V Grobljah razstavili zdravilna zelišča, stare čajnike in likovna dela ljubiteljske slikarke Joži Anžin

DSC03898Turistično društvo Jarše – Rodica je pripravilo enkratno razstavo zdravilnih zelišč in starih čajnikov, ki so razstavljeni na šestih velikih mizah v dvorani Kulturnega doma Groblje. Razstavo zelišč in starih čajnikov pa zaokroža veliko število avtorskih likovnih del Joži Anžin, likovnice, ki deluje v skupini likovnikov Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje, pod mentorstvom dipl. slikarke Marije Mojce Vilar. Joži pa je obenem tudi članica Turističnega društva Jarše – Rodica.

Ob odprtju razstave, ki je potekala v torek, 10. maja 2021, je Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale dejal, da so se priključili razstavi z likovnimi deli njihove članice Joži Anžin na pobudo Turističnega društva Jarše – Rodica, s katerim njihovo društvo zelo dobro sodeluje.

Metka Klemenc, zeliščarica Turističnega društva Jarše – Rodica, ki razstavlja zelišča in stare čajnike je skupaj z Metko Zupanek, ki je bila dolgoletna predsednica Društva Lipa namreč soustanoviteljica tega društva, ki je z delom pričelo spomladi 1997. Delo predsednika po Metki Zupanek nadaljuje Marjan Ravnikar. Metka Klemenc je po dveh začetnih letih pri Društvu Lipa Domžale šla na svojo pot zeliščarstva in zbiranja starih čajnikov, ki se jih je v teh letih nabralo lepo število. Znanje nabiranja zelišč, njihovo sušenje in uporabo pa je Metka Klemenc posredovala lepemu številu tečajnic in tečajnikom, ki so v teh letih »šli skozi njene roke«. Predsednik Marjan Ravnikar je povabil nove tečajnike in tečajnice v »šolo«, ki se bo namesto v drugi polovici oktobra v jesenskem delu začela že v začetku septembra. Poleg velikega števila krožkov, ki jih obiskuje veliko število tečajnic in tečajnikov imajo tudi krožek zeliščarstva.

Na razstavi si obiskovalci lahko ogledajo veliko število svežih zdravilnih zelišč, ki rastejo v emajliranih loncih ter veliko število posušenih zelišč, ki zdravijo različne bolezni. Zelišča pa so shranjena v velikih steklenih kozarcih. Še vedno velja, da za vsako bolezen rožica raste. Med posušenimi in svežimi zdravilnimi zelišči pa se na mizah bohoti veliko število starih čajnikov, ki se uporabljajo za pripravo čajev. Ob vodenem ogledu, ki smo ga za naš portal posneli, je Metka Klemenc, članica Turističnega društva Jarše – Rodica, predstavila razstavljena zelišča, izdala pa je tudi marsikatero koristno besedo, kako nabirati, sušiti, hraniti in pripraviti različne vrste zelišč ter kako jih postreči. Zeliščarica Metka je tudi razkrila, da so vsi razstavljeni čajniki iz njene zbirke, ki jo je zbirala in jo še dopolnjuje z najdenimi čajniki, ki jih ponujajo na sejmih starin in starinarnicah, veliko pa jih dobi tudi na tovrstnih razstavah po domovini.

DSC03872

Po njenih besedah je narava večni vir življenja. Ko je človek iz davnine iskal hrano za golo preživetje, je bil vedno tesno v stiku z naravo. Spoznaval je koristne rastline in se z njimi hranil. Pri svojih boleznih je preizkušal zeli, spoznaval njihovo moč in delovanje. S tem si je lajšal tegobe in tako je še danes, kajti zdravljenje z zdravilnimi rastlinami ostaja večno. Zeliščarica Metka je razkrila tudi, kje najpogosteje zelišča rastejo, katere dele rastline nabiramo in kdaj, učinkovine, ki jih vsebujejo posamezni deli in pri katerih težavah nam koristijo. Kdaj in kako lahko rastlino uživamo in si iz nje pripravimo čaj. Kako si iz nje pripravimo različne obloge, obkladke, kopeli in še kaj drugega. Kako lahko zelišče uporabimo v kulinariki, pa tudi za pripravo kozmetike, zelišča za pripravo likerjev, tinktur, mazil in še več. Metka je še dejala, da posebno poglavje namenja pripravi čajnih mešanic, s katerimi boste lajšali različne bolezni in izboljšali počutje vas in vaših najdražjih. Način priprave zelišč pa Metka pripravlja s poparkom, prevretkom ali prelivkom. Ob koncu ogleda je Metka povabila, da obiščete razstavo v čim večjem številu, seveda po priporočilih NIJZ.

Na prejšnji razstavi je Metka Klemenc sama izdelala velike slike z zdravilnimi zelišči in opisala postopke dela z njimi, letos pa je z dogovorom med Turističnim društvom Jarše – Rodica ter Društvom Lipa Domžale, svoja likovna dela na ogled postavila članica Likovnega krožka Društva Lipa Domžale Joži Anžin, ki deluje pod mentorstvom slikarke Marije Mojce Vilar. Joži Anžin, ki je tudi članica Turističnega društva Jarše – Rodica, je za naš portal ob vodenem ogledu likovnih del dejala, da je Domžalčanka. Vse življenje je rada risala, saj se je že kot mlado dekle priključila Likovnemu društvu Petra Lobode Domžale, delovala pa je pod mentorstvom akademskega slikarja Danijela Fuggerja.

DSC03842

Po poroki so prišli otroci in tako je barvo in čopiče za nekaj časa »obesila na klin«, vseskozi pa je v njej tlela želja po likovnem ustvarjanju. Ko je svojo poklicno pot zaključila leta 2006, se je še isto leto pridružila Društvu Lipa Domžale. Pri mentorici dipl. slikarki Mariji Mojci Vilar je spoznala nove razsežnosti likovne umetnosti. Z veliko delovno vnemo se učijo risanja in slikanja mnogih različnih slikarskih tehnik. Joži najraje slika po fotografijah, kjer posneto fotografijo prenese na platno ali papir. Njene tehnike so akril in olje na platnu, rada pa ima tudi akvarel. Je bolj realistična slikarka, rada pa se spogleduje tudi z abstrakcijo.

Na razstavi v dvorani Kulturnega doma Groblje ima razstavljena različna likovna dela, veliko je pokrajin, dreves, hribov, posameznih skritih kotičkov naše lepe domovine in predvsem občine Domžale, drevoreda v Grobljah, kozolcev, konj in portretov njenega moža in staršev. Veliko likovnih del se je nabralo v intenzivnih petnajstih letih ustvarjanja. Kot je Joži ob koncu vodenega ogleda povedala, to niso dela akademsko izobražene slikarke, ampak ljubiteljice slikarstva, ki je v teh čudovitih trenutkih likovnega sveta našla svoj in naš skupen svet. Joži je tudi članica Turističnega društva Jarše – Rodica, zato se društvu ob tej priliki iskreno zahvaljuje za omogočeno razstavo, še posebej predsedniku Stanetu Cotmanu in zeliščarici Metki Klemenc, da so jo povabili k sodelovanju.

Razstava bo odprta do 16. maja 2021, od 14. do 18. ure v Kulturnem domu Groblje na Rodici v Domžalah. Vabljeni!

Odprtje razstave si lahko ogledate v videu na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

DSC03817