivna rastlina žlezava nedotika. Žlezava nedotika je enoletnica, ki zraste tudi do dva metra visoko in je bila k nam prinešena iz Himalaje. Na listnih pecljih so žlezni laski. Cvetovi so škrlatni ali rožnati. Plod je glavica, ki ob dotiku kar eksplodira in se iz njega vsujejo številna semena. Največ uspeva ob robu travnikov, obcestnih jarkih in močvirnih gozdovih. Invazivne rastline spodrivajo druge, bolj občutljive rastline. Od tod jim tudi ime.

Med invazivne rastline sodi tudi japonski dresnik. V Aziji ima status božanstva, zaradi vsesplošne uporabe v tradicionalni medicini. Korenina japonskega dresnika vsebuje resveratrol, ki blagodejno vpliva na srčno-žilni sistem. Je močan antioksidant, ki pomaga zdraviti naš imunski sistem.

Invazivna rastlina je tudi kopriva in zlata rozga, obe pa dobro vplivata na sečila in odvajanje vode iz telesa.

Po učni uri smo si natočile izvirsko vodo in se odpeljale še do Term Snovik, kjer imajo na zelenici, ob apartmajih, urejen zeliščni vrt. Od ginka, baldrijana, mete, melise, bazilike, šetraja, majarona, žajblja, rožmarina, aronije, rumene rozge, sivke …

Jesen že kaže svoj obraz, zato se narava pripravlja na počitek. Vse rastline na vrtu bodo zaživele in vzcvetele v vsej svoji lepoti, ko jih bo obsijalo pomladno sonce.

Druženje smo zaključile na sončku, ob dobri kavici in klepetu, ki smo ga močno pogrešale.

In ne pozabimo: Rožice nam pomagajo pri spreminjanju čustev iz negativnih v pozitivne.

Avtorica: Marina Kopač; Foto Metka Ravnikar

Izobraževanje v naravi Snovik 01