Z vlakom na Ptuj

DSC00026Kdaj? V ponedeljek, 21. junija 2021 ob 6.53 iz Kamnika in ob 7.12 iz Domžal, vrnitev do 20.00. ure.

Kdo? Društvo Lipa Domžale, Univerza za tretje življenjsko obdobje

Naše najslikovitejše celinsko mesto, Ptuj, je bilo zaradi svoje strateške lege večkrat vpleteno v zgodovinske dogodke evropskega pomena in ga tudi obdarilo z najbogatejšo dediščino preteklosti pri nas. Ne verajmete? Pojdite z nami, da se prepričate o tem.

Svoje prvo poglavje začenja v davnini mlajše kamene dobe. Ustalil se je na križišču cest, ki so povezovale Panonsko nižino z Benetkami ter drugimi sončnimi obmorskimi mesti današnje Italije ter v drugi smeri, alpske doline z deželami Balkana.

Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na izletu z vlakom na Ptuj in ga spoznate pod vodstvom turističnega vodnika TIC Ptuj.

Program: Dobimo se na železniški postaji Domžale, 10 min. pred odhodom vlaka. Lahko pa vstopite na kateri koli postaji v bližini svojega doma in se dobimo v Ljubljani.

Vedno bomo vsi skrbeli, da bomo na postaji vsaj 5 ali 10 minut pred odhodom vlaka, saj veste, da vlak ne bo čakal nikogar od nas.

Vozni red:

Kamnik

19.39

19.50

1. Ob prihodu na Ptuj si bomo najprej v lastni režiji, v Bifeju Jagoda, privoščili dopoldansko kavo in osvežitev ter počakali na Turističnega vodnika za mesto Ptuj.
  2. Ob 10.45 nas bo Turistični vodnik popeljal po starem delu Ptuja . V eni uri in pol nam bo predstavil znamenitosti in zgodovinske pomnike: Ptujski grad, Orfejev spomenik, Minoritski samostan, Dominikanski samostan, Mestni stolp, Mestno hišo, Miheličevo galerijo, Kurentovo sobo ter Cerkev sv. Jurija. Seznanili se bomo tudi s I. in III. Mitrejem, ki pa se nahaja zunaj mesta.
  3. Po organiziranem ogledu si bomo ob 12.30 skupaj privoščili topli obrok v domači, prenovljeni Gostilni Rozika ter se odpočili.
  4. Sledil bo čas še za prosto, individualno pohajkovanje, raziskovanje po mestu, ali pa po želji le uživanje ob popoldanski kavi v družbi znancev in prijateljev vse do dogovorjenega časa, ko se bomo spet zbrali in se napotili do železniške postaje, kjer bomo morali biti že ob 15.55.
  5. Pot domov bo s 3 x prestopanjem do doma dinamična, da bomo komaj uspeli povzeti vtise in se dogovoriti za naslednjo destinacijo izleta.

Piporočila:

vzemite s seboj:

• glede na corona situacijo, zaščitno masko, morda tudi razkužilo,
  • primerno se oblecite (čebulni sistem – hladno, toplo, šal, pokrivalo, krema za sončenje),
  • primerno se obujte za hojo po asfaltu,

ne pozabite na:

• na Kartico – brezplačno vozovnico za medkrajevni promet v Sloveniji,
  • Potrdilo o cepljenju (za vstop v notranje prostore restavracije je dokazilo)
  • plastenko vode, malico, prigrizke, sadje…, tablete ozir. druga svoja zdravila,
  • denar za svoje potrebe in
  • za vsak slučaj še zložljiv dežnik,

Cena enodnevnega izleta:

Za člane društva Lipa 25,00 EUR, za nečlane 30,00 EUR,

V ceno so vključeni:

• administrativni in organizacijski stroški,
  • stroški turističnega vodenja in topli obrok na Ptuju.

Na poslovnem vlaku ICS se ob predložitvi brezplačne upokojenske vozovnice doplača (cc 2,5 EUR )

Sicer pa veliko dobre volje, strpnosti in tolerantnosti prinesite s seboj in jo ohranjajte ves dan.

Opozorilo:

Vsak udeleženec je na poti odgovoren sam, zase! Potujemo v »lastni režiji«.

Gremo v vsakem vremenu.

Prijave:

Prijave se ob vplačilu cene izleta zbirajo v pisarni Društva Lipa, v času uradnih ur do zapolnitve največ 30 mest, oziroma

do četrtka, 17.junija.

Vljudno vabljeni k prijavi.