Dalmatinski pušeljc v Slamnikarski park prinesel dih poletja

Objavljeno .

DSC02775Za ljubitelje morja in živahnega dalmatinskega vzdušja, za občudovalce starih mestnih jeder, vonja po morju, soli in ribah, se je vrnila nostalgija na poletne dni. V Slamnikarskem parku v Domžalah se je v petek, 27. avgusta 2021, namreč odvijal Dalmatinski večer, ki ga je organiziralo Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale.

Zazvenele so dalmatinske ljudske pesmi, ki so bile predvsem enakozvočne in z lahkoto prepoznavne melodije, največkrat z ljubezensko vsebino. Pesmi, ki so optimistične, šaljive, duhovne, sentimentalne in pogosto spontane. Pesmi ki se največkrat pojejo v treh ali štirih glasovih, najbolj prepoznavna značilnost pa je, da se pesmi pojejo a cappella. Bistveno značilnost teh pesmi pa so jo izvajalci koncerta Ženska klapa Kamelije, citrarke in kitaristke Društva Lipa Domžale pod vodstvom prof. Damjane Praprotnik, pevka Barbara Pavlič s kitaristom Žanom Girandonom ter pevka Pia Kladnik s citrarko prof. Damjano Praprotnik malo spremenili. Pesmi so zaživele ob spremljavi kitar, mandolin in citer.

Odlična dalmatinska glasba, ki je odmevala v Slamnikarskem parku v Domžalah, je privabila lepo število obiskovalcev, ki so si koncert lahko ogledali v skladu z navodili NIJZ. Povezovalka Mira Smrkolj je lepo vodila prireditev, nekaj besed pa je obiskovalcem namenil tudi Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale.

Ob koncu so vsi nastopajoči v spremljavi citer in kitar zapeli še najlepšo dalmatinsko pesem »Ružo crvena«, Marjan Ravnikar pa je pevkam in gostom podelil rože.

Video s koncerta si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Simona Pivar

DSC00896

DSC02741

DSC02745

DSC02749

DSC02753

DSC02757

DSC02759

DSC02761

DSC02770

DSC02751

DSC02781

DSC02783